24 Μαρτίου 2011

Αρχίζει ο τρόμος: Σουηδοί "μέτρησαν" αμελητέα ποσότητα ραδιενέργειας και τη συνδέουν με την Ιαπωνία... καλά εντάξει...

Σουηδία-Ιαπωνία: Πολύ ασθενής και "αμελητέα" ραδιενέργεια, το μέγιστο 0,3 μιλιμπεκερέλ, η οποία δεν εγκυμονεί κανέναν κίνδυνο, καταμετρήθηκε στη Σουηδία.

Μια ραδιενέργεια "πολύ ασθενής, αμελητέα και χωρίς κανένα κίνδυνο", το μέγιστο 0,3 μιλιμπεκερέλ, καταμετρήθηκε στη Σουηδία μετά την άφιξη χθες στη χώρα αυτή της τολύπης καπνού που βγήκε από τον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία, ανακοίνωσαν οι σουηδικές αρχές προστασίας από τη ραδιενέργεια.

Τα επίπεδα που εντοπίστηκαν είναι "πολύ ασθενή και δεν εγκυμονούν κανέναν κίνδυνο για τον άνθρωπο και το περιβάλλον", σύμφωνα με τις πρώτες αυτές μετρήσεις, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η σουηδική Υπηρεσία Ασφάλειας των Ακτινοβολιών.

Το πιο ανεβασμένο επίπεδο ραδιενέργειας καταμετρήθηκε στη Στοκχόλμη, όπου ανερχόταν σε 0,3 μιλιμπεκερέλ ανά κυβικό μέτρο αέρα, το οποίο αποτελεί ένα "αμελητέο" επίπεδο, σύμφωνα με την Υπηρεσία.

Η αναμενόμενη παρουσία ιωδίου 131, ενός ραδιενεργού στοιχείου, καταμετρήθηκε ότι είναι "σε πολύ ασθενή επίπεδα" σε τρεις σταθμούς από τους έξι που έχουν επιφορτιστεί με την καταμέτρηση των ακτινοβολιών στη Σουηδία, οι δύο εκ των οποίων βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της χώρας και ο τρίτος στη Στοκχόλμη.

Οι τιμές αυτές είναι χιλιάδες φορές κατώτερες αυτών που είχαν καταμετρηθεί στη δυτική Ευρώπη μετά το πέρασμα του νέφους από το δυστύχημα του Τσερνόμπιλ το 1986.