26 Απριλίου 2011

Καναδάς: Η κυβέρνηση παραδέχεται ότι η σχεδιαζόμενη αγορά των αμερικάνικων μαχητικών F-35 θα έχει πολύ υψηλότερο κόστος από εκείνο που προϋπολογιζόταν

http://www.ecozymes.com/repository/files/115/f35%203.jpg Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά παραδέχθηκε ότι η απόκτηση ενός νέου στόλου μαχητικών αεροσκαφών, τύπου F-35 - είναι το νέο "αόρατο" μαχητικό των αμερικάνων, θα κοστίσει πολύ περισσότερο από τον προϋπολογιζόταν αρχικά, αλλά δεν έδωσε στοιχεία για το πόσο μεγάλη θα είναι η αύξηση (Δεξί Εξτρέμ: Μέχρι τώρα το κόστος του φτάνει στα 100 με 110 εκ $ το ένα, λόγω της ειδικής κατασκευής που το κάνει "αόρατο").

Η κυβέρνηση Χάρπερ έκανε γνωστό ότι σκοπεύει να αγοράσει 65 μαχητικά αεροσκάφη τύπου F-35 αρχίζοντας από το 2017 για να αντικαταστήσει το στόλο των CF-18. Έχει προϋπολογίσει πως κάθε αεροσκάφος F-35 θα κοστίσει γύρω στα 75 εκατομμύρια δολάρια παρότι ο αξιωματούχος του κοινοβουλευτικού προϋπολογισμού έχει επισημάνει πως η Οτάβα θα καταλήξει να πληρώσει διπλάσια απ’ ό,τι υπολόγισε.

Η αντιπολίτευση επιμένει πως τα F-35 είναι μια δαπανηρή και μη απαραίτητη αγορά για τον Καναδά, ενώ οι Φιλελεύθεροι έχουν εξαγγείλει πως θα ακυρώσουν το σχέδιο της αγοράς τους εάν έρθουν στην εξουσία.

Μια πρόσφατη αναφορά από το Πεντάγωνο δείχνει ότι απρόβλεπτες δυσκολίες στην κατασκευή των εν λόγω αεροσκαφών έχουν προκαλέσει αύξηση της τιμής τους αλλά το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας του Καναδά δεν γνωρίζει το ακριβές ποσόν της νέας κοστολόγησης.

http://nationalpride.files.wordpress.com/2010/11/f35_1.jpg?w=563&h=426 Ο Καναδάς δεν έχει λάβει την αναφορά αυτή, αλλά ως μέλος της ομάδας αγοράς των F-35 έχει ενημερωθεί πως θα υπάρξει αύξηση του κόστους παραγωγής τους, παραδέχτηκε το υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Με αυτά τα νέα κόστη υπολογίζεται πως η Οτάβα θα χρειαστεί να δαπανήσει τουλάχιστον 24 δισεκατομμύρια δολάρια για να συντηρήσει το στόλο των F-35 σε μια περίοδο 30 χρόνων. Το νούμερο υπερβαίνει κατά πολύ την αρχική εκτίμηση της κυβέρνησης Χάρπερ που υπολόγιζε ότι η Οτάβα θα δαπανούσε το πολύ 7 δισεκατομμύρια δολάρια για τη συντήρηση του στόλου τα επόμενα 20 χρόνια.