07 Μαρτίου 2011

Βρετανία: Οι δοκιμές για την αξιοπιστία των τραπεζών ενδέχεται να περιλάβουν και μία νέα κατηγορία για τα ιδρύματα που μόλις πέρασαν τη "βάση"

Τα αποτελέσματα από τις νέες δοκιμές αντοχής των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών ενδέχεται να οδηγήσει στη δημιουργία μίας νέας ιεραρχικής κατηγορίας, που θα συγκεντρώνει τα ιδρύματα που έπιασαν τη "βάση", στα οποία θα μπορεί να επιβληθούν ορισμένοι περιορισμοί, τονίζει ο επικεφαλής της αρχής που έχει επιφορτισθεί με την εφαρμογή των δοκιμών.

Σε δηλώσεις του στους Φαϊνάνσιαλ Τάιμς, που δημοσιεύονται σήμερα, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Αρχής Επιτήρησης Τραπεζών (ΕΒΑ) Αντρέα Ένρια εκτιμά πως θα πρέπει να βρεθούν τρόποι ώστε να διορθωθούν οι ελλείψεις στις προηγούμενες δοκιμές, οι οποίες είχαν επικριθεί ότι δεν ήσαν αρκούντως αυστηρές.

«Εκείνο που θα επιθυμούσα να συμβουλεύσω είναι όχι μόνον να υπάρχει ένα δυαδικό αποτέλεσμα <επιτυχία/αποτυχία> στις δοκιμές αυτές-και οι μόνες προϋποθέσεις να είναι εάν επιτύχετε δεν θα ληφθούν μέτρα και εάν αποτύχετε θα πρέπει να προβείτε σε αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου», τονίζει ο Ένρια.

«Καλό θα ήταν να λαμβάνονται πρόνοιες τόσο για τις τράπεζες που κατόρθωσαν να ξεπεράσουν τις δοκιμές, όσο και γιε εκείνες που μόλις πέρασαν τη βάση, ή για εκείνες που παρουσιάζουν τομείς ανησυχίας», προσθέτει.

Σύμφωνα με τη Φ.Τ. οι 17 από τις 91 τράπεζες που είχαν συμμετάσχει στις προηγούμενες δοκιμές θα μπορούσαν κάλλιστα να καταταχθούν σε αυτήν την κατηγορία και στην πλειονότητά τους πρόκειται για ισπανικές, γερμανικές και ιταλικές τράπεζες.

Μόνον επτά τράπεζες απέτυχαν στην τελευταία δοκιμασία, που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο χρόνο. Η αξιοπιστία των δοκιμασιών δοκιμάσθηκε ιδιαίτερα από τις δυσκολίες που αντιμετώπισαν το φθινόπωρο δύο ιρλανδικές τράπεζες, οι Allied Irish Banks (AIB) και Bank of Ireland, οι οποίες αναγκάσθηκαν να προσφύγουν σε βοήθεια ενώ είχαν προηγουμένως επιτύχει στις δοκιμές για τη ρευστότητά τους που είχε οργανώσει η Αρχή.

Η ΕΒΑ πρόκειται να οργανώσει μία νέα έκδοση των δοκιμασιών για τον τραπεζικό τομέα, που η Ευρωπαίοι επιθυμούν να είναι ακόμη πιο αξιόπιστη από τις δύο προηγούμενες. Έως τις 18 Μαρτίου θα πρέπει να έχει δημοσιεύσει τα ονόματα των τραπεζών που επέλεξε να υποστούν το ‘κρας τεστ’ και ευελπιστεί ότι θα μπορέσει να δημοσιεύσει τα αποτελέσματα τον Ιούνιο