13 Απριλίου 2011

Κύπρος. Ανάκτηση βυζαντινών εικόνων του 18ου αιώνα

http://vatopaidi.files.wordpress.com/2011/04/eikones.jpg?w=350&h=251Δυο βυζαντινές εικόνες των Αποστόλων Παύλου και Ιακώβου, οι οποίες χρονολογούνται από τα μέσα του 18ου αιώνα, ανέκτησε από τη Γερμανία η Εκκλησία της Κύπρου και σύντομα θα μεταφερθούν στην Κύπρο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση οι δύο εικόνες, που είναι έργα της Σχολής Αγιογραφίας του Αγίου Ηρακλειδίου (στο Πολιτικό Λευκωσίας), εντοπίστηκαν στη γερμανική πόλη του Ντίσελντορφ.

«Η προέλευση των δύο εικόνων», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «είναι, μετά βεβαιότητας, ναός ή μοναστήρι στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξήχθησαν παράνομα προς τις ευρωπαϊκές αγορές, με σκοπό την πώλησή τους, μετά τη βεβήλωση και λεηλασία των χριστιανικών μνημείων από τους Τούρκους εισβολείς το καλοκαίρι του 1974, όπως και χιλιάδες άλλες εικόνες».

Κατόπιν ενεργειών της Συνοδικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Κύπρου για τα Μνημεία και την Τέχνη, μετέβη, προχθές, στο Ντίσελντορφ ο Επίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος, Διευθυντής του Γραφείου της Εκκλησίας της Κύπρου στους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς, και παρέλαβε τις δύο εικόνες.

Παράλληλα, προστίθεται στην ανακοίνωση, συνεχίζονται οι έρευνες για την ακριβή ταύτιση του μνημείου προέλευσης των δύο εικόνων, οι οποίες, σύμφωνα με πληροφορίες, πιθανόν να προέρχονται από την κατεχόμενη Μονή του Αγίου Αναστασίου στην Περιστερωνοπηγή Αμμοχώστου.