25 Μαρτίου 2011

Έρχεται η σειρά του "συντρόφου" Γκμπαγκμπό: Η Γαλλία ζητά από το ΣΑ του ΟΗΕ να επιβάλει κυρώσεις Ακτή Ελεφαντοστού

Γαλλία και Νιγηρία κυκλοφόρησαν σήμερα σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στους απερχόμενους ηγέτες στην Ακτή Ελεφαντοστού και την απαγόρευση των βαρέων όπλων στην περιοχή του Αμπιτζάν.

Ο γάλλος πρεσβευτής στον ΟΗΕ Ζεράρ Αρό δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι το 15εθνές Συμβούλιο αναμένεται να συζητήσει το σχέδιο ψηφίσματος αναλυτικά την επόμενη εβδομάδα. Δεν κατέστη αμέσως σαφές πότε το κείμενο θα μπορούσε να τεθεί σε ψηφοφορία.

Μιλώντας μετά από μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Συμβουλίου σχετικά με την Ακτή του Ελεφαντοστού, ο Αρό είπε ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει "μια ανθρωπιστική τραγωδία" στην Ακτή του Ελεφαντοστού, όπου οι συγκρούσεις εντείνονται μεταξύ των δυνάμεων που είναι πιστές στον απερχόμενο ηγέτη Λοράν Γκμπαγκμπό και εκείνων του αντιπάλου του Αλασάν Ουαταρά.

Ο Αρό είπε ότι το σχέδιο ψηφίσματος επαναλαμβάνει εκκλήσεις για να παραιτηθεί ο Γκπαγκμπό, απαγορεύει τα βαρέα όπλα στην περιοχή το Αμπιτζάν, προβλέπει κυρώσεις εναντίον του Γκμπαγκμπό και των στενών του συμβούλων, και ζητεί από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο και την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα να αναλάβουν την υπόθεση της Ακτής του Ελεφαντοστού.

Διπλωμάτες είπαν ότι το σχέδιο ζητεί η αποτελούμενη από 12.000 άνδρες ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ στην Ακτή του Ελεφαντοστού να λάβει αυστηρότερα μέτρα για την προστασία των αμάχων, αλλά δεν θα αλλάξει την εντολή της.