14 Μαρτίου 2011

Τίνα, πήγαινε να βάλεις κανένα κάδο ανακύκλωσης και μετά να μειώσεις και τις εκπομπές αερίων...

http://www.verianet.gr/images/001aanebasma00089/305.jpgΜείωση 30% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην Ευρώπη έως το 2020, αντί του 20% που έχει συμφωνηθεί στο παρελθόν, προτείνουν επτά Ευρωπαίοι υπουργοί Περιβάλλοντος - μεταξύ των οποίων και η Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη - σε κοινή επιστολή που απέστειλαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή χθες, μια μέρα πριν τη Σύνοδο Υπουργών Περιβάλλοντος στις Βρυξέλλες.

Αυτός ο μεσοπρόθεσμος στόχος κρίνεται από τους υπογράφοντες απαραίτητος για την υλοποίηση του στόχου μείωσης των εκπομπών κατά 80% μέχρι τα μέσα του 21ου αιώνα και για την εξασφάλιση στην Ευρωπαϊκή Ένωση ηγετικής θέσης, στην προσπάθεια μετάβασης σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τον περασμένο Μάιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε κείμενο, υποστηρίζοντας ότι η αναβάθμιση του κλιματικού στόχου της ΕΕ για το 2020 στο 30% είναι και ανεκτή και τεχνικά υλοποιήσιμη. Η Επιτροπή είχε τότε εκτιμήσει ότι, λόγω της οικονομικής πτωτικής στροφής, το κόστος υλοποίησης του στόχου μείωσης 20% είχε υποχωρήσει στα 48 δισ. ευρώ το χρόνο έως το 2020, από το αρχικά εκτιμούμενο ποσό των 70 δισ. ευρώ ετησίως, όταν συμφωνήθηκε το πακέτο.

Τη δημόσια συζήτηση για το ποσοστό μείωσης των εκπομπών συδαύλισε πρόσφατη έκθεση του γερμανικού υπουργείου Περιβάλλοντος σύμφωνα με την οποία η αναθεώρηση προς τα άνω της μείωσης στο 30% θα έχει ως αποτέλεσμα ετήσια ανάπτυξη 0,6% της ευρωπαϊκής οικονομίας και δημιουργία έξι εκατομμυρίων νέων θέσεων εργασίας.