18 Απριλίου 2011

Πρώην διευθυντικό στέλεχος του ΙΜΧΑ παραπέμπεται σε δίκη για υπεξαίρεση

Στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης παραπέμπεται να δικαστεί πρώην διευθυντικό στέλεχος του Ινστιτούτου Μελετών Χερσονήσου του Αίμου (ΙΜΧΑ), που εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και τελεί υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.

Σύμφωνα με παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης, με την ιδιότητα του λογιστή-ταμία και μετέπειτα του διευθυντή της Σχολής Βαλκανικών Γλωσσών του ΙΜΧΑ έβαζε «χέρι» στο ταμείο του Ινστιτούτου.

Όπως περιγράφει το βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου, το διάστημα από το 1998 έως το 2004 υπεξαίρεσε το ποσό των 145 χιλιάδων ευρώ. Επρόκειτο για χρήματα που προέρχονταν από την επιχορήγηση του ΙΜΧΑ, αλλά και για αγορές εκπαιδευτικού υλικού από τους σπουδαστές του Ινστιτούτου.

Επιπλέον, κατηγορείται ότι υπεξαίρεσε ποσότητα πετρελαίου θέρμανσης που υποτίθεται ότι είχε παραγγείλει για τις ανάγκες του Ινστιτούτου.

Η δράση του αποκαλύφθηκε το 2008 έπειτα από διαχειριστικούς ελέγχους που έγιναν στα οικονομικά του ΙΜΧΑ. Απολογούμενος στο στάδιο της ανάκρισης, ο κατηγορούμενος, που έχει ήδη απομακρυνθεί από τη θέση του, αρνήθηκε τις πράξεις που του αποδίδονται.