20 Απριλίου 2011

“Πρόταση μομφής” από τις αγορές!

Description: http://www.euro2day.gr/dm_pictures/ellhnikh_oikonomia_krish180-1_69049_942920.jpgΣε …πρόταση μομφής για τον τρόπο, που λειτουργεί η κυβέρνηση, αποκρυσταλλώνεται, πλέον, η απογοήτευση και η αγανάκτηση της αγοράς, κορυφαία στελέχη της οποίας ζητούν από τον πρωθυπουργό να «πάρει στα χέρια του το τιμόνι», προειδοποιώντας ότι «σπαταλάμε μια-μια τις τελευταίες ευκαιρίες μας».

Αφορμή για το νέο, οξύτερο από κάθε άλλη φορά, κύμα δυσφορίας, αποτέλεσε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή, σε συνδυασμό με την μετάθεση της δημοσιοποίησης των μέτρων 3+23 δισ. ευρώ, για μετά το Πάσχα και την «άνευρη» εμφάνιση του πρωθυπουργού.

Την ώρα που, διεθνώς, εδραιώνεται η πεποίθηση ότι η Ελλάδα «πετάει πετσέτα» και ότι η Γερμανία και οι υπόλοιποι εταίροι μας προετοιμάζουν, άμεσα, εναλλακτικά σχέδια για να αντιμετωπίσουν την ελληνική «βόμβα», η κυβέρνηση όχι μόνο δεν πέτυχε να καθησυχάσει αγορές και εταίρους, αλλά, σύμφωνα με την αγορά, έριξε και «νερό στο μύλο» των έντονων ανησυχιών.

Και αυτό γιατί, εμφανίστηκε και πάλι ανέτοιμη, λόγω προχειρότητας και ενδοκυβερνητικών διαφωνιών, δίνοντας την εικόνα κυβέρνησης «συνομοσπονδίας», που δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις κρίσιμες συνθήκες.

Ενώ τα βλέμματα διεθνώς ήταν εστιασμένα στην Ελλάδα και στα μέτρα, που θα ανακοίνωνε η κυβέρνηση (βλ tips και παρασκήνιο για τα Μέτρα), η εμφάνιση του πρωθυπουργού, η μετάθεση των μέτρων και το άτολμο, ασαφές και πρόχειρο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων «σόκαραν» τις αγορές, διαψεύδοντας οικτρά τις όποιες προσδοκίες υπήρχαν για επανεκκίνηση των μεταρρυθμίσεων με ορόσημο την 15 Απριλίου.
Δεν είναι τυχαίο ότι το Χρηματιστήριο υποχώρησε, ενώ ανακοινώθηκαν αποκρατικοποιήσεις (!) και το spread του 10ετούς ομολόγου παρέμεινε στα υψηλά των 1060 μονάδων.

«Χάσαμε άλλο ένα ραντεβού με την …ιστορία. Και πολύ φοβάμαι ότι ήταν ένα από τα τελευταία» τονίζει στο Euro2day στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος, με θητεία σε υψηλές θέσεις, σημειώνοντας ότι τα όσα συνέβησαν την περασμένη Παρασκευή αποτυπώνουν ανάγλυφα το πρόβλημα λειτουργίας, που έχει η κυβέρνηση.

«Δεν μπορεί, στην πιο κρίσιμη, μεταπολεμικά, περίοδο για την χώρα, η κυβέρνηση να λειτουργεί ως συνομοσπονδία, με τον πρωθυπουργό να προσπαθεί να γεφυρώσει …αγεφύρωτες διαφορές» αναφέρει ο ίδιος, αποκαλύπτοντας ότι οι πρωθυπουργικές επαφές την περασμένη εβδομάδα είχαν ως στόχο και την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ των υπουργών του, για τα μέτρα (!!).

Συμφωνία που τελικώς επιτεύχθηκε στο υπουργικό συμβούλιο, δια της…. στρογγυλοποίησης των αποκρατικοποιήσεων και της μετάθεσης των αποφάσεων για τα μέτρα του Μεσοπρόθεσμου Δημοσιονομικού Πλαισίου, τον Μάιο.

Σύμφωνα με πληροφορίες υπουργοί, όπως οι κυρίες Λ. Κατσέλη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου και ο κ. Χρ. Παπουτσής επέμειναν στην ανάγκη να παραμείνουν υπό δημόσιο έλεγχο επιχειρήσεις όπως οι ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ καθώς και κρατικές τράπεζες. Κατά της μετοχοποίησης της ΔΕΗ έχει ταχθεί δημόσια και η αρμόδια υπουργός κα. Τίνα Μπιρμπίλη.

Οι θέσεις τους συνυπολογίσθηκαν από τον πρωθυπουργό, με αποτέλεσμα το σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων να μετατραπεί σε … έκθεση ιδεών για μετοχοποιήσεις. Λόγω της μη επίτευξης συμφωνίας, προτιμήθηκε , σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, να μην ανακοινωθούν οι αποκρατικοποιήσεις από τον πρωθυπουργό ή έστω από τον υπουργό Οικονομικών και να σταλούν με δελτίο τύπου (!), μετά την λήξη του υπουργικού συμβουλίου.

«Να πάρει ο πρωθυπουργός το τιμόνι στα χέρια του»

Το γεγονός ότι επί δύο μήνες η κυβέρνηση δεν κατάφερε να συμφωνήσει για ένα σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων, και πρόταξε την ανάγκη σύνθεσης, «κουρεύοντας» τα μέτρα και απευθυνόμενη στους … ψηφοφόρους, αντί στις αγορές, δείχνει, σύμφωνα με τραπεζίτες, επιχειρηματίες και χρηματιστές, ότι βρίσκεται σε …νευρική κρίση.

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να πάρει το τιμόνι στα χέρια του» δηλώνει στο Euro2day κορυφαίος τραπεζίτης σημειώνοντας ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν δραματικά.
Την Παρασκευή, η κυβέρνηση ‘σπατάλησε’, σύμφωνα με τον ίδιο, κρίσιμους πόντους αξιοπιστίας, για την ίδια και την χώρα, και για να σώσει κάπως την παρτίδα πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε διορθωτικές κινήσεις.

Να ανακοινώσει, δηλαδή, ένα οργανωμένο σχέδιο ιδιωτικοποιήσεων και όχι μετοχοποιήσεων με σαφείς στόχους και χρονοδιαγράμματα, μαζί με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της περιόδου 2012-15. Τραπεζίτες και επιχειρηματίες σημειώνουν ότι απαιτείται πλέον η κυβέρνηση να αποκτήσει ομοιογένεια επί των μεγάλων προτεραιοτήτων, υπονοώντας ότι ο πρωθυπουργός πρέπει να προχωρήσει και σε ανασχηματισμό, φτιάχνοντας ομάδα που να πιστεύει στην υλοποίηση των δεσμεύσεων της χώρας.

«Δεν πάει άλλο. Ο πρωθυπουργός πρέπει να αποφασίσει με ποιο ΠΑΣΟΚ θα κυβερνήσει» δηλώνει διευθυντής επενδύσεων ξένης εταιρείας, από τις λίγες που έβαλε «πλάτη» τον τελευταίο ένα χρόνο αγοράζοντας ελληνικά ομόλογα.

Τραπεζίτες, επιχειρηματίες και στελέχη της αγοράς θεωρούν αναγκαίο η κυβέρνηση να πλαισιωθεί από managers που θα αναλάβουν την προώθηση μεταρρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων με οριζόντιες εξουσίες ώστε να δοθεί πειστικό μήνυμα σε εταίρους και αγορές ότι η χώρα δεν εγκαταλείπει την προσπάθεια. Σημειώνουν δε ότι το σχέδιο …αποκρατικοποιήσεων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να περάσει από την Τρόικα.

Ανεφάρμοστο στην συγκυρία το μοντέλο των μετοχοποιήσεων

Το σύνολο της αγοράς θεωρεί άτολμο, πρόχειρο και κυρίως άστοχο το πλέγμα μέτρων που ανακοινώθηκε. «Πρόκειται για μια έκθεση ιδεών, πλήρως απονευρωμένη, που μόνο ζημιά προκαλεί» σημειώνει διευθύνων σύμβουλος χρηματιστηριακής, παραπέμπτοντας στα ειρωνικά σχόλια ξένων αναλυτών, για την Ελλάδα που γίνονται πια δημόσια.

Ακόμη όμως και ως …έκθεση ιδεών είναι, σύμφωνα με τον ίδιο, αναχρονιστική καθώς επιλέγει το μοντέλο των μετοχοποιήσεων, που στην συγκυρία για την Ελλάδα είναι ανεφάρμοστο. Αν εξαιρεθούν ΟΤΕ και ΟΠΑΠ, για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα, προβλέπεται διάθεση ποσοστών με το Δημόσιο να διατηρεί το management.

Το μοντέλο των μετοχοποιήσεων έχει κριθεί ως αποδοτικό μόνο όταν η οικονομία βρίσκεται σε ενάρετο κύκλο, σύμφωνα με οικονομολόγους. Σε περίοδο δημοσιονομικής κρίσης και με τη χώρα υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο, η διάθεση ποσοστών ΔΕΚΟ είναι περίπου άστοχη σύμφωνα με τους ίδιους.

«Ποιος επενδυτής θα αγοράσει μετοχές ΔΕΗ, γνωρίζοντας ότι το Δημόσιο, που έχει πέσει έξω, θα συνεχίζει να την διοικεί, σε συνεργασία μάλιστα με τη ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ» αναρωτιέται στέλεχος της αγοράς, συμπληρώνοντας ότι τουλάχιστον η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει συνδέσει τις αποκρατικοποιήσεις με τις αλλαγές που πρέπει να προωθήσει όπως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο κίνδυνος του ξεπουλήματος

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να έχει ανακοινώσει, σύμφωνα με την αγορά, ταυτόχρονα το πλέγμα μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης και σχέδιο γενναίων αποκρατικοποιήσεων ή έστω τη διάθεση πακέτων μετοχών με ταυτόχρονη εκχώρηση του management

Με ένα τέτοιο πλέγμα θα αύξανε σημαντικά και τα έσοδα από τις επιδιωκόμενες αποκρατικοποιήσεις. Οι συμμετοχές του Δημοσίου σε εισηγμένες δημόσιες επιχειρήσεις αξίζουν σήμερα 5,9 δισ. ευρώ (βλ πίνακα Ι). Το δε 10% του ΟΤΕ, 17% της ΔΕΗ και 34% του ΟΠΑΠ αποτιμάται με τρέχουσες τιμές στα 2,4 δισ. ευρώ.

Αν δηλαδή πουλούσε σήμερα η κυβέρνηση τα παραπάνω ποσοστά θα εισέπραττε 2,4 δισ. ευρώ (στον ΟΤΕ η τιμή βάσει της συμφωνίας με την DT προκύπτει από την μεσοσταθμική τιμή του τελευταίου 20ημέρου συν premium 15%. Στον αντίποδα αν έπειθε τις αγορές με ένα οργανωμένο σχέδιο αποκρατικοποιήσεων και μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης θα μπορούσε σύμφωνα με χρηματιστές να επιτύχει εύκολα ένα premium της τάξης του 30% σε σχέση με τις τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση πουλώντας τα ίδια ποσοστά σε ΟΤΕ, ΟΠΑΠ και ΔΕΗ θα εισέπραττε 3,1 δισ. ευρώ (βλ πίνακα ΙΙ), 700 εκατ. ευρώ δηλαδή παραπάνω από ότι αν πουλούσε σήμερα. Αν δε επιτύγχανε premium 70% τα έσοδα από τη διάθεση ποσοστών των τριών προαναφερόμενων επιχειρήσεων θα έφθαναν στα 4,07 δισ. ευρώ καλύπτοντας κάτι παραπάνω από το ένα τέταρτο του στόχου ως το 2015.

Η αγορά μέμφεται την κυβέρνηση και για την προχειρότητα του σχεδίου. Την έλλειψη δηλαδή σαφών στόχων και χρονοδιαγραμμάτων.

«Είθισται τα προγράμματα αποκρατικοποιήσεων να αναφέρουν ενδεικτικά χρονοδιαγράμματα ανά εταιρεία για το κάθε στάδιο. Π. χ την πρόσληψη συμβούλων, την προκήρυξη διαγωνισμού, ενδεικτικούς χρόνους για τη μη δεσμευτικές και τις δεσμευτικές προσφορές καθώς και την ολοκλήρωση της διαδικασίας» αναφέρει στέλεχος ξένης επενδυτικής τράπεζας. Στοιχεία που απουσιάζουν πλήρως από την … έκθεση ιδεών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση.


Πίνακας 1. Η αξία των συμμετοχών του δημοσίου σε εισηγμένες

Εταιρία

Τιμή 15/4

Κρατικό μερίδιο (%)

Κρατικό μερίδιο (εκ.€)

ΑΤΕ

0,52

77,31

364

ΔΕΗ

11,3

51,12

1340,2

Ε.Π.

7,32

35,48

793,7

ΕΥΑΘ

4,91

74,02

131,9

ΕΥΔΑΠ

5,27

61,33

344,2

ΟΛΘ

15,46

74,27

115,7

ΟΛΠ

15,75

74,14

291,9

ΟΠΑΠ

14,9

34

1616,1

ΟΤΕ

7,87

16

617,2

ΤΤ

3,05

34,04

295,4

Σύνολο



5910,3


Πίνακας 2. Η αξία των ποσοστών προς διάθεση σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ


Ποσοστό προς διάθεση

Τρέχουσα αξία (εκατ.€)

Αξία με premium 30%

Αξία με premium 70%

Αξία με premium 100%

ΔΕΗ

17%

445

578,8

756,5

890

ΟΠΑΠ

34%

1.616

2.100

2.738

3.232

ΟΤΕ

10%

338,7

440,3

575,8

677,4

Σύνολο


2399,7

3119,1

4070,3

4799,4



http://www.euro2day.gr/news/economy/124/articles/635894/Article.aspx