01 Μαρτίου 2011

Το ιδιωτικό αεροσκάφος του Καντάφι πραγματοποίησε δύο δρομολόγια από την Τρίπολη στη Λευκορωσία

http://www.wenet.gr/wp-content/uploads/2010/06/Kantafi-Papandreou-mnhmonio-synergasias.JPGΤο ότι το ιδιωτικό αεροσκάφος του Καντάφι εθεάθη στη Λευκορωσία υποδηλώνει πως η χώρα αυτή μπορεί να είναι ένας πιθανός προορισμός για τους ανθρώπους του περιβάλλοντος του λίβυου ηγέτη, εκτιμά ερευνητής του σουηδικού ινστιτούτο Sipri.

"Αυτό που σίγουρα γνωρίζουμε είναι ότι τις τελευταίες επτά ημέρες το ιδιωτικό αεροπλάνο του Καντάφι πραγματοποίησε τουλάχιστον δύο πτήσεις από την Τρίπολη στη Λευκορωσία", δήλωσε στο σουηδικό ραδιόφωνο ο Χιου Γκρίφιθς.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως η Λευκορωσία, εκτός από ένα ασφαλές καταφύγιο για τους στενότερους συνεργάτες του Καντάφι, είναι πιθανό να προμηθεύει και όπλα στη Λιβύη.

Το SIPRI τονίζει πως διαθέτει πληροφορίες για τις πτήσεις προς τη Λευκορωσία από "πολλές διαφορετικές πηγές" στους κόλπους του ΟΗΕ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Η Λιβύη αποτελούσε ενδιάμεσο σταθμό διακίνησης όπλων προς άλλες αφρικανικές χώρες. Μετά την λαϊκή εξέγερση εναντίον του Καντάφι, οι ειδικοί εξετάζουν το ενδεχόμενο τα όπλα αυτά να μένουν στη Λιβύη.

Οι αποστολές όπλων στη Λιβύη ήταν νόμιμες μέχρι το περασμένο σαββατοκύριακο όταν το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ αποφάσισε την επιβολή εμπάργκο όπλων στη χώρα, επισημαίνει ο Γκρίφιθς.

Η τελευταία αποστολή όπλων στις 15 Φεβρουαρίου έγινε με αεροσκάφος που μπορούσε να μεταφέρει ως και 40 τόνους μικρών όπλων και πυρομαχικών, υπογράμμισε ο ίδιος.