02 Απριλίου 2011

Αφγανιστάν: 10 νεκροί και 83 τραυματίες ο τελικός απολογισμός των πολύνεκρων επεισοδίων στην Κανταχάρ, στο πλαίσιο διαδήλωσης των κάφρων

http://www.gargalianoi.com/wp-content/uploads/2011/01/images108.jpegΑποχώρησαν, αργά σήμερα το απόγευμα, οι πολυάριθμοι διαδηλωτές από την κεντρική πλατεία στην Κανταχάρ στο νότιο Αφγανιστάν, μετά την 24ωρη ειρηνική κατάληψή της στο τέλος, όμως, μιάς πολύ βίαια εξελιχθείσας διαδήλωσης, ως "διαμαρτυρίας γιά το κάψιμο ενός Κορανιού, στις Ηνωμένες Πολιτείες".

Εκπρόσωποι των διαδηλωτών συναντήθηκαν, νωρίτερα, στο Κυβερνείο με τις τοπικές αρχές, που τούς προσκάλεσαν εκεί.

--Ο κυβερνήτης της Κανταχάρ, Τοριαλάϊ Ουέσα, με συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου, αναφερόμενος στη διαδήλωση που προηγήθηκε της ειρηνικής κατάληψης έδωσε, ως τελικό επίσημο απολογισμό της, " τους 10 νεκρούς και τους 83 τραυματίες".

Ανάμεσα στους τραυματίες, είναι δημοσιογράφος, που κάλυπτε τα γεγονότα αυτά, αλλά τελικά κακοποιήθηκε από μία ομάδα έξαλλων διαδηλωτών και νοσηλεύεται.

--Επίσης ανέφερε ο κυβερνήτης, ότι "20 άνθρωποι έχουν συλληφθεί γιά τα βίαια επεισόδια".

Τα πολύ βίαια επεισόδια, στο πλαίσιο της ανωτέρω διαδήλωσης, ο κυβερνήτης απέδωσε σε "καταστροφικά στοιχεία, που παρεισέφρυσαν" στις τάξεις των διαδηλωτών.

--Χαρακτηριστικό του κλίματος της βίας, που επικράτησε, είναι το κάψιμο των αιθουσών διδασκαλίας ενός γειτονικού σχολείου, όπως και ενός καταστήματος πώλησης DVD, άλλων εμπορικών καταστημάτων και, τέλος, ενός μικρού αριθμού σταθμευμένων οχημάτων στην περιοχή της διαδήλωσης.