18 Μαρτίου 2011

Kύπρος:προηγείται ο ΔΗΣΥ στην πρώτη παγκύπρια δημοσκόπηση ενόψει των βουλευτών εκλογών του Μαίου

http://www.sigmalive.com/files/imagecache/full_image/files/node_images/2/1/9/308219/disy.jpgΟ ΔΗΣΥ φαίνεται να αναδεικνύεται ως το πρώτο κόμμα στις βουλευτικές εκλογές του Μαϊου, σύμφωνα με την πρώτη παγκύπρια έρευνα κάλπης για την πολιτική κουλτούρα και την εκλογική συμπεριφορά, που παρουσίασε χθες το ΡΙΚ.

Την έκπληξη όμως φαίνεται ότι θα κάνουν οι Οικολόγοι οι οποίοι, με βάση την έρευνα, κατατάσσονται πέμπτο κόμμα στη Βουλή, ξεπερνώντας το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ).

Στην πρόθεση ψήφου στις εκλογές, ο ΔΗΣΥ φαίνεται να εξασφαλίζει το 30% των ψήφων. Ακολουθεί το ΑΚΕΛ με 28% , το ΔΗΚΟ με 13% , η ΕΔΕΚ με 6, 5% , οι Οικολόγοι με 3, 5% και το ΕΥΡΩΚΟ με 2, 5 %.

Στην παράσταση νίκης, το 45% απάντησε ότι θα είναι πρώτο Κόμμα ο ΔΗΣΥ και το 26 % το ΑΚΕΛ, ενώ το 29 % δεν εκφράζει γνώμη.

Στην πρόθεση συμμετοχής στις βουλευτικές εκλογές απάντησαν 44% "σίγουρα ναι", 32% "μάλλον ναι", 9% εκατόν "μάλλον όχι", 9% "σίγουρα όχι", ενώ 7% των ερωτηθέντων δεν έχουν γνώμη.

Σημαντικό είναι, σύμφωνα με την έρευνα, το ποσοστό που θεωρεί ότι το Κυπριακό είναι σε χειρότερη θέση από ό,τι πέρυσι.

Στην ερώτηση, εάν πιστεύετε ότι το Κυπριακό είναι σήμερα πιο κοντά σε λύση, ποσοστό 78% των ερωτηθέντων απάντησε ΟΧΙ και μόνο 15% απάντησε ΝΑΙ.

Το 42% προβλέπει ότι η κατάσταση στο Κυπριακό θα παραμείνει ως έχει, 17% προβλέπει λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, 17% διχοτόμηση, και 8% συνομοσπονδία δύο κυρίαρχων κρατών.

Το 3% των ερωτηθέντων εκτιμούν ότι η Κύπρος θα καταληφθεί ολόκληρη από την Τουρκία, 1% βλέπει προσάρτηση των κατεχομένων από την Τουρκία και 1% εκτιμά ότι θα γίνει πόλεμος.

Το 59 % των ερωτηθέτων θεωρούν, ωστόσο, ως το σημαντικότερο πρόβλημα της Κύπρου την οικονομική κατάσταση, ενώ το Κυπριακό έρχεται σε δεύτερη μοίρα με ποσοστό 53 %.

Για τους χειρισμούς του προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό, 64% εξέφρασε αρνητική γνώμη.

Η δημοσκόπηση, την οποία διενήργησε για λογαριασμό του ΡΙΚ η εταιρεία "Σάιμαρ", σε παγκύπρια κλίμακα, κάλυψε την περίοδο 18 Φεβρουαρίου- 2 Μαρτίου σε δείγμα χιλίων διακοσίων ατόμων άνω των 18 ετών.

Μέχρι τον Μάιο, το ΡΙΚ θα παρουσιάσει άλλες τρεις δημοσκοπήσεις κάλπης, ενώ την ημέρα των εκλογών, 22 Μαίου, θα διενεργήσει δημοσκόπηση εξόδου, σε δείγμα έξι χιλιάδων ψηφοφόρων.