15 Απριλίου 2011

Οι ΗΠA εκτιμούν πως ο κίνδυνος στη Φουκουσίμα έχει περιοριστεί και οι οικογένειες των αμερικανών διπλωματών μπορούν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/update/images/15_11_v_s.jpgΟι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν πως ο κίνδυνος από το πυρηνικό δυστύχημα στη Φουκουσίμα έχει περιοριστεί και οι οικογένειες των αμερικανών διπλωματών μπορούν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία. "Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ακύρωσε την οδηγία που είχε εκδώσει και αυτό σημαίνει πως τα μέλη τνω οικογενειών των εργαζομένων της αμερικανικής κυβέρνησης μπορούν να επιστρέψουν στην Ιαπωνία", επισημαίνεται σε ανακοίνωση.

Οι αμερικανικές αρχές είχαν ζητήσει από τις οικογένειες των διπλωματών τους να εγκαταλείψουν το αρχιπέλαγος μετά το πυρηνικό δυστύχημα που προκλήθηκε από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι τις 11ης Μαρτίου.

Η απόφαση να επιτραπεί η επιστροφή τους ελήφθη "με βάση τη σημαντική μείωση της υψηλής θερμοκρασίας που προκάλεσαν τα πυρηνικά καύσιμα και τον περιορισμό των ραδιενεργών ισοτόπων", επισημαίνει η ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Η Ουάσινγκτον πάντως επαναλαμβάνει την σύσταση προς τους αμερικανούς πολίτες να μείνουν μακριά από μια ζώνη των 80 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο της Φουκουσίμα, απόσταση πολύ μεγαλύτερη από αυτή των 20 χιλιομέτρων που έχει ορίσει η ιαπωνική κυβέρνηση.

Η απόφαση για την επιστροφή στην Ιαπωνία των αμερικανών πολιτών αφορά περίπου 600 μέλη των οικογενειών των διπλωματών της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Τόκιο, του προξενείου στη Ναγκόγια και αυτούς που εργάζονται σε ένα σχολείο εκμάθησης ξένων γλωσσών στην Γιοκοχάμα.