12 Μαρτίου 2011

Έκρηξη έγινε στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα

Μία έκρηξη έγινε αισθητή στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο 1, μεταδίδει το πρακτορείο Τζίτζι.

Παράλληλα, η ιαπωνική τηλεόραση μεταδίδει εικόνες που παρουσιάζουν καπνούς να ανωθρώσκουν από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, τονίζοντας πως τα επίπεδα ραδιενέργειας γύρω του είναι 20 φορές υψηλότερα από το κανονικό.

Πολλοί εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό Φουκουσίμα Νο1 τραυματίσθηκαν έπειτα από έκρηξη που προκλήθηκε στις εγκαταστάσεις του, οι οποίες είχαν πληγεί από τον χθεσινό φονικό σεισμό των 8,9 Ρίχτερ στη βορειοανατολική Ιαπωνία, μεταδίδει το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΗΚ.

Νωρίτερα, το πρακτορείο Τζίτζι είχε μεταδώσει την είδηση πως ακούσθηκε έκρηξη και καπνοί έγιναν αισθητοί να υψώνονται από τις εγκαταστάσεις του πυρηνικού σταθμού, με την ιαπωνική τηλεόραση να επιβεβαιώνει με τις εικόνες της την πληροφορία.

Το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο της Ιαπωνίας ΝΗΚ συμβούλευσε σήμερα τους κατοίκους να κλεισθούν στα σπίτια τους και να σφαλίσουν τα παράθυρά τους σε περίμετρο «μεγαλύτερης των 10 χλμ από την εκκενωθείσα ζώνη» μετά την έκρηξη που σημειώθηκε στον αντιδραστήρα του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νο1, ο οποίος είχε υποστεί βλάβες από τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό.

Ειδικοί και δημοσιογράφοι του δικτύου κάλεσαν επίσης όσους από τους κατοίκους βρίσκονται εκτός οικίας να προστατεύσουν το αναπνευστικό τους σύστημα καλύπτοντάς το με ένα βρεγμένο μαντήλι και να καλυφθούν όσο το δυνατόν καλλίτερα ώστε να αποφεύγεται η απευθείας έκθεση του δέρματος με τον αέρα.

Σύμφωνα με την ηλεκτρική εταιρεία του Τόκιο (Tepco), η έκρηξη σημειώθηκε μετά από μετασεισμό και η σκεπή και οι τοίχοι του κτηρίου που στέγαζαν τον αντιδραστήρα κατέρρευσαν, μεταδίδει το ΝΗΚ.

Οι τοπικές αρχές διέταξαν τους κατοίκους να εγκαταλείψουν μία ζώνη σε περίμετρο 10 χλμ γύρω από τον αντιδραστήρα, ενώ τα επίπεδα ραδιενέργειας είναι στα ανώτερα ετήσια επιτρεπτά