31 Μαρτίου 2011

Βόλος: Εργαστήριο Εμπλουτισμού της Ελληνικής Έκδοσης της Wikipedia στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

http://www.neolaia.gr/wordpress/wp-content/uploads/2011/01/wikipedia-logo.jpgΜε την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων λειτουργίας της Wikipedia (Βικιπαίδεια), της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας, που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον πλανήτη, διοργανώθηκε, χθες, εργαστήριο για τον εμπλουτισμό της Wikipedia στα ελληνικά.

Το εργαστήριο, που διεξήχθη στην Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, στο Βόλο, θα δώσει την ευκαιρία για μια βιωματική εμπειρία στην ελληνική έκδοση της Wikipedia, τόσο σε χρήστες όσο και σε εν ενεργεία, αλλά και δυνάμει συγγραφείς της διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας, την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και τους συντάκτες της Wikipedia. Συμπεριλαμβάνεται δε σε μια σειρά δράσεων, που έχουν προγραμματιστεί σε πανελλαδικό επίπεδο, στο πλαίσιο του έργου "Δες την Ψηφιακά 2.0", στο οποίο εμπεριέχεται η δράση για τον εμπλουτισμό της ελληνικής Wikipedia.

«Θεωρούμε πως είναι υποχρέωσή μας η προώθηση του Ελεύθερου Ανοικτού Λογισμικού στην Εκπαίδευση, καθώς και η χρήση της δωρεάν ψηφιακής εγκυκλοπαίδειας Wikipedia», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αλέξανδρος Καπανιάρης, πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης νομού Μαγνησίας.

Το 2011 συμπληρώνονται 10 χρόνια από τη δημιουργία της Wikipedia, της σύγχρονης διαδικτυακής εγκυκλοπαίδειας ανοικτού περιεχομένου, που χρησιμοποιείται και συντάσσεται από εκατομμύρια ανθρώπους σ' όλο τον πλανήτη. Επιπλέον, το 2011 συμπληρώνονται 260 χρόνια από την έκδοση της εγκυκλοπαίδειας "Encyclopedie", των Ντυντερό και Ντ'Αλαμπέρ, μιας μεγάλης προσπάθειας για τη δημιουργίας ενός συλλογικού έργου αναφοράς για τη διάδοση της γνώσης των ιδεών του διαφωτισμού. Εξάλλου, το 2011 έχει ανακηρυχτεί ως έτος Ψηφιακής Εγκυκλοπαίδειας από το Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων.

Στόχος της διοργάνωσης του εργαστηρίου, σύμφωνα με τον κ. Καπανιάρη, υπήρξε η αρχική ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και η εξοικείωση με την Wikipedia των εκπαιδευτικών της περιοχής. Εκδηλώσεις, όπως το εργαστήριο εμπλουτισμού της Wikipedia, θα επαναληφθούν, ενώ στόχος είναι να συνδυαστούν και με άλλες δράσεις, που αφορούν την προώθηση του Ελεύθερου Λογισμικού /Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα.

Παράλληλα, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πληροφορικής Μαγνησίας θα προσπαθήσει, σε συνεργασία με άλλους τοπικούς φορείς, να συμμετάσχει στη νέα πρόσκληση για τον εμπλουτισμό της Wikipedia, με περιεχόμενο από τον πολιτιστικό, φυσικό, λαογραφικό, αρχαιολογικό, αλλά και ευρύτερα τουριστικό πλούτο του νομού.

Επιπλέον, οι δράσεις στοχεύουν στον εμπλουτισμό των λημμάτων της Wikipedia, μέσω της συμμετοχής ομάδων/κοινοτήτων, αλλά και φυσικών προσώπων, που αισθάνονται ότι είναι μέρος της Κοινωνίας της Γνώσης, μιας γνώσης που δεν περιορίζεται σε επαΐοντες, αλλά αναπτύσσεται με την εθελοντική συνεισφορά, την τεκμηρίωση και την αμφισβήτηση της μονοδιάστατης αυθεντίας.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκαν οι βασικές αρχές της Wikipedia, εμπειρίες από τη συγγραφή άρθρων/λημμάτων και διεξήχθη βιωματικό σεμινάριο συγγραφής άρθρων.

Η κοινότητα της ελληνικής έκδοσης της Wikipedia επιδιώκει, ακόμα, η Βικιπαίδεια να γίνει μια από τις καλύτερες διεθνώς, αυξάνοντας ποσοτικά και ποιοτικά τα λήμματά της, με τη συστηματική προσθήκη νέου περιεχομένου. Η πορεία της προς αυτό τον στόχο θα ενισχυθεί με επιπλέον ανάπτυξη και αξιολόγηση περιεχόμενου, με ανοιχτή διαδικασία, στην οποία θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι, μέσα από την δράση http://mywikipedia.ellak.gr.

Η προσπάθεια

Σήμερα, η Wikipedia, η σύγχρονη ενσάρκωση της Εγκυκλοπαίδειας στην εποχή του Διαδικτύου, του ανοικτού περιεχομένου και των διαδικτυακών συλλογικοτήτων, έχει κάνει εφικτό το στόχο της πρόσβασης στην γνώση για το σύνολο της ανθρωπότητας, ενσαρκώνοντας το διαρκή στόχο που έθεσε και η πρώτη "Encyclopedie".

Για να γίνει εφικτός αυτός ο στόχος και στην Ελλάδα, χρειάζεται να κινητοποιηθούν οι άνθρωποι των γραμμάτων και των τεχνών, η εκπαιδευτική και ακαδημαϊκή κοινότητα, οι ερασιτέχνες, οι φοιτητές, οι μαθητές, για να εμπλουτίσουν την Wikipedia με περιεχόμενο στα ελληνικά και να την καταστήσουν ουσιαστικό εργαλείο, για την εκπαίδευση και την καθημερινή ζωή, όπως επισημαίνουν οι διοργανωτές της όλης προσπάθειας.

Για την επίτευξη του εμπλουτισμού και της διεύρυνσης της χρήσης της Wikipedia στα ελληνικά, το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) σε συνεργασία με την Εταιρεία Ελεύθερου Λογισμικού / Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ) και το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης (ΕΚΤ), απευθύνουν πρόσκληση σε προσωπικότητες και φορείς, από τον χώρο της Επιστήμης, των Τεχνών και των Γραμμάτων, της Εκπαίδευσης, των Πανεπιστημίων, της Έρευνας, των Μουσείων, των Βιβλιοθηκών, της Αυτοδιοίκησης και άλλων συναφών χώρων, για τη δημιουργία ενός Δικτύου Υποστηρικτών της Ελληνικής Wikipedia.