27 Απριλίου 2011

Τον Ιούνιο το δημοψήφισμα στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας

Datei:Amblem republike srpske.svgΗ απόφαση για την προκήρυξη δημοψηφίσματος στη Σερβική Δημοκρατία της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης δημοσιεύθηκε, σήμερα, στην επίσημη εφημερίδα της Σερβικής Δημοκρατίας.

Η απόφαση τίθεται σε ισχύ σε διάστημα οκτώ ημερών από τη δημοσίευσή της. Στο δημοψήφισμα, το οποίο θα διεξαχθεί την πρώτη εβδομάδα, μετά την πάροδο 45 ημερών από τη δημοσίευση της απόφασης, οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν «αν στηρίζουν τους νόμους που επιβλήθηκαν από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη, κυρίως εκείνους που αφορούν το δικαστήριο και την εισαγγελία της Βοσνίας και την αντισυνταγματική επικύρωσή τους από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση της χώρας».

Η Βουλή της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, μετά από πρόταση του προέδρου της σερβοβοσνιακής οντότητας, Μίλοραντ Ντόντικ, έλαβε απόφαση για την προκήρυξη του δημοψηφίσματος. Η απόφαση εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο των Λαών της Σερβικής Δημοκρατίας, οπότε εκπληρώθηκαν οι προϋποθέσεις για τη δημοσίευσή της στην επίσημη εφημερίδα.

Οι εκπρόσωποι των Μουσουλμάνων στο Συμβούλιο των Λαών δεν άσκησαν βέτο κατά της απόφασης, αλλά ζήτησαν από τον ύπατο εκπρόσωπο της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία να αντιδράσει και να εμποδίσει να τεθεί σε ισχύ η απόφαση για το δημοψήφισμα, το οποίο θεωρούν αντισυνταγματικό και αντίθετο στη συμφωνία του Ντέιτον.

Ο ύπατος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, Βαλεντίν Ίνζκο, καθώς και οι πρέσβεις των κρατών-μελών του Συμβουλίου για την Εφαρμογή της Ειρήνης στη χώρα (PIC), με εξαίρεση τη Ρωσία, καταδίκασαν την υιοθέτηση της απόφασης για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Ο κ. Ίνζκο δεν απέρριψε το ενδεχόμενο παρέμβασης, αν η απόφαση επισημοποιηθεί.