26 Απριλίου 2011

Συμμετοχή ελληνικής εταιρείας σε πρόγραμμα τροποποίησης καιρού (δημιουργίας βροχής) του Υπουργείου Γεωργίας της Συρίας

Η ελληνική εταιρεία 3D S.A., ανέλαβε την υλοποίηση προγράμματος δημιουργίας βροχής σε αγροτικές περιοχές της περιφέρειας του Χαλεπίου, στη Συρία, η οποία συγκαταλέγεται στις ιδιαίτερα πληγείσες από την ξηρασία των τελευταίων ετών.

Αυτό γνωστοποιεί με έγγραφό της πρεσβεία μας στη Συριακή Αραβική Δημοκρατία και όπως σημειώνεται: ''βάσει σχετικής πληροφόρησης, που λάβαμε τεχνικοί της εταιρείας θα παρακολουθούν την εξέλιξη του προγράμματος σε όλα τα στάδια υλοποίησης του''.

Οι απαραίτητες τεχνικές μελέτες και οι σχετικές διοικητικές διαδικασίες υπολογίζεται να έχουν ολοκληρωθεί εντός των προσεχών μηνών, οπότε και αναμένεται να λάβει χώρα και η τελική υπογραφή της σχετικής σύμβασης.

Για το ιστορικό της υπόθεσης υπενθυμίζεται ότι η εταιρεία ιδρύθηκε το 1976 με έδρα τη Θεσσαλονίκη και ειδικεύεται στην εφαρμογή προγραμμάτων τροποποίησης καιρού και πρόληψης ακραίων καιρικών φαινομένων.

Από το 1981 είναι δε μέλος του Weather Modification Association, ενώ από το 1992 έχει αναλάβει την πλήρη ευθύνη της λειτουργίας του Ελληνικού Προγράμματος Συμπίεσης Χαλαζιού. Η εταιρεία, στο πλαίσιο επέκτασης των δραστηριοτήτων της στο εξωτερικό, συμμετείχε τον Οκτώβριο του 2009 στην Επιχειρηματική Αποστολή του Αραβο-ελληνικού Επιμελητηρίου Εμπορίου και Ανάπτυξης στη Δαμασκό.

Η Συρία, ως γνωστό, επλήγη την περίοδο 2006-2010 από παρατεταμένη ξηρασία, με αποτέλεσμα την σημαντική πτώση της αγροτικής της παραγωγής. Η πτώση της αγροτικής παραγωγής διέλαβε το σύνολο σχεδόν των αγροτικών προϊόντων της χώρας, πολλά από τα οποία είναι είδη πρώτης ανάγκης (π.χ. σιτάρι) και προϊόντα στα οποία η Συρία είχε επάρκεια, με συνέπεια αναγκάζεται πλέον να τα εισάγει.

Σε συνέχεια των επαφών, που είχαν εκπρόσωποι της εταιρείας με αρμόδιους κρατικούς φορείς στη Συρία κατά τη διάρκεια της Επιχειρηματικής Αποστολής αρχικά και ακολούθως σε επόμενες επισκέψεις τους, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη κλιμακίου της στη Δαμασκό το διάστημα 13-18 Μαρτίου 2011.

Κατά την επίσκεψη αυτή στελέχη της εταιρείας είχαν συνάντηση με τον υπουργό Γεωργίας της Συρίας, κ. Adel Safar, κατά την οποία επιβεβαιώθη η συνεργασία της με το εν λόγω υπουργείο. Συγκεκριμένα, η ελληνική εταιρεία ανέλαβε την υλοποίηση προγράμματος δημιουργίας βροχής σε αγροτικές περιοχές της περιφέρειας του Χαλεπίου.