27 Μαρτίου 2011

ΗΠΑ: Εκδήλωση της Ομ. Ελληνικών Σωμ. Ν Υόρκης για την εθνική επέτειο με συμμετοχή Αμερικανών βουλευτών με υποσχέσεις για υποστήριξη Ελλάδας Κύπρου

Αμερικανοί βουλευτές υποσχέθηκαν ότι θα συνεχίσουν την υποστήριξή τους σε Ελλάδα και Κύπρο, δυο χώρες που διατηρούν "άρρηκτους δεσμούς φιλίας και συνεργασίας" με τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά, εκφράζοντας παράλληλα σιγουριά ότι η χώρα μας θα μπορέσει να ξεπεράσει τα σημερινά της προβλήματα.

Μιλώντας σε εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης για να τιμηθεί η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, σε ξενοδοχείο στο Μανχάταν, σήμερα το πρωί (ώρα Ελλάδας), Δημοκρατικοί και Ρεπουμπλικανοί βουλευτές ανέδειξαν τον "έντονο διαχρονικό φιλελληνισμό" που επικρατεί στις ΗΠΑ από την εποχή του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του 1821.

Οι Αμερικανοί βουλευτές αναφέρθηκαν στο "σημαντικό έργο" που επιτελεί το "Hellenic Caucus" με συμπροέδρους την Κάρολιν Μαλόνι από τη Νέα Υόρκη και τον Ελληνοαμερικανό Γκας Μπιλιράκη από την Φλόριντα και οι οποίοι, ως εκπρόσωποι του " Hellenic Caucus" στο Κογκρέσο, θα είναι τελετάρχες στη σημερινή ελληνική παρέλαση στην 5η λεωφόρο του Μανχάταν.

Τόσο η κ. Μαλόνι και ο κ. Μπιλιράκης, όσο και άλλοι συνάδελφοί τους: Έλιοτ Ενγκελ (δημοκρατικός), Τζέρολντ Νάντλερ (Δημοκρατικός), Μάικλ Γκριμ (Ρεπουμπλικανός) και Άλμπιο Σάιρες (Δημοκρατικός), μίλησαν για το ρόλο και την αποστολή αυτού του ελληνικού συνδέσμου στο αμερικανικό Κογκρέσο και αναφέρθηκαν επίσης στην "παράνομη τουρκική κατοχή" του βόρειου τμήματος της Κύπρου, επαναλαμβάνοντας ότι θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους για να απονεμηθεί δικαιοσύνη και στην περίπτωση της Κύπρου, με την εφαρμογή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Η κ. Μαλόνι έκανε αναφορά και στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, υποστηρίζοντας ότι "η Μακεδονία είναι ελληνική".

Στην ίδια εκδήλωση μίλησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Χρήστος Παπουτσής, μεταφέροντας αισιόδοξο μήνυμα του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης για το μέλλον της χώρας μας. "Σ' αυτή τη δύσκολη και πολύπλοκη εποχή μας, το μήνυμα που σας φέρνω από την πατρίδα είναι η αισιοδοξία, η πίστη και η αποφασιστικότητα να εγγυηθούμε το παρόν και το μέλλον της Ελλάδας, το παρόν και το μέλλον του Ελληνισμού" τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι "οι αγωνιστές του '21 όρθωσαν το ανάστημά τους μέσα σ' ένα δυσμενές πλαίσιο, ο αγώνας τους ήταν άνισος, αλλά κατέληξε νικηφόρα, γιατί οι Έλληνες πάλεψαν με ενότητα και αυταπάρνηση".

Στη συνέχεια, ο κ. Παπουτσής έκανε αναφορά στο ρόλο και την προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της Ελλάδας, προσθέτοντας ότι "και σήμερα, ο Ελληνισμός πορεύεται με αγωνιστικότητα, ψυχή και σώματι. Με ομοψυχία μπορούμε όλοι μας, οι απανταχού Έλληνες, να οικοδομήσουμε τα θεμέλια του μέλλοντος, τα θεμέλια μιας νέας Ελλάδας".

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος εκπροσωπεί τον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση στους γιορτασμούς της Ομογένειας για την εθνική μας επέτειο, απευθυνόμενος προς τον κόσμο της ελληνοαμερικανικής κοινότητας είπε ότι "είμαστε περήφανοι για σας, για τα επιτεύγματά σας, για την αγάπη που επιδεικνύεται στην Ελλάδα που σας χρειάζεται, όσο κι αν άθελά της μερικές φορές σας πίκρανε στο παρελθόν. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι η μάνα ολονών μας".

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι "η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι μεγάλη, είναι μοναδική και καθοριστική για το μέλλον της χώρας μας. Και έχουμε μόνο μία επιλογή: Να πετύχουμε. Και θα πετύχουμε, οικοδομώντας μια νέα Ελλάδα, με νέες δομές στο κράτος, στην οικονομία και στην κοινωνία. Κερδίζοντας την εμπιστοσύνη και την αλληλεγγύη των εταίρων μας στην Ευρώπη, την Αμερική και σ' ολόκληρο τον κόσμο".

Καταλήγοντας, ο κ. Παπουτσής επισήμανε ότι "σήμερα, η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός κάνουμε μια τιτάνια προσπάθεια για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, στην ευρωπαϊκή και ελληνική οικονομία. Και μέσα σ' αυτή την συγκυρία θα αντιμετωπίσουμε τις χρόνιες και μεγάλες αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης".

Την κυπριακή κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Υγείας, δρ. Χρήστος Πατσαλίδης, μεταφέροντας μήνυμα του προέδρου Χριστόφια και επισημαίνοντας ότι "ο Κυπριακός Ελληνισμός αγωνίζεται για την επικράτηση της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και στη δική του πατρίδα". Ο Κύπριος υπουργός αναφέρθηκε στην "στήριξη και την αγάπη" της Ομογένειας, σημειώνοντας επίσης τη "μόνιμη αλληλεγγύη και βοήθεια της Ελλάδας και των απανταχού Ελλήνων για την κατάργηση της τουρκικής κατοχής".

Εκ μέρους της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας που συμμετέχει στους γιορτασμούς των ομογενών απηύθυνε χαιρετισμό η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Έλενα Παναρίτη, τονίζοντας ιδιαίτερα τα "διαχρονικά μηνύματα" της ελληνικής επανάστασης για ελευθερία και δημοκρατία. Παρόντες στην εκδήλωση ήταν και οι βουλευτές Αθανάσιος Δαβάκης (Ν.Δ.) και Αλέξανδρος Χρυσανθακόπουλος (ΛΑ.Ο.Σ). Επίσης, ήταν ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ) Νίκος Κανελλόπουλος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, διπλωμάτες της Ελλάδας και της Κύπρου, δημοτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι της Νέας Υόρκης και άλλοι.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Νέας Υόρκης, Ηλίας Τσεκερίδης και ο συμπρόεδρος της παρέλασης, γιατρός Φρίξος Γούσης.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν οι φετινοί τελετάρχες της ελληνικής παρέλασης, Δημήτρης Καστανάς (ιδρυτής και ιδιοκτήτης του Ελληνικού Καναλιού Αμερικής NGTV), ο γιατρός Βασίλης Τένετ και οι εκπρόσωποι του "Hellenic Caucus", Κάρολιν Μαλόνι και Γκας Μπιλιράκης.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, δίνοντας το στίγμα και το νόημα της εθνικής επετείου, καλώντας όλους να είναι σήμερα παρόντες στην 5η λεωφόρο. Το πρόγραμμα παρουσίασε ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και τους Αμερικανούς βουλευτές ο Έντι Μανάτος.