13 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία: Κι άλλος αντιδραστήρας αντιμετωπίζει πρόβλημα στο πυρηνικό εργοστάσιο στη Φουκουσίμα

http://25.media.tumblr.com/tumblr_lhy3p5sWMG1qchhhqo1_500.jpgΆλλος ένας πυρηνικός αντιδραστήρας στη Φουκουσίμα υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να τεθεί εκτός ελέγχου το πρωί της Κυριακής ενώ Ιάπωνες μηχανικοί εργάζονται φρενιτιωδώς για να αποτρέψουν ένα πολύ σοβαρό πυρηνικό ατύχημα μετά το σεισμό των 8,9 βαθμών.

Το σύστημα ψύξης έχει σταματήσει να λειτουργεί στον τρίτο αντιδραστήρα, σύμφωνα με το Ιαπωνικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Kyodo.

Στον αντιδραστήρα 1 στο πυρηνικό συγκρότημα στη Φουκουσίμα τεχνικοί έχουν αρχίσει να γεμίζουν το σύστημα με θαλασσινό νερό και τη χημική ουσία βόριο (ΣΣ. Απορροφά τα νετρόνια που απελευθερώνονται από τη σχάση του ουρανίου ώστε να διακοπεί η αλυσιδωτή αντίδραση... το πρόβλημα είναι ότι η ανάμειξή του με το νερό πρέπει να είναι ομοιόμορφη για την επιτυχία του εγχειρήματος...), για να μειώσουν τη θερμότητα και να αποτρέψουν τήξη του πυρήνα.

Στην Ουάσινγκτον, το τηλεοπτικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι στέλεχος της Υπηρεσίας Πυρηνικής και Βιομηχανικής Ασφάλειας της Ιαπωνίας (NISA) είπε σε έναν από τους δημοσιογράφους του ότι μπορεί να εξελίσσεται τήξη του πυρήνα ενός αντιδραστήρα -- αυτό θα προκαλούσε ένα καταστροφικό ατύχημα στον αντιδραστήρα.

Δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση της πληροφορίας αυτής.

Τουλάχιστον 170.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν εσπευσμένα τις εστίες τους και μεταφέρθηκαν σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο στη Φουκουσίμα, όπως πληροφόρησε η NISA την Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) του ΟΗΕ, η οποία εδρεύει στη Βιέννη.