16 Μαρτίου 2011

Ιαπωνία-Πυρηνική κρίση: Το προσωπικό επέστρεψε στον πυρηνικό σταθμό. Νερό διοχετεύεται σε δύο αντιδραστήρες

Νερό διοχετεύεται στους αντιδραστήρες Νο. 5 και Νο. 6 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο Tepco κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Τόκιο.

Τα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας εμπόδισαν το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου CH-47 Shinook να ρίξει νερό στον αντιδραστήρα Νο. 4 του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα για να ψυχθεί το αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο, στη δεξαμενή του οποίου ξέσπασε φωτιά χθες και σήμερα. Οι εξαιρετικά ραδιενεργές ράβδοι του αναλωθέντος καυσίμου βρίσκονται πλέον έξω από το νερό και θεωρούνται εξαιρετικά επικίνδυνες για πρόκληση μεγάλης καταστροφής.

Πλέον έχει πέσει η νύκτα και είναι αδύνατη οποιαδήποτε εναέρια επιχείρηση.

Οι τεχνικοί ετοιμάζονται να χρησιμοποιήσουν επίγεια μέσα για να διοχετεύσουν νερό στη δεξαμενή του αναλωθέντος πυρηνικού καυσίμου που έχει υπερθερμανθεί επικίνδυνα.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco ανακοίνωσε ότι το προσωπικό του πυρηνικού σταθμού που είχε απομακρυνθεί προσωρινά εξαιτίας της αιφνίδιας αύξησης των τιμών της ραδιενέργειας, επέστρεψε στον χώρο του σταθμού για να συνεχίσει τις επιχειρήσεις αντιμετώπισης της σειράς των βλαβών στους έξι αντιδραστήρες του Φουκουσίμα.

Οι μετρήσεις που οδήγησαν αρχικά στην απομάκρυνση του προσωπικού αποδείχθηκαν εσφαλμένες.