23 Μαρτίου 2011

RAF: Η λιβυκή πολεμική αεροπορία "δεν υπάρχει πλέον ως μάχιμη δύναμη"-ΗΠΑ: Δεν υπάρχει "χρονοδιάγραμμα" για το τέλος των επιχειρήσεων

http://d.yimg.com/i/ng/ne/pressass/20110320/03/2657500056-raf-jets-attack-libyan-targets.jpg?x=310&y=231&q=75&wc=385&hc=288&xc=26&yc=1&sig=Bp6cnAX3AwOM_4HNFidUHg--Η λιβυκή πολεμική αεροπορία "δεν υπάρχει πλέον ως μάχιμη δύναμη" μετά την επέμβαση της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματικός της βρετανικής βασιλικής αεροπορίας, ο Γκρεγκ Μπάγκουελ, τον οποίο επικαλούνται τα βρετανικά μέσα ενημέρωσης.

"Στην πραγματικότητα, οι αεροπορικές τους δυνάμεις (της Λιβύης), δεν υφίστανται πλέον ως μάχιμη δύναμη", εξήγησε ο βρετανός πτέραρχος κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στους πιλότους της RAF στην βάση Γκιόια ντελ Κόλε, στην νότια Ιταλία. Από την βάση αυτή απογειώνονται μερικά από τα αεροσκάφη της RAF που συμμετέχουν στις επιχειρήσεις της Συμμαχίας στη Λιβύη.

Στο μεταξύ στο Κάιρο ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς δήλωσε ότι δεν υπάρχει "χρονοδιάγραμμα" για το τέλος των επιχειρήσεων της διεθνούς Συμμαχίας στη Λιβύη.

"Το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν δίνει καμία καταληκτική διορία για τη ζώνη απαγόρευσης των πτήσεων. Οπότε νομίζω, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για το τέλος" της επιχείρησης, δήλωσε στον Τύπο ο Γκέιτς.

Στην Κοπεγχάγη το γενικό επιτελείο πολεμικής αεροπορίας ανακοίνωσε ότι δανικά F-16 έκαναν τις πρώτες αποστολές βομβαρδισμού στη Λιβύη τις τελευταίες 24 ώρες.

"Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, δανικά F-16 για πρώτη φορά έριξαν βόμβες ακριβείας σε στόχους στη Λιβύη", αναφέρει σε ανακοίνωση του το γενικό επιτελείο.

Διευκρινίζει, χωρίς να δίνει λεπτομέρειες, ότι τα δανικά αεροσκάφη ολοκλήρωσαν 11 αποστολές αέρος-εδάφους και μια αποστολή αέρος-αέρος από την Κυριακή.

Η Κοπεγχάγη διέψευσε, την Τρίτη --αποκαλώντας τις "προπαγάνδα"--, τις κατηγορίες της Λιβύης σύμφωνα με τις οποίες δανικά καταδιωκτικά F-16 είχαν πραγματοποιήσει βομβαρδισμό της Τρίπολης την Κυριακή.

Η Δανία συμμετέχει στις συμμαχικές δυνάμεις με έξι μαχητικά F-16, καθώς και ένα μεταγωγικό αεροπλάνο που έφθασαν το Σάββατο στην ιταλική βάση της Σιγκονέλα στη Σικελία.