23 Μαρτίου 2011

Πορτογαλία: Παραιτήθηκε ο σύντροφος Ζοζέ Σόκρατες-Τι γίνεται τώρα;

http://www.spiegel.de/images/image-195031-panoV9free-xfcm.jpgΟ Σοσιαλιστής Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες (στη φώτο με τον αρχηγό της αξ. αντιπολίτευσης Κοέλιο) υπέβαλε αργά σήμερα την παραίτησή του στον πρόεδρο της χώρας , Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, δύο ώρες μετά την ομόφωνη απόρριψη από το κοινοβούλιο της χώρας το σχέδιο λιτότητας που παρουσίασε η κυβέρνησή του, ανακοινώθηκε από την πορτογαλική προεδρία, όπως μεταδίδει το κρατικό πρακτορείο Lusa.

Εκλογές μπορούν να γίνουν το νωρίτερο σε 55 μέρες από τη στιγμή που θα τις προκυρήξει ο Πρόεδρος Σίλβα, άρα το νωρίτερο τέλος Μαίου. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Πορτογαλία τον Απρίλιο πχ πρέπει να δανειστεί 4,2 δις και μέχρι τον Ιούνιο 9,2 δις. Η μεταβατική Κυβέρνηση θα δυσκολευτεί πολύ να δανειστεί με αξιοπρεπείς όρους και το πιθανότερο είναι να καταφύγει στο μηχανισμό στήριξης... το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει να πάρει τέτοια απόφαση.

Σημειώστε ότι το πακέτο μέτρων (ήταν το 4ο τον τελευταίο 1,5 χρόνο) που πρότεινε ο Σόκρατες και καταψηφίστηκε προέβλεπε μέτρα ίσα με το 0,8% του ΑΕΠ (περικοπές στην υγεία, στις κοινωνικές παροχές και στις δημόσιες επενδύσεις). Επιπλέον προέβλεπε πάγωμα σσυντάξεων μέχρι το 2013 προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα από το 7% στο 4,6% στο τέλος του έτους... όπως καταλαβαίνετε πρόκειται για μέτρα-χάδια μπροστά στο δικό μας το ξέσκισμα από το ΠΑΣΟΚ