22 Μαρτίου 2011

Αλβανία: Για "εθνική ένωση Κοσόβου και Αλβανίας, σύμφωνα με τις συστάσεις της ΕΕ", έκανε λόγο ο πρόεδρος του Κοσόβου Πατσόλι

http://www.pestaola.gr/img2/arms-of-kosovo-flag.pngΤην ανάγκη μιας «εθνικής ένωσης μεταξύ της Αλβανίας και του Κοσόβου», σύμφωνα με τις συστάσεις και τα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογράμμισε σε ομιλία του ενώπιον της Αλβανικής Βουλής ο πρόεδρος του Κοσόβου, Μπεντζέτ Πατσόλι.

«Το κοινό μέλλον μας είναι η εθνική μας ένωση, όχι όμως όπως τη φαντάζονται κάποιοι. Η εθνική μας ένωση πρέπει να πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τις συστάσεις και τα πρότυπα της ΕΕ. Εμείς θα σπάσουμε τα εμπόδια και τα σύνορα, όχι με βία, αλλά με αγάπη», δήλωσε ο κ. Πατσόλι.

Πρόσθεσε ότι «η Αλβανία και το Κόσοβο πρέπει να επενδύσουν σε νέες πηγές ενέργειας στην κατασκευή ενός κοινού ενεργειακού συστήματος, ούτως ώστε οι χώρες μας να γίνουν σημαντικοί παράγοντες στον τομέα αυτό».

Ο πρόεδρος του Κοσόβου τόνισε την ανάγκη «την εναρμόνιση της νομοθεσίας της Αλβανίας και του Κοσόβου, της ελεύθερης διακίνησης ιδεών, γνώσεων και κεφαλαίων». Ζήτησε, επίσης, οι δύο χώρες να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο σύστημα εκπαίδευσης.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, ο οποίος ολοκληρώνει, σήμερα, τη διήμερη επίσκεψη στα Τίρανα, είχε χθες συναντήσεις με όλη την πολιτική ηγεσία της χώρας. Σε ειδική τελετή του απονεμήθηκε ο τίτλος «dr. Honoris Causa» από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο των Τιράνων και παρέλαβε από το δήμαρχο της αλβανικής πρωτεύουσας, Εντί Ράμα, το κλειδί της πόλης.