22 Μαρτίου 2011

Νορβηγία: Απηλλάγη θυγατρική της Siemens από μεγάλο πρόστιμο για την κατηγορία της εξαπάτησης του νορβηγικού δημοσίου

http://www.energia.gr/photos/logo_siemens.jpgΝορβηγικό δικαστήριο ακύρωσε σήμερα πρόστιμο 9 εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών, δηλαδή μεγαλύτερο του ενός εκατομμυρίου ευρώ, που είχε καταλογιστεί στη Siemens Business Services, θυγατρική της Siemens στη Νορβηγία, κρίνοντας επί της ουσίας μια υπόθεση καταγγελθείσας απάτης απ αυτήν τη θυγατρική σε βάρος του νορβηγικού δημοσίου.

Η εν λόγω θυγατρική της Siemens, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, είχε υπερτιμολογήσει το υπουργείο Άμυνας της Νορβηγίας κατά τα έτη 2000-2005, με ένα ποσό που --πάντοτε σύμφωνα με το κατηγορητήριο-- έφθανε και τα 60 εκατομμύρια νορβηγικές κορώνες. Όμως το 2006 η Siemens αποζημίωσε με 75 εκατομμύρια κορώνες τη νορβηγική κυβέρνηση--δηλαδή κατέβαλε και τους τόκους του ανωτέρω ποσού και τα δικαστικά έξοδα.

Διαρκούντος του 2007, η νορβηγική δίωξη οικονομικού εγκλήματος καταλόγισε στη θυγατρική ένα πρόστιμο 9 εκατομμυρίων νορβηγικών κορωνών, πρόστιμο που η Siemens ανήγγειλε, τότε, ότι θα επεδίωκε δια της δικαστικής οδού να ακυρωθεί.

Πράγματι, το νορβηγικό δικαστήριο σήμερα δικαίωσε τον γερμανικό όμιλο, που εξέφρασε με ανακοίνωσή του στο Όσλο "ικανοποίηση" γι' αυτήν την έκβαση.

Υπάρχει μία 15ήμερη διορία, γιά να εφεσιβληθεί από οποιονδήποτε από τους διαδίκους η ανωτέρω δικαστική απόφαση.