04 Απριλίου 2011

Τουρκική στρατιωτική επιχείρηση για την μεταφορά τραυματιών από τη Μιζουράτα

Τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη και δύο φρεγάτες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού που συμμετέχουν στη διεθνή στρατιωτική δύναμη που έχει τεθεί από την Άγκυρα στη διάθεση του ΝΑΤΟ, συνόδευσαν πλοίο-νοσοκομείο που μεταφέρει 460 τραυματίες και πρόσφυγες από την πολιορκημένη πόλη Μιζουράτα και τη Βεγγάζη, σύμφωνα με τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Ένα τουρκικό οχηματαγωγό πλοίο που έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο και μεταφέρει φάρμακα και ανθρωπιστική βοήθεια, επιβίβασε 270 ανθρώπους από τη Μιζουράτα, που βρίσκεται σε απόσταση 200 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης και πολιορκείται από τις δυνάμεις του Μουάμαρ Καντάφι, και 190 από τη Βεγγάζη, σύμφωνα με τις τουκρικές αρχές.

Δώδεκα τουρκικά F-16 και ένα τουρκικό πολεμικό σκάφος που συμμετέχουν στη διεθνή στρατιωτική δύναμη για την περιφρούρηση της τήρησης του εμπάργκο κατά της Λιβύης, συμμετείχαν στην από αέρος και από θαλάσσης υποστήριξη του οχηματαγωγού, το οποίο πλεύρισε στη Μιζουράτα και στη συνέχεια το συνόδευσαν εκτός των λιβυκών χωρικών υδάτων, σύμφωνα με δημοσιεύματα των εφημερίδων Hurriyet και Milliyet.

Το οχηματαγωγό, το οποίο χρειάσθηκε να περιμένει τέσσερις ημέρες ανοικτά της Μιζουράτα μέχρι να λάβει την άδεια να πλησιάσει στο λιμάνι, αναμένεται εντός της ημέρας στο λιμάνι του Τσεσμέ.

Η Τουρκία, η μόνη μουσουλμανική χώρα μέλος του ΝΑΤΟ και σημαντικός διπλωματικός παράγοντας στην περιοχή, καταδίκασε τις αεροπορικές επιδρομές του διεθνούς συνασπισμού στη Λιβύη, δηλώνοντας ότι "δεν θα στρέψει ποτέ τα όπλα εναντίον του λιβυκού λαού".

Ωστόσο, η Αγκυρα δέχθηκε να αποστείλει υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ έξι πολεμικά σκάφη ανοικτά της Λιβύης για να συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την περιφρούρηση τήρησης του εμπάργκο κατά της Λιβύης.

Γιατροί που επιβαίνουν στο οχηματαγωγό δήλωσαν ότι πολλοί από τους τραυματίες είναι σε σοβαρή κατάσταση.