04 Μαρτίου 2011

Υεμένη: Τέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του στρατού βόρεια της Σαναά

http://images.nationalgeographic.com/wpf/media-live/photos/000/032/cache/yemen_3269_600x450.jpgΤέσσερις διαδηλωτές σκοτώθηκαν σήμερα από πυρά του στρατού βόρεια της Σαναά, ενώ στην υπόλοιπη χώρα εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες της Υεμένης κινητοποιήθηκαν για να απαιτήσουν την αποχώρηση ή την παραμονή του προέδρου Άλι Αμπντάλα Σάλεχ.

Αυτοί οι διαδηλωτές σκοτώθηκαν από σφαίρες στρατιωτών που κατέχουν μια στρατιωτική θέση στην κοινότητα της Σέμλα, η οποία αποτελεί τμήμα της πόλης της Χάρφ Σουφιάν, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Σαναά, σύμφωνα με πηγές της σιιτικής εξέγερσης και έναν τοπικό αξιωματούχο.

Επτά διαδηλωτές εξάλλου τραυματίστηκαν, στην πορεία που οργανώθηκε μετά από έκκληση εξεγερμένων Ζαϊδιτών, οπαδών ενός κλάδου του Σιισμού, που πολεμούν το καθεστώς από το 2004 και προσχώρησαν στη διαμαρτυρία στις 21 Φεβρουαρίου.

Οι συνθήκες του μοιραίου περιστατικού παραμένουν ασαφείς, ιδίως καθώς οι αρχές ισχυρίζονται ότι έδωσαν εντολή στις δυνάμεις της τάξης να μην επέμβουν κατά των πορειών όταν είναι ειρηνικές.

Στη Σαναά, η ημέρα σημαδεύτηκε από δύο συλλαλητήρια και προσευχές εχθρικές και φιλικές προς το καθεστώς του Προέδρου Σάλεχ, που βρίσκεται στην εξουσία για 32 χρόνια.

Μπροστά από το πανεπιστήμιο, επίκεντρο της αντίθεσης στο καθεστώς, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με τους διοργανωτές, συμμετείχαν στην εβδομαδιαία προσευχή.

"Εμείς δεν θα αφήσουμε αυτήν την πλατεία μέχρι την πτώση των διεφθαρμένων και των τυράννων", είπε στο κήρυγμά του, ο Σεΐχης Γιάχια αλ-Ντουλάιμι απευθυνόμενος στο μεγάλο πλήθος που υπερκάλυπτε την κεντρική πλατεία.

Κανένα επεισόδιο δεν σημάδεψε την συλλογική προσευχή στην πλατεία, όπου στρατοπεδεύουν συνεχώς επί 12 ημέρες οι ακτιβιστές, κυρίως σπουδαστές που ζητούν την πτώση του καθεστώτος.

Οι ακτιβιστές έχουν βαφτίσει την ημέρα "Παρασκευή της συνοχής" για να υπογραμμίσουν την ενότητα των διαδηλωτών στις διεκδικήσεις τους, μετά τις φήμες που διαδόθηκαν για διαιρέσεις στις τάξεις τους.

Συλλογικές προσευχές, κατά τις οποίες τα συνθήματα επαναλήφθηκαν για την αποχώρηση του Προέδρου Σάλεχ, πραγματοποιήθηκαν επίσης στις πόλεις Τάιζ, νότια της πρωτεύουσας, και Χοντέιντα στα δυτικά, σύμφωνα με τους κατοίκους των δύο αυτών μεγάλων αστικών κέντρων.

Λίγα χιλιόμετρα από το Πανεπιστήμιο της Σαναά, πολλοί υποστηρικτές του καθεστώτος προσευχήθηκαν στην πλατεία Ταχρίρ, αφού φώναξαν "Οχι στο σαμποτάζ, όχι στο χάος και ναι στο διάλογο", ανέφερε ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου.

Αξιωματούχοι του προεδρικού κόμματος, του γενικού λαϊκού Κογκρέσου, δήλωσαν κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης ότι έχουν κινητοποιήσει "εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές τους" σε όλη τη χώρα για να υποστηρίξουν το αίτημα του προέδρου για διάλογο με την αντιπολίτευση, που έμεινε χωρίς θετική απάντηση.

Στο Άντεν, μεγάλη πόλη στο νότο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις νεκρώσιμες πομπές τριών διαδηλωτών που σκοτώθηκαν από πυρά από τις δυνάμεις ασφαλείας κατά τις τελευταίες εβδομάδες, σύμφωνα με τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη συνοικία της Μανσούρα, ένα μεγάλο πλήθος βάδισε πίσω από τα φέρετρα των δύο διαδηλωτών που σκοτώθηκαν στις 16 Φεβρουαρίου, φωνάζοντας "Φύγε Άλι" και "ο λαός θέλει την πτώση του καθεστώτος".

Μια άλλη πομπή σχηματίστηκε στη συνοικία της Μουάλα, όπου σημειώθηκαν πολλά αιματηρά επεισόδια, και κατευθύνθηκε προς ένα νεκροταφείο στη συνοικία του Κρατήρα στο κέντρο του Άντεν. Και εκεί μεγάλο πλήθος συμμετείχε στην κηδεία ενός άλλου διαδηλωτή του οποίου το σώμα πρόσφατα επεστράφη στην οικογένειά του.

Ισχυρές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στη Χορ Μακσάρ, μια άλλη συνοικία, για να προσπαθήσουν να αποτρέψουν τους διαδηλωτές να συγκεντρωθούν εκεί, όπως έχουν συνηθίσει να κάνουν τις τελευταίες ημέρες.

Σύμφωνα με έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στα βίαια επεισόδια που συνοδεύουν τις διαδηλώσεις στην Υεμένη από τις 27 Ιανουαρίου, εκτός από τους τέσσερις που σκοτώθηκαν σήμερα βόρεια της Σαναά.