08 Μαρτίου 2011

ΓΑΠ: "Αδικαιολόγητη η υποβάθμιση Moody's παρόλο που τα έσοδα πάνε κατά διαόλου-Στηρίζω τις προτάσεις Μέρκελ"

Αδικαιολόγητη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου την υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τη Moody's [Βλέπε άρθρο] .

«Θεωρούμε αδικαιολόγητη αυτή τη νέα υποβάθμιση, μιας και δεν έχει καμία βάση σε σχέση και με την πορεία του προγράμματός μας», δήλωσε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου που ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας.(ΣΣ. Τη βάση για τη νέα υποβάθμιση της εξηγήσαμε το πρωί: Υστέρηση εσόδων, παρά τις απανωτές μειώσεις μισθών και αυξήσεις φόρων, για τους δύο πρώτους μήνες του έτους=1,5 δις ευρώ και τελείως εκτός στόχων...)

Όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, «το κλίμα στις αγορές, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, όπως και αυτές τις μέρες, δεν είναι θετικό. Όχι απέναντί μας, αλλά γενικότερα, έχουν αναδειχθεί δυσκολίες και σε άλλες χώρες, ευρύτερα στην Ευρωζώνη. Το είχαμε βεβαίως πει από την αρχή αυτό, τις πρώτες μέρες, όταν πέρσι ξέσπασε η κρίση, ότι το θέμα είναι μεν και ελληνικό, αλλά βεβαίως και της Ευρωζώνης, όπως και του τρόπου λειτουργίας των αγορών και είχαμε επισημάνει ότι υπάρχει ανάγκη πιο ουσιαστικής παρέμβασης».

Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν είναι το τέλος του κόσμου η 25η Μαρτίου. «Εάν δεν υπάρξουν θετικές αποφάσεις, εμείς, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να συνεχίσουμε το πρόγραμμά μας, αλλά να ρίξουμε όλο και μεγαλύτερο βάρος στις δικές μας δυνάμεις».

Αλλά από την άλλη μεριά, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, «και καλά να πάει αυτή η μάχη, δεν σημαίνει ότι επειδή δημιουργήθηκε ένα καλύτερο κλίμα εμείς δεν θα πρέπει να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές ή να εφαρμόσουμε τις αλλαγές τις οποίες έχουμε αποφασίσει».

»Το χρέος, σε κάθε περίπτωση, ακόμα και αν είναι πιο διαχειρίσιμο θα είναι υπαρκτό και πολύ υψηλό. Αυτή είναι η «παρακαταθήκη» που άφησε πίσω της η ΝΔ στον Ελληνικό λαό. Και βεβαίως, έχουμε ακόμα τη μάχη της εφαρμογής των αλλαγών. Το πρόβλημα στην Ελλάδα δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με την μείωση των μισθών ή των συντάξεων, αλλά είναι κάτι πολύ ευρύτερο, ένα κρατικό σύστημα, μια δομή που δεν είναι παραγωγική, που είναι αδιαφανής, όπου υπάρχει ανομία, έλλειψη εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Και αυτό βεβαίως, δεν είναι κάτι το οποίο το λύνεις μόνο με νόμους. Αυτό δείχνει το μέγεθος της προσπάθειας που έχουμε μπροστά μας αλλά βεβαίως και την ευκαιρία που έχουμε, γιατί υπάρχουν πολλά περιθώρια, αν αυτά τα διαχειριστούμε αποτελεσματικά».

Μάχη για συνολικό πακέτο λύσης (ΣΣ. Πλήρης πρόσδεση Γιωργάκη στο άρμα Μέρκελ)

«Επειδή μπορεί να δούμε αποσπασματικές προσπάθειες διαπραγμάτευσης είτε για ιδεολογικούς λόγους, είτε για εσωτερικούς λόγους σε κάθε χώρα απέναντι στην κοινή γνώμη, είτε λόγω ενός εύκολου λαϊκισμού, εμείς θα επιμείνουμε, τόνισε ο Πρωθυπουργός. Θα δεχθούμε ως μόνη λύση, μια λύση πακέτο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο».