11 Απριλίου 2011

Ακτή Ελεφαντοστού: Ο σύντροφος Λοράν Γκμπαγκμπό παραδόθηκε στους φασίστες!!! Ο ΓΑΠ καλείται να ζητήσει την απελευθέρωσή του!!!

Ο πρώην πρόεδρος της Ακτής Ελεφαντοστού Λοράν Γκμπαγκμπό, η σύζυγός του Σιμόν και ο γιος τους, Μισέλ, συνελήφθησαν σήμερα στην κατοικία τους στο Αμπιτζάν και έχουν οδηγηθεί στο ξενοδοχείο Γκολφ, όπου στεγάζεται το γενικό επιτελείο του αναγνωρισμένου προέδρου Αλασάν Ουαταρά.

Ο Γκμπαγκμπό συνελήφθη από δυνάμεις προσκείμενες στον Ουαταρά, σύμφωνα με τον πρεσβευτή της Γαλλίας στο Αμπιτζάν, Ζαν-Μαρκ Σιμόν. Ωστόσο ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ στην Ακτή Ελεφαντοστού, Φαρχάν Χακ, είπε ότι ο Γκμπαγκμπό αποφάσισε τελικά να παραδοθεί στις δυνάμεις του Ουαταρά και πλέον βρίσκεται υπό κράτηση. Σύμφωνα με τον Χακ η αποστολή του ΟΗΕ (Unoci) "παρέχει προστασία και ασφάλεια" με βάση την εντολή που έχει να προστατεύει όλους τους πολιτικούς αντιπάλους, περιλαμβανομένου και του Γκμπαγκμπό.

Ο πρεσβευτής της Ακτής Ελεφαντοστού στον ΟΗΕ τόνισε ότι ο Γκμπαγκμπό είναι "καλά" στην υγεία του και πρόκειται να δικαστεί.

Μετά από μια επιχείρηση-αστραπή, οι δυνάμεις του Ουαταρά μπήκαν στο Αμπιτζάν την 1η Απριλίου και συγκρούστηκαν με τους στρατιώτες που παρέμεναν πιστοί στον απερχόμενο πρόεδρο. Η Onuci και η γαλλική δύναμη Licorne έπληξαν στη συνέχεια τα στρατόπεδα και τα βαρέα όπλα που βρίσκονταν στην κατοικία του Γκμπαγκμπό και στο προεδρικό μέγαρο του Αμπιτζάν.

Μετά τη σύλληψη ο πρόεδρος της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Αλασάν Ουαταρά. Η γαλλική προεδρία πάντως δεν διευκρίνισε το θέμα συζήτησης των δύο ηγετών.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Ουίλιαμ Χέιγκ, αναφερόμενος στη σύλληψη του Γκμπαγκμπό, είπε ότι θα πρέπει να γίνουν σεβαστά τα δικαιώματά του και να έχει μια δίκαιη δίκη. "Ο κ. Γκμπαγκμπό ενήργησε εναντίον κάθε δημοκρατικής αρχής με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκε τους τελευταίους μήνες και φυσικά υπήρξαν πάρα πολλές παραβιάσεις του νόμου. Ταυτόχρονα θα πρέπει να πούμε ότι πρέπει να του συμπεριφερθούν με σεβασμό και οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία θα πρέπει να είναι δίκαιη και σωστά προετοιμασμένη", είπε ο Βρετανός υπουργός.