09 Μαρτίου 2011

Μονομερή και απαράδεκτη, κατά το τουρκικό ΥΠΕΞ η έκθεση που ενέκρινε το Ε.Κ. για την έκθεση προόδου της χώρας

"Μονομερή και απαράδεκτα στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα" περιλαμβάνει σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών η έκθεση που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σχετικά με την Τουρκία. Σε σχετική ανακοίνωση αναφέρεται ότι "προκειμένου να έχουν σημασία για την Τουρκία τα έγγραφα και οι εκθέσεις που εγκρίνει το Ευρωκοινοβούλιο, πρέπει να είναι προϊόντα σοβαρής, δημιουργικής και αμερόληπτης προσέγγισης".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα το υπουργείο σημειώνεται πως η έκθεση "παρότι αναφέρεται εν μέρει στα μεταρρυθμιστικά βήματα που έχουν γίνει στη χώρα μας, ωστόσο περιλαμβάνει μονομερή και απαράδεκτα στοιχεία που απέχουν από την πραγματικότητα".

Το τουρκικό υπουργείο επισημαίνει ότι "η Τουρκία ως χώρα υποψήφια για ένταξη και υπό διαπραγματεύσεις χώρα, περιμένει από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το οποίο είναι η φωνή της κοινής γνώμης της ΕΕ, να είναι δίκαιο και αντικειμενικό και να επιδείξει τη σοβαρότητα που προϋποθέτει η λειτουργία του" και τονίζει τα εξής: "Παρατηρούμε ότι στην έκθεση περιλαμβάνονται κάποια στοιχεία εξαιτίας κινήτρων εσωτερικής πολιτικής που έχουν λιγοστοί ευρωβουλευτές οι οποίοι αντιπροσωπεύουν γνωστές χώρες, με κόστος την παράβλεψη των συμφερόντων της ΕΕ. Η προσέγγιση αυτή δεν είναι δυνατόν να τοποθετηθεί σε ένα πλαίσιο λογικής, δεδομένης της ιστορίας των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ, των κοινών αξιών, στόχων και συμφερόντων και του σημείο στο οποίο βρίσκονται σήμερα οι σχέσεις μας".

Σε δήλωση που έκανε σχετικά με την Έκθεση, ο υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου και επικεφαλής της τουρκικής διαπραγματευτικής ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Εγκεμέν Μπαγίς χαρακτήρισε "ισορροπημένη" την έκθεση, ωστόσο σημείωσε ότι "υπάρχουν σημεία που συμφωνούμε και σημεία που διαφωνούμε". Ως προς τα δεύτερα υπογράμμισε ότι "ιδιαίτερα φαίνεται ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι προκαταλήψεις σε θέματα όπως το Κυπριακό και η ελευθερία του τύπου. Αυτά είναι απαράδεκτα".

Ως προς το Κυπριακό, ο Μπαγίς είπε χαρακτηριστικά "όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την έγκριση της περσινής έκθεσης, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτιμά να εθελοτυφλεί και να μην βλέπει την πραγματικότητα και την υφιστάμενη κατάσταση στο Κυπριακό".

Τέλος ο Μπαγίς επέκρινε το Κοινοβούλιο λέγοντας πως "συνιστά αντίφαση, από τη μια το Κοινοβούλιο να μας επικρίνει επειδή δεν έχει προχωρήσει πολύ η υπόθεση Εργκενεκόν και οι υποθέσεις σχετικά με τα σχέδια πραξικοπήματος και από την άλλη να χαρακτηρίζει πλήγμα εναντίον της ελευθερίας του τύπου τη σύλληψη κάποιων ατόμων στο πλαίσιο των υποθέσεων αυτών".