07 Απριλίου 2011

Ιαπωνία: Άρχισε η προληπτική έγχυση αζώτου στον αντιδραστήρα 1-Την πληγείσα περιοχή επισκέπτεται ο αυτοκράτορας

http://english.kyodonews.jp/photos/assets/201104/0406032-thumb450x.jpgΣτις 6 το πρωί ξεκίνησε η Tepco να διοχετεύχει άζωτο στον αντιδραστήρα 1 προκειμένου να προλάβει την έκρηξη (όπως αυτή της 12ης και 14ης Μαρτίου) από το υδρογόνο που έχει συσσωρευθεί στο περίβλημα του αντιδραστήρα. Σύμφωνα με την εταιρία ο κίνδυνος είναι πολύ μικρός και η έγχυση 6.000 κυβικών μέτρων αζώτου, που τις επόμενες μέρες θα επεκταθεί και στους αντιδραστήρες 2 και 3, είναι τελείως προληπτικό.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις η έγχυση εξελίσσεται ομαλά στον αντιδραστήρα οι ράβδοι ουρανίου του οποίου είναι κατά το ήμισυ εκτεθειμένοι στον αέρα και το παραγώμενο υδρογόνο μπορεί να εκραγεί βίαια αν έρθει σε επαφή με οξυγόνο. Η έγχυση αζώτου θα συνεχιστεί για 6 μέρες τουλάχιστον.

Εν τω μεταξύ το ραδιενεργό ιώδιο-131 μειώνεται στη θάλασσα γύρω από το εργοστάσιο. Χθες μετρήθηκαν 5.600 bequerels ανά κυβ. εκ. που είναι 140.000 φορές πάνω από το όριο, όμως προχθές είχαν μετρηθεί 11.000 bequerels που είναι 280.000 φορές πάνω από το όριο ενώ στις 2 Απριλίου που πρωτοανιχνεύθηκε ήτα 7.500.000 φορές πάνω από το όριο. Ωστόσο η εταιρία λέει ότι είναι νωρίς για να συμπεράνουν ότι αυτή η μείωση είναι αποτέλεσμα του κλεισίματος του ρήγματος.

Ταυτόχρονα συνεχίζεται η απόρριψη ελαφρά ραδιενεργού νερού στη θάλασσα προκειμένου να δημιουργηθεί χώρος για το υψηλά ραδιενεργό νερό από τον αντιδραστήρα 2, το οποίο μέχρι τώρα φυλάσσεται σε δεξαμενή που έχει γεμίσει μέχρι το ένα μέτρο κάτω από το χείλος (χθες πχ. η στάθμη ανέβηκε 5 εκ). Μέχρι τώρα έχουν απορριφθεί 6.000 τόνοι νερού και υπολοίπονται άλλοι 2.000..

Χθες τη νύχτα ένα αμερικάνικο T-Hawk πέταξε πάνω από το εργοστάσιο και μέτρησε την ακτινοβολία. Τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

Την περιοχή θα επισκεφθεί μάλλον αύριο και το αυτοκρατορικό ζεύγος. Θα επισκεφθούν ένα κέντρο υποδοχής στην επαρχία Σαϊτάμα όπου φιλοξενούνται άστεγοι από την επαρχία Φουκουσίμα

Τέλος η Κυβέρνηση σκέπτεται να επιτρέψει για μικρό χρονικό διάστημα την επιστροφή στα σπίτια όσων απομακρύνθηκαν από την ζώνη εκκένωσης των 20 χλμ γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα. Όλο και περισσότεροι επιστρέφουν για να πάρουν πολύτιμα αντικείμενα ή είδη πρώτης ανάγκης παραβλέποντας την απαγόρευση, οπότε η Κυβέρνηση σκέπτεται να το οργανώσει καλύτερα αφού είναι αναπόφευκτο.