24 Μαρτίου 2011

Υπόθεση Βατοπεδίου: Στο εδώλιο το ζεύγος “Πεντακαθαρίδη”

Παραπέμπονται σε δίκη οι δικηγόροι Μιχάλης Κουκοβίνος και Σταματία Σωτηροπούλου

Μια από τις δύσοσμες πτυχές του σκανδάλου της μονής Βατοπεδίου, που επί μήνες απασχόλησε την κοινή γνώμη, θα ζωντανέψει στο τριμελές εφετείο κακουργημάτων, ενώπιον του οποίου παραπέμπεται με βούλευμα για να δικαστεί ζευγάρι δικηγόρων που αντιμετωπίζει κατηγορίες για εκβίαση, τετελεσμένη και σε απόπειρα, από κοινού και κατ’ εξακολούθηση και για απάτη από κοινού.

Πρόκειται για τον δικηγόρο Μιχάλη Κουκουβίνο και τη σύντροφό του, με την οποία έχει αποκτήσει δύο παιδιά, Σταματία Σωτηροπούλου, επίσης δικηγόρο, εκπρόσωπο 16 οικογενειών που διεκδικούν οικόπεδα στη νέα Ραιδεστό από τη μονή Βατοπεδίου. Οι δύο δικηγόροι φέρονται ότι ζητούσαν οικονομικά ανταλλάγματα και ακίνητα, προκειμένου να παγώσουν προσφυγές στη δικαιοσύνη για να ακυρωθούν κάποιες από τις παραχωρήσεις των οικοπέδων.
Το βούλευμα του Συμβουλίου Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης εκδόθηκε μετά τη διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που είχε παραγγείλει ο τότε προϊστάμενος της εισαγγελίας πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου για την εκβίαση στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου με αφορμή βίντεο που προβλήθηκε από το κεντρικό δελτίο τηλεοπτικού σταθμού. Στο επίμαχο βίντεο, που είχε κατατεθεί και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής που ερευνούσε την υπόθεση, εμφανίζεται ο σύντροφος της κ. Σωτηροπούλου Μιχάλης Κουκουβίνος να εκβιάζει τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη, φίλο του επιχειρηματία Θανάση Πάπιστα (η εταιρεία “Ανθεμιάς ΑΕ” του οποίου είχε αγοράσει οικόπεδα από τα παραχωρηθέντα στη μονή Βατοπεδίου), προκειμένου να μην προχωρήσουν στη δικαιοσύνη οι προσφυγές που είχαν καταθέσει ακτήμονες της Νέας Ραιδεστού στρεφόμενοι κατά υπαλλήλων της διεύθυνσης Πολιτικής Γης της νομαρχίας Θεσσαλονίκης για οικόπεδα που διεκδικούσαν και τελικώς παραχωρήθηκαν στη μονή Βατοπεδίου.

Τα 76 οικόπεδα
Σύμφωνα με το βούλευμα, η εταιρεία του επιχειρηματία Θανάση Πάπιστα είχε αγοράσει και ετοιμαζόταν να αξιοποιήσει 76 οικόπεδα από τη μονή Βατοπεδίου, από τα οποία δώδεκα βρίσκονταν στη Νέα Ραιδεστό. Τότε εμφανίσθηκε ο Κουκουβίνος ως εκπρόσωπος της συζύγου του, η οποία είχε αναλάβει τις αγωγές των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού, και άρχισε να ζητάει ανταλλάγματα, εκβιάζοντας πως, αν δεν ικανοποιούνταν οι απαιτήσεις του, θα ήγειρε νέες αγωγές και θα μπλόκαρε την αξιοποίηση των οικοπέδων, προξενώντας μεγάλη οικονομική ζημία στην εταιρεία.

Αρχικά ο Κουκουβίνος απαίτησε το ποσό των 80.000 ευρώ και τέσσερα από τα οικόπεδα και άρχισε να διαπραγματεύεται με τον πρόεδρο της εταιρείας μέσω του κοινού φίλου τους, επιχειρηματία Καραμπέρη. Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, ο Καραμπέρης, με εντολή του Πάπιστα, τον Ιούνιο του 2007 του έδωσε αρχικά 15.000 ευρώ και στη συνέχεια άλλα 3.000 ευρώ, προκειμένου η υπόθεση να κλείσει.

Ο δικηγόρος θεώρησε πολύ μικρό το πόσο και άρχισε τις τηλεφωνικές απειλές, ενώ λίγο αργότερα επανήλθε τροποποιώντας την πρότασή του. Αυτή τη φορά ζητούσε ή 200.000 ευρώ σε μετρητά ή 80.000 ευρώ και ένα από τα οικόπεδα.

Στην τελευταία συνάντηση που είχε με τον Καραμπέρη για να συζητήσουν το θέμα, τον Ιούλιο του 2007, ο επιχειρηματίας τον βιντεοσκόπησε. Στο βίντεο ο Κουκουβίνος, μιλώντας στον φίλο τού Πάπιστα, Μάρκο Καραμπέρη, εμφανίζεται βέβαιος ότι “με μία απλούστατη προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας τινάζεται στον αέρα όλη η σύμβαση της ανταλλαγής για έναν και μόνο λόγο, διότι δεν δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως”.

Οι αξιώσεις ωστόσο των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού, τους οποίους εκπροσωπούσε η σύντροφος του Κουκουβίνου, κ. Σωτηροπούλου, μπορούσαν να εκπέσουν, εφόσον θα δίνονταν συγκεκριμένα ανταλλάγματα.

Το βίντεο
Σε περίπτωση που ο επιχειρηματίας αρνούνταν να δώσει τα ανταλλάγματα, ο Κουκουβίνος θα ενέγραφε διεκδικητική αγωγή κυριότητας πάνω στα ακίνητα με αποτέλεσμα ο Πάπιστας “να μην μπορεί να πουλήσει ούτε ένα”. “Σου μιλώ παντελονάτα. Θέλω ένα ακίνητο και όχι τέσσερα που κάνουν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες. Σου μιλώ πεντακάθαρα και όμορφα. Πεντακαθαρίδης. Θέλω να δώσω το ακίνητο σε έναν πραγματικά φουκαρά και φτωχό και μια αμοιβή για μένα 80.000. Το όφελος το δικό μου. Το όφελος το δικό σας είναι ένα εκατομμύριο ευρώ. Το οικόπεδο που ζητάω κάνει 300.000, εγώ ζητάω 80.000 ευρώ, και εσείς έχετε κέρδος 820.000. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει οικόπεδο, δύο κατοστάρικα”, ακούγεται να λέει ο δικηγόρος. Από το βίντεο επιβεβαιώνεται και η αναφορά του Αθ. Πάπιστα ότι ο Μ. Καραμπέρης είχε καταβάλει στον δικηγόρο χρήματα “για να τον ξεφορτωθεί”, αλλά εκείνος επέστρεψε: “Εγώ σου έδωσα και από την τσέπη μου λεφτά και στο παρελθόν σε έχω βοηθήσει”, ακούγεται να λέει ο Καραμπέρης.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα, το χρονικό διάστημα που ο Κουκουβίνος παζάρευε ανταλλάγματα από τον Πάπιστα η σύντροφός του, με σκοπό να ασκήσει πίεση, ώστε να ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους, τροφοδότησε με φακέλους που αφορούσαν την υπόθεση-σκάνδαλο της ανταλλαγής-παραχώρησης των οικοπέδων πολιτικά κόμματα, βουλευτές και πολλά ΜΜΕ και δήλωνε κατηγορηματικά πως συνεχίζει κανονικά και με ένταση όλη τη νομική και δικαστική διεκδίκηση για λογαριασμό των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού.

Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα, το ζευγάρι των δικηγόρων φέρεται πως απέσπασε από ακτήμονα της περιοχής ποσό 26.280 ευρώ, καθώς του εμφάνισαν πως κέρδισαν την υπόθεσή του και πως χρειάζονταν χρήματα για τις διάφορες διαδικασίες.

* Στο επίμαχο βίντεο, που προβλήθηκε και στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, ο δικηγόρος Μιχάλης Κουκουβίνος εμφανίζεται να μιλά στον φίλο του επιχειρηματία Θανάση Πάπιστα, Μάρκο Καραμπέρη. Συγκεκριμένα στο βίντεο, που προβλήθηκε και από τον τηλεοπτικό σταθμό του ΑΝΤ1, ο κ. Κουκουβίνος αναφέρει: “Σου μιλώ παντελονάτα. Θέλω ένα ακίνητο και όχι τέσσερα που κάνουν ένα εκατομμύριο διακόσιες χιλιάδες. Σου μιλώ πεντακάθαρα και όμορφα. Πεντακαθαρίδης. Θέλω να δώσω το ακίνητο σε έναν πραγματικά φουκαρά και φτωχό και μια αμοιβή για μένα 80.000. Το όφελος το δικό μου. Το όφελος το δικό σας είναι ένα εκατομμύριο ευρώ. Το οικόπεδο που ζητάω κάνει 300.000, εγώ ζητάω 80.000 ευρώ, και εσείς έχετε κέρδος 820.000. Σε περίπτωση που δεν υπάρξει οικόπεδο, δύο κατοστάρικα”.

http://www.makthes.gr/news/reportage/71165/