28 Απριλίου 2011

Στη δημοσιότητα έδωσε ο Ομπάμα το πιστοποιητικό γέννησης του μετά από πιέσεις του Τράμπ

Ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα χαρακτήρισε σήμερα με τη λέξη "ανοησίες" τη διαμάχη για το αν έχει γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος ή όχι, λίγη ώρα αφού ο Λευκός Οίκος έδωσε στην δημοσιότητα το πλήρες πιστοποιητικό γεννήσεώς του, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει γεννηθεί στη Χαβάη και άρα έχει το δικαίωμα να είναι πρόεδρος των ΗΠΑ (κλικ στη φώτο για μεγέθυνση και στο τέλος του κειμένου το πιστοποιητικό γάμου και η άδεια οδήγησης του Ομπάμα).

"Δεν έχουμε χρόνο γι' αυτού του είδους τις ανοησίες. Έχουμε καλύτερα πράγματα να κάνουμε. Έχω καλύτερα πράγματα να κάνω. Πρέπει να βρούμε λύσεις σε σοβαρά προβλήματα και είμαι σίγουρος ότι είναι δυνατό, όμως πρέπει να επικεντρωθούμε σε αυτά", και όχι σε αυτή την αντιπαράθεση, δήλωσε ο Ομπάμα σε ομιλία του από το Λευκό Οίκο.

Λίγο νωρίτερα σήμερα η αμερικανική προεδρία έδωσε για πρώτη φορά στη δημοσιότητα το πλήρες πιστοποιητικό γεννήσεως του Ομπάμα.

Στο έγγραφο, από το οποίο δημοσιοποιήθηκε μία θεωρημένη φωτοτυπία, αναφέρει τη γέννηση του Μπαράκ Χουσέιν Ομπάμα στη Χονολουλού στο νησί Οάχου, στην πολιτεία της Χαβάης στις 4 Αυγούστου 1961 στις 19:24.

Μία σύντομη εκδοχή του πιστοποιητικού είχε ήδη δημοσιοποιηθεί στο Διαδίκτυο από την ομάδα του Ομπάμα στη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2007-2008, την ώρα που μία μερίδα των αντιπάλων του εξέφραζε τις αμφιβολίες της για αν έχει γεννηθεί σε αμερικανικό έδαφος και άρα για το αν μπορεί να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αυτή η διαμάχη αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως επειδή ο αμερικανός μεγιστάνας Ντόναλντ Τραμπ, που αποφάσισε να ασχοληθεί με την πολιτική και σκέφτεται να είναι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές του 2012 με τους Ρεπουμπλικάνους, αμφισβήτησε το γεγονός ότι ο Ομπάμα έχει γεννηθεί στις ΗΠΑ.

Ο Λευκός Οίκος από την πλευρά του εκτιμά ότι η συζήτηση αυτή έχει στόχο να αποπροσανατολίσει την κοινή γνώμη από σημαντικά θέματα, όπως ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός, και ελπίζει να θέσει ένα τέλος σε αυτήν δίνοντας στη δημοσιότητα το πλήρες πιστοποιητικό γεννήσεως του Ομπάμα, όπως εξήγησε ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας Νταν Πφάιφερ.

"Πρέπει να πω ότι τα δυόμισι χρόνια που πέρασαν παρακολουθούσα (αυτή τη διαμάχη) με δυσπιστία, ο τρόπος με τον οποίο συνεχίστηκε με μπερδεύει", παραδέχθηκε σήμερα ο Ομπάμα.

Από τη μεριά του ο Τραμπ δήλωσε ότι εξαιτίας του ο Λευκός Οίκος αποφάσισε να δημοσιοποιήσει το πλήρες πιστοποιητικό γεννήσεων του Ομπάμα και περηφανεύτηκε ότι "κατάφερε κάτι που κανείς άλλος δεν έχει καταφέρει". Πάντως σε συνέντευξη που παραχώρησε ο μεγιστάνας αρνήθηκε να σχολιάσει αν το πιστοποιητικό που παρουσιάστηκε είναι αυθεντικό.

"Θέλω να του ρίξω μία ματιά, όμως ελπίζω να είναι αυθεντικό ώστε να μπορέσουμε να ασχοληθούμε με πιο σημαντικά θέματα", επεσήμανε εκτιμώντας ότι ο Ομπάμα "θα έπρεπε να το έχει κάνει εδώ και καιρό".

Πάντως ακόμη και ο ίδιος ο αμερικανός πρόεδρος φαίνεται να αμφιβάλλει ότι θα σταματήσει η διαμάχη. "Γνωρίζω ότι θα υπάρχουν πάντα άνθρωποι για τους οποίους, ό,τι και να δημοσιοποιήσουμε, αυτό το ερώτημα δεν θα απαντηθεί ποτέ".