17 Απριλίου 2011

Παπ: Είχα πει ότι θα παραιτηθώ αν χρειαστούν νέα μέτρα αλλά τώρα "δεν μειώνω μισθούς ούτε αυξάνω ΦΠΑ"... άρα δεν παραιτούμαι

Συνέντευξη τύπου Παπακωνσταντίνου στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Όπως όλοι γνωρίζετε, η Ελληνική Κυβέρνηση παρουσίασε, χθες, τα βασικά στοιχεία του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Ο Πρωθυπουργός, στην τοποθέτηση του στο Υπουργικό Συμβούλιο αλλά και στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, εξήγησε πως το δημοσιονομικό είναι μέρος της ευρύτερης προσπάθειας που κάνει η χώρα, για να βγει από την κρίση, να έχουμε ανάπτυξη, να αλλάξουμε τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, η οικονομία, οι θεσμοί στην Ελλάδα.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, συνεχίζεται η προσπάθεια που ξεκινήσαμε για την μείωση του ελλείμματος, το 2010, και ανακοινώθηκαν χθες παρεμβάσεις ύψους 26 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα τρία δισ. είναι για να βεβαιωθούμε ότι οι στόχοι του 2011 για την μείωση του ελλείμματος θα ισχύσουν. Είναι ένα πρόγραμμα το οποίο βασίζεται κυρίως στην συγκράτηση των δαπανών και σε λιγότερο βαθμό στην αύξηση των εσόδων.

Ως προς την συγκράτηση των δαπανών, είναι ένα πρόγραμμα που δεν στηρίζεται σε «οριζόντια μέτρα», όπως περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά σε διαρθρωτικές παρεμβάσεις που συγκρατούν το μισθολογικό κόστος του Δημόσιου, που μειώνουν τις λειτουργικές και καταναλωτικές δαπάνες, που στοχεύουν καλύτερα σε σχέση με τις κοινωνικές δαπάνες και που μειώνουν τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ. Ως προς το σκέλος των εσόδων, είναι μια προσπάθεια διεύρυνσης της φορολογικής βάσης και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής. Το πρόγραμμα αυτό με όλες τις επιμέρους παρεμβάσεις και τα ετήσια όρια δαπανών ανά Υπουργείο θα ενσωματωθούν σε ένα κείμενο που θα κατατεθεί ως νομοσχέδιο στην Βουλή, μέχρι τις 15 Μαίου.

Ταυτόχρονα, χθες, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης της περιουσίας του Δημοσίου - που ίσως είναι το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα, αυτού του τύπου, στην Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια. Με παρεμβάσεις σε μία σειρά από κρίσιμους τομείς για την οικονομία, λιμάνια, αεροδρόμια, ενέργεια, τηλεπικοινωνίες, τομείς που χρειάζονται ιδιωτικά κεφάλαια και ιδιωτική τεχνογνωσία, για να μπορέσουν να εκσυγχρονιστούν, να αλλάξουν, και να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας, επενδύσεις και ανάπτυξη. Και ταυτόχρονα, βεβαίως, μέσα από αυτό το πρόγραμμα ελπίζουμε να έχουμε έσοδα 15 δισ. μέχρι το 2013 και 50 δισ. μέχρι το 2015 και να υπάρξει η δυνατότητα σημαντικής μείωσης του μεγάλου χρέους που έχει η χώρα.

Με βάση αυτά πορευόμαστε, αυτή είναι η πορεία της Κυβέρνησης που ξεκινήσαμε. Δεν είναι εύκολη πορεία, σε μία δύσκολη συγκυρία για την ελληνική οικονομία, με τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, που έχουν αρχίσει έστω και δειλά, έστω και δύσκολα να φαίνονται, αλλά με την ανεργία να συνεχίζει να ανεβαίνει και με μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες πολίτες. Εμείς προχωράμε και δεν αλλάζουμε πορεία, γιατί θεωρούμε πως μόνο αυτός ο δρόμος μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση.

θ. Τσίτσας: Πριν από λίγο καιρό είχατε δηλώσει πως «εάν χρειαστούν νέα μέτρα αυτό θα σημαίνει πως εγώ προσωπικά έχω αποτύχει». Θέλω να σας ρωτήσω αν είσαστε έτοιμος να παραιτηθείτε και αν όχι μέχρι πότε πιστεύετε ότι θα έχετε την στήριξη του πρωθυπουργού από την στιγμή που βάλλεστε πανταχόθεν τόσο εσωκομματικά όσο και στο ενδοκυβερνητικό επίπεδο;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αν ξυπνούσα κάθε πρωί, με το άγχος της ερώτησης σας, δεν θα μπορούσα να κάνω την δουλειά μου [είπα μια μαλακ@@ και εσείς τη δέσατε σκουλαρίκι...]. Εγώ κάνω την δουλειά μου, όπως την καταλαβαίνω, δεν κάνω μια προσωπική μου δουλειά, αλλά εκφράζω την κυβερνητική πολιτική στα ζητήματα της Οικονομίας, όπως κάνει ένας Υπουργός Οικονομικών. Και θα το κάνω, για όσο μου έχει ανατεθεί αυτό το έργο. Μιλήσατε για εμένα. Είναι άλλο πράγμα να κάνει κανείς περικοπές σε μισθούς και [και μειώσεις μισθών-συντάξεων εγώ δεν κάνω], άλλο να περιορίζει τα ελλείμματα στις ΔΕΚΟ και άλλο να συγκρατεί το μισθολογικό κόστος του δημόσιου τομέα μέσα από μια πολιτική μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις, άλλο πράγμα να μειώνει καταναλωτικές δαπάνες του Δημοσίου, και άλλο να επιχειρεί να διευρύνει την φορολογική βάση χωρίς να αυξάνει τον ΦΠΑ [τον οποίο ΦΠΑ εγώ δεν έχω αυξήσει και απορώ ποιος διαδίδει τέτοιες συκοφαντίες για μένα]. Αυτό το οποίο επιχειρούμε να κάνουμε, αυτήν την στιγμή, είναι να μειώσουμε τα ελλείμματα. Γιατί σε αυτήν την χώρα, όσο δεν μειώνονται τα ελλείμματα το χρέος θα αυξάνεται.

Γι’ αυτό, όποιος θέλει να ρωτήσει αν αποτυγχάνει ή επιτυγχάνει η οικονομική πολιτική και όχι ο συγκεκριμένος Υπουργός, θα πρέπει να έρθει να μας πει, με ποιο άλλο τρόπο και με ποιες άλλες παρεμβάσεις η χώρα θα σταματήσει να ξοδεύει κάθε χρόνο 20 με 25 δισ. ευρώ παραπάνω από όσα έχει. Γιατί περί αυτού πρόκειται. Και αν αυτό δεν αντιμετωπιστεί τώρα, θα συνεχίσουμε να φορτώνουμε χρέη στις επόμενες γενιές. Και εμείς αυτό δεν θα το κάνουμε.

θ. Τσίτσας: Κύριε Υπουργέ, χθες καλλιεργήσατε μεγάλες προσδοκίες για τα μέτρα που ανακοινώσατε, όμως εισπράξατε μεγάλη αποδοκιμασία τόσο από τις αγορές όσο και από το Χρηματιστήριο. Τα spreads ανέβηκαν - αναρωτιέμαι πως μπορείτε να προχωρήσετε με τέτοια αποδοκιμασία;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Μήπως βιάζεστε λίγο; Μήπως βιάζεστε να ερμηνεύσετε πώς κινούνται οι αγορές, μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο, όταν οι αγορές δεν έχουν δει καν όλο το πρόγραμμα και αντέδρασαν - όπως δυστυχώς και πολλά ειδησεογραφικά πρακτορεία - πάνω στην γενική τοποθέτηση που έγινε δημοσίως από τον Πρωθυπουργό, χωρίς να δουν τα κείμενα και τις επιμέρους παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο Υπουργικό Συμβούλιο, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν; [Μη βιάζεστε λοιπόν... περιμένετε να δούνε οι αγορές ολοκληρωμένο τον οδικό χάρτη μας και θα δείτε που θα πανε τα spreads... πύραυλος θα γίνουν] Αλίμονο αν η πολιτική αυτής της Κυβέρνησης εξαρτιόταν από την καθημερινή μεταβολή στις αγορές. Εμείς έχουμε έναν στόχο και είναι πολύ καθαρός. Θα μειώσουμε τα ελλείμματα, θα ξαναφέρουμε την ανάπτυξη, θα διατηρήσουμε την κοινωνική συνοχή στην χώρα και θα την βγάλουμε από την κρίση [Δεν θα καταφέρουμε τίποτα απ' όλα αυτά αλλά θα πούμε στα ζώα που κυβερνάμε ότι και για τη δικιά μας αποτυχία φταίει φυσικά... ο Καραμανλής].

Όποιος θέλει, ας έρθει να εξηγήσει σε εμάς και στους Έλληνες πολίτες, με ποιο άλλο τρόπο μπορεί να γίνουν αυτά τα πράγματα. Αυτή την στιγμή, η πορεία που ακολουθούμε είναι η μόνη που μπορεί να βγάλει την χώρα από την κρίση. Υπάρχουν και άλλοι δρόμοι, πολλοί, απλώς οδηγούν στην χρεοκοπία, στην περιθωριοποίηση της χώρας και εμείς αυτούς τους δρόμους δεν θα τους πάρουμε.

μ. Ιγνατίου: Κύριε Υπουργέ ένα ερώτημα: Γιατί δεν πιστεύει κανείς τις διαψεύσεις για την αναδιάρθρωση και τι απαντάτε σε εκείνους που λένε ότι οι υποτιμήσεις και οι αναδιαρθρώσεις απλά δεν ανακοινώνονται;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Πέρυσι, πάρα πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν την διάλυση της Ευρώζωνης. Πέρυσι, πάρα πολλοί αναλυτές προεξοφλούσαν την χρεοκοπία της χώρας. Κι άλλες χώρες, στο παρελθόν, έχουν περάσει αυτά που έχει περάσει η Ελλάδα και μια πλειοψηφία αναλυτών έλεγαν, και τότε, ότι οι χώρες θα πτωχεύσουν, ότι δεν θα τα καταφέρουν και διαψεύσθηκαν [... για τις άλλες χώρες... αντίθετα εμείς θα φροντίσουμε να τους επιβεβαιώσουμε].

Θέλουμε να κριθούμε με βάση αυτά που κάναμε, με τις όποιες υστερήσεις και καθυστερήσεις μπορεί να έχουμε, και κατά πόσο αυτά που κάνουμε οδηγούν κάπου [κατά προτίμηση στο γκρεμό και τη χρεοκοπία]. Εξηγώ: υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, τα οποία δημιουργούμε έχοντας ήδη μειώσει τα πρωτογενή ελλείμματα, σχεδόν μέχρι μηδενισμού φέτος, και ξεκινώντας να δημιουργούμε και να αυξάνουμε πρωτογενή πλεονάσματα, δηλαδή πλεονάσματα άνευ των τόκων, από του χρόνου [θα σας τρελάνω όλους.. την υστέρηση εσόδων κατα 1,4 δις ευρώ θα την λέω πρωτογενές πλεόνασμα...]. Το έχουμε ξανακάνει στη χώρα και μπορούμε να το επαναλάβουμε. Υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης - επίσης το έχουμε ξανακάνει. Και όλες οι διαρθρωτικές αλλαγές που κάνουμε σε αυτό οδηγούν να μπορέσουμε ως χώρα να έχουμε μεγαλύτερη ανάπτυξη και βέβαια, χαμηλότερο κόστος δανεισμού, στο οποίο βοηθούν και οι πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου με τη μείωση του κόστους δανεισμού στα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης.

ΑΘ. Ελλις: Είστε αντίθετος, είτε επειδή αυτό συμβαίνει είτε επειδή έτσι πρέπει - και αυτό είναι απολύτως κατανοητό και σεβαστό - στη δημοσιοποίηση μια αναδιάρθρωσης εάν ή όταν αποφασισθεί; Όταν λέμε αναδιάρθρωση τι εννοούμε; Διότι δεν νομίζω ότι είστε αντίθετος, εάν έχω καταλάβει καλά κάποια σχόλια σας, στο ενδεχόμενο επιμήκυνσης αποπληρωμής του δανείου, εφόσον χρειαστεί, όπως έχει γίνει και στο δάνειο από το ΔΝΤ και την Ε.Ε.. Είμαστε δηλαδή αντίθετοι στο «κούρεμα» και ενδεχομένως εάν χρειαστεί θα συζητούσαμε κάποια άλλη μορφή (αναδιάρθρωσης);

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν συζητάμε απολύτως τίποτα. Είναι άλλο πράγμα η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου από την ΕΕ και το ΔΝΤ και είναι άλλο πράγμα ο ιδιωτικός τομέας. Στον ιδιωτικό τομέα, δεν συζητάμε κάτι αυτή τη στιγμή και η συζήτηση περί αναδιάρθρωσης, δυστυχώς, η δημόσια συζήτηση που γίνεται στην Ελλάδα κάνει κακό στη χώρα.

αΘ. Ελλις: Επ αυτού, πώς σχολιάζεται την τοποθέτηση του πρώην πρωθυπουργού κ. Σημίτη;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Να ξαναπώ αυτό που είπα, ότι η δημόσια συζήτηση για το ζήτημα αυτό δεν βοηθά τη χώρα.

μ. Ιγνατίου: Θα θέλατε να μας πείτε τι συζητήσατε με τον κ. Geithner και εάν στη συζήτηση έγινε καμία αναφορά στις φήμες για την αναδιάρθρωση;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Είχαμε μια εξαιρετικά χρήσιμη συζήτηση με τον κ. Geithner, τον οποίο συναντώ, κάθε φορά που βρίσκομαι εδώ. Ανταλλάξαμε απόψεις για την κατάσταση στην Ελλάδα αλλά και στις ΗΠΑ. Ήταν εξαιρετικά θετικός για την πορεία που έχουμε χαράξει τον τελευταίο καιρό. Τα ακριβή του λόγια ήταν «έχετε κάνει πολύ παραπάνω από όσα περιμέναμε και πραγματικά στεκόμαστε με σεβασμό απέναντι στις προσπάθειές σας και βέβαια στις θυσίες που έχει κάνει ο Ελληνικός λαός». Επιπλέον, εκφράστηκε η απόλυτη συμπαράσταση της Αμερικανικής Κυβέρνησης στην πορεία μείωσης των ελλειμμάτων, της συγκράτησης του χρέους και των μεγάλων διαρθρωτικών αλλαγών που θα ξαναφέρουν ανάπτυξη.

θ. Δημάδης: Πριν από μερικές εβδομάδες, όταν η τρόικα είχε έρθει στην Αθήνα και είχε εισηγηθεί ένα ευρύτατο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, είχατε βγάλει εσπευσμένα μια ανακοίνωση, βράδυ λίγο πριν τα μεσάνυχτα, λέγοντας ότι τέτοια τα πράγματα δεν συζητούνται, αντιδράσατε τέλος πάντων παρά πολύ αρνητικά σε αυτή την εισήγηση του ΔΝΤ και συνολικά της τρόικας. 4-5 εβδομάδες μετά έχουμε την Κυβέρνηση να ανακοινώνει αυτό το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, ύψους 15 και 50 δισ. ευρώ. Για ποιο λόγο έγινε λοιπόν η τότε επικοινωνιακή διαχείριση από τη στιγμή που ξέρατε ότι θα πάτε σε ένα τέτοιο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και οι πληροφορίες από το ΔΝΤ λέγανε ότι έχει συζητηθεί αυτό το πράγμα σε παρασκηνιακές επαφές και συζητήσεις που είχατε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Τίποτα παρασκηνιακό δεν υπάρχει στις επαφές που κάναμε με τους διεθνείς Οργανισμούς. Και είναι λανθασμένος ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε την αντίδραση μας τότε, πριν από μερικές εβδομάδες. Η αντίδρασή μας είχε να κάνει με το γεγονός ότι το αυτό είναι πρόγραμμα της Ελληνικής Κυβέρνησης, το οποίο η Ελληνική Κυβέρνηση είχε συζητήσει πολλές φορές στο παρελθόν, γιατί αποφάσεις για τις αποκρατικοποιήσεις είχαν υπάρξει πριν, βεβαίως, τις όποιες ανακοινώσεις έγιναν εκείνες τις ημέρες. Εναπόκειτο, λοιπόν, στην Ελληνική Κυβέρνηση, δεδομένου ότι ήταν δική της απόφαση και δικό της πρόγραμμα, να το ανακοινώσει με τους δικούς της όρους και στο δικό της χρόνο. Αυτό ήταν το νόημα της τότε ανακοίνωσης μας.

Από εκεί και πέρα, έχουμε πει, επανελειμμένα, ότι δημόσια περιουσία που δεν αξιοποιείται αποτελεί πραγματικά σπατάλη, τη στιγμή, που ζητάμε θυσίες από τον Ελληνικό λαό και του ζητάμε, όσα του έχουμε ζητήσει, τον τελευταίο χρόνο, και για αυτό επείγει να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία, πάντα με όρους διαφάνειας και διασφάλισης του δημοσίου συμφέροντος. Και ακόμα, ένα πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, στο οποίο εξακολουθούμε να διατηρούμε ένα δημόσιο ρόλο σε κρίσιμες υποδομές, είναι κάτι το οποίο υπήρξε και προεκλογική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ και, βεβαίως, πολιτική της Κυβέρνησης μετά τις εκλογές [εξακολουθούμε να διατηρούμε το δημόσιο ρόλο σε κρίσιμες υποδομές όπως στον ΟΤΕ όπου ξεπουλάμε και το 10% που έχει ξεμείνει στο Κράτος... κάτι που είχαμε πει και προεκλογικά όταν υποσχόμασταν στους ηλίθιους ότι θα ακυρώσουμε την παραχώηση του management στη DT ή παλιότερα που ο μεγάλος μας ηγέτης έλεγε "ο ΟΤΕ έχει μια μετοχή , κι αυτή ανήκει στο λαό"].

θ. Δημάδης: Πέρα από τις αποκρατικοποιήσεις, υπάρχουν άλλες τέτοιες κόκκινες γραμμές που δεν επιτρέπουν στην τρόικα να παρεμβαίνει αλλά αφορούν αποκλειστικές αποφάσεις της κυβέρνησης που η ίδια θα πρέπει να ανακοινώσει;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Θέλω να γίνει κάτι απολύτως σαφές, το πρόγραμμα που υλοποιούμε είναι πρόγραμμα της Κυβέρνησης. Είναι ένα πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, βεβαίως, μαζί με την τρόικα και το οποίο εντάσσεται στο πλαίσιο της δανειοδότησης της χώρας με 110 δισ. ευρώ. Τις επιλογές, όμως, εμείς τις κάναμε, και όταν αναγκαστήκαμε να κάνουμε κάποιες επιλογές, όπως οι περικοπές των μισθών και των συντάξεων που θα προτιμούσαμε να μην χρειαστεί να τις κάνουμε. Αυτό έγινε γιατί ήμασταν στη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία και ήταν ο μόνος τρόπος για να επανέλθει η αξιοπιστία της χώρας και να υπάρξει μια γρήγορη μείωση των μεγάλων ελλειμμάτων. Αλλά, είπαμε από τότε ότι θα τις είχαμε αποφύγει, αν μας είχε δοθεί ο χρόνος. Δυστυχώς, δεν μας δόθηκε ο χρόνος.

Τώρα, έχουμε το χρόνο να κάνουμε τις πραγματικές διαρθρωτικές αλλαγές, να μειώσουμε το κράτος και να το κάνουμε πιο αποτελεσματικό, να χρησιμοποιήσουμε καλύτερα τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου, να καταπολεμήσουμε την φοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι πολύ μεγάλη στη χώρα μας, να καταπολεμήσουμε την εισφοροδιαφυγή που ξέρουμε ότι είναι επίσης μεγάλη, να διευρύνουμε τη φορολογική βάση. Αυτά κάνουμε με το πρόγραμμα, αυτή τη στιγμή.

Θ. Τσίτσας: Θα θέλατε να στείλετε ένα μήνυμα σε αυτούς μέσα στο κόμμα και στην Κυβέρνηση που θεωρούν ότι έχετε αποτύχει στην πολιτική σας;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Βλέπω μεγάλη επιμονή στο ζήτημα της αποτυχίας [... περίεργο και δεν το καταλαβαίνω γιατί εγώ θεωρώ τον εαυτόν μου τον πιο επιτυχημένο ΥπΟικ που πέρασε απ' την Ελλάδα...]. Ένας Υπουργός Οικονομικών κρίνεται καθημερινά. Και κρίνεται, προφανώς, από τους Έλληνες πολίτες για το τι κάνει, τι πετυχαίνει και τι δεν δεν πετυχαίνει, και βεβαίως κρίνεται ανά πάσα στιγμή από τον Πρωθυπουργό. Λοιπόν, δεν έχω να στείλω κανένα μήνυμα και σε κανέναν. Εγώ θα συνεχίσω να κάνω τη δουλειά μου. Γιατί επαναλαμβάνω δεν είναι δικιά μου δουλειά. Εκφράζω την πολιτική μιας Κυβέρνησης, που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να είναι στημένη στον τοίχο, που αποφάσισε να μην αφήσει τη χώρα να χρεοκοπήσει, και η οποία απέναντι σε κάθε αντίσταση που υπάρχει, απέναντι σε κάθε συμφέρον που την αντιμάχεται και απέναντι σε κάθε λαϊκίστικη φωνή που δείχνει παραδείσους που δεν υπάρχουν και δήθεν άλλους δρόμους, χωρίς πόνο και χωρίς πρόβλημα, θα κάνει αυτό που πρέπει να κάνει, χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος, γιατί είναι το μόνο που θα φέρει αποτέλεσμα.

Μ. Ιγνατίου: Αν δηλαδή σας προτείνανε οι δανειστές μας μεγάλη επιμήκυνση με μείωση επιτοκίου για όλο το χρέος θα λέγατε όχι;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Δεν πρόκειται να απαντήσω σε θεωρητικές ερωτήσεις τέτοιου τύπου. Το θέμα δεν τίθεται.

Θ. Δημάδης: Για το μνημόνιο, ο κ. Lipski είπε ότι ενδεχομένως είναι πολύ πιθανό να υπάρξει παράταση του προγράμματος και μετά το 2013. Εσείς λετε ότι το 2011 θα βγείτε στις αγορές και τώρα λέμε ότι το 2012 θα έρθει ανάπτυξη. Υπάρχει προοπτική να συνεχισθεί το μνημόνιο και να επεκταθεί αυτή η συμφωνία που έχουμε;

Γ. ΠΑΠΑΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Η Ελλάδα έχει υπογράψει μνημόνιο για το 2010 μέχρι το 2013. Το 2013 τελειώνει το μνημόνιο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε υποχρεώσεις μετά. Έχουμε υποχρεώσεις στο ευρωπαϊκό πλαίσιο, όσον αφορά στην υποχρέωση να μειώνουμε το χρέος και να κρατάμε χαμηλά ελλείμματα και πρωτογενή πλεονάσματα. Αυτό είναι και δεν υπάρχει κάτι άλλο ή κάποια άλλη συζήτηση [μ' άλλα λόγια: μνημόνιο και μετά το 2013...].

Ευχαριστώ πολύ.