09 Μαρτίου 2011

Ομιλία του προέδρου της ΝΔ, Αντ. Σαμαρά, σε εκδήλωση προς τιμή του Αντώνη Παρίση

Σε εκδήλωση της Ν.Δ. προς τιμή του Αντώνη Παρίση, πρώην προέδρου των οργανώσεων του κόμματος στη Θεσσαλονίκη, που πέθανε πριν από 7 χρόνια, μίλησε ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επισήμανε ότι η απόδοση τιμής έγινε με καθυστέρηση και αναφερόμενος στον Αντώνη Παρίση υπογράμμισε ότι ήταν «εμβληματική προσωπικότητα» και στενός φίλος του ιδρυτή του κόμματος Κωνσταντίνου Καραμανλή, με καταγωγή και αυτός από τις Σέρρες.

«Ήταν πάντα του ολίγου και του ακριβού. Άμεσος και απλός. Ακτινοβολούσε πνεύμα και ήθος ταυτόχρονα. Ήταν αληθινά σοφός γι αυτό και ανεπιτήδευτος. Και βαθύτατα πολιτικός, χωρίς ο ίδιος να θελήσει ποτέ να γίνει πολιτικός. Ο ίδιος δεν θέλησε αξιώματα. Απέρριψε πολλές φορές προτάσεις να πολιτευθεί, είχε σίγουρη την εκλογή αλλά δεν το επιδίωξε ποτέ», είπε ο κ. Σαμαράς.

Θυμήθηκε ότι και ο ίδιος τον συμβουλευόταν νέος βουλευτής, σε ηλικία 26-27 ετών, και σημείωσε: «Στις δύσκολες εποχές οι ανθρώπινες κοινωνίες έχουν ανάγκη από αξίες και από σύμβολα. Αξίες για να πιστέψουν και σύμβολα για να πιαστούν, να πάρουν κουράγιο γιατί τα σύμβολα ενώνουν τους ανθρώπους και οι αξίες τους ανυψώνουν. Το ήθος είναι η υπέρτατη αρετή για έναν πολιτικό γιατί είναι η ασπίδα του, τον προστατεύει και τον κρατά όρθιο. Σήμερα που προσπαθούμε να επιστρέψουμε στην πολιτική με το «π» κεφαλαίο, επιτέλους, ψάχνουμε να ανακαλύψουμε ξανά το νόημα της. Μεταξύ άλλων και πρώτο ίσως από όλα να αναδείξουμε την υπέρτατη αρετή του ήθους στην πολιτική. Να οπλιστούμε ξανά με αυτή την ασπίδα που χωρίς αυτή καμιά μάχη δεν μπορεί να κερδηθεί».

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, που έγινε στην αίθουσα του Εμπορικού κα Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκε το βιβλίο του δημοσιογράφου Μιχάλη Στρατάκη, με τίτλο «Αντώνης Παρίσης. Ο Αντώνης της καρδιάς μας», από τις εκδόσεις «Γερμανός». Για το βιβλίο και τον Α. Παρίση μίλησαν ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο Κώστας Μαμέλης, πρώην γραμματέας της Ν.Ε. Α΄Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, ο συγγραφέας και ο Αντώνης Δούδος που συντόνισε τη συζήτηση.

Παραβρέθηκαν βουλευτές της Ν.Δ., πρώην υπουργοί και υφυπουργοί, ο Αχιλλέας Καραμανλής και πολλά κομματικά στελέχη.