08 Απριλίου 2011

Fukushima: Κανένα πρόβλημα από το χθεσινό μετασεισμό των 7,1 Ρ-Κρίσιμη αλλά συνεχώς βελτιούμενη η κατάσταση

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/update/images/08_18_v_s.jpgΟ χθεσινός σεισμός των 7,1 Ρίχτερ (όπως γράψαμε από την πρώτη στιγμή, και όχι 7,4 όπως μεταδίδουν ακόμα όλα τα μέσα-σήμερα και οι Ιάπωνες διόρθωσαν το μέγεθος στο 7,1) στην Ιαπωνία, που ήταν ο μεγαλύτερος από τους μέχρι τώρα 1000 μετασεισμούς, αύξησε τις ζημιές στην ήδη ταλαιπωρημένη περιοχή. Άφησε πίσω του 4 νεκρούς και 150 τραυματίες, ενώ καταστράφηκαν αγωγοί υγραερίου, προκλήθηκαν πυρκαγιές και προκάλεσε διακοπές ρεύματος σε 3 εκ νοικοκυριά.

Μεταξύ άλλων οι δονήσεις προκάλεσαν την εκροή 3,8 λίτρων ραδιενεργού ύδατος από τη δεξαμενή φύλαξης των χρησιμοποιημένων ράβδων ουρανίου,στο πυρηνικό εργοστάσιο της Onagawa που βρίσκεται 100 χλμ βόρεια της Fukushima. Το εργοστάσιο της Onagawa είναι μεν κλειστό μετά το σεισμό της 11ης Μαρτίου αλλά οι αντιδραστήρες συνεχίζουν να ψύχονται μιας και η διαδικασία ψύξης τους μπορεί να κρατήσει μέχρι και μερικά χρόνια, ενώ λόγω διακοπής ρεύματος διακόπηκε προσωρινά, για 20 έως 80 λεπτά, η ψύξη που επανήλθε με την επάνοδο του ρεύματος.

Στο άλλο εργοστάσιο της Fukushima δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα από το μετασεισμό παρόλο που "ειδικοί" ανά την υφήλιο προέβλεπαν ότι ένας μεγάλος μετασεισμός μπορεί να εντείνει τα προβλήματα. Όπως δήλωσε χθες η Διεθνής υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας η κατάσταση δείχνει σημάδια βελτίωσης αν και συνεχίζει να παραμένει κρίσιμη.

Οι τεχνικοί αφού έχουν αποκαταστήσει το ρεύμα σε όλους τους αντιδραστήρες αυτές τις μέρες ελέγχουν αν λειτουργούν σωστά τα όργανα μετρήσεων στους αντιδραστήρες. Η διαδικασία ψύξης συνεχίζεται κανονικά σε όλους τους αντιδραστήρες με την έγχυση νερού και η πίεση αυξήθηκε στον αντιδραστήρα 1, πράγμα που αποτελεί ένδειξη ότι η έγχυση αζώτου ήταν αποτελεσματική και απομακρύνεται ο κίνδυνος έκρηξης.

Η TEPCO ανακοίνωσε ότι σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα πιστεύει ότι οι ράβδοι ουρανίου του αντιδραστήρα 1 έχουν υποστεί βλάβη σε ποσοστό 70%, του αντιδραστήρα 2 σε 30% και του αντιδραστήρα 3 σε ποσοστό 20%. Να θυμίσουμε ότι αυτοί ήταν οι τρεις αντιδραστήρες που βρίσκονταν σε λειτουργία την 11η Μαρτίου μιας και οι άλλοι τρεις ήταν κλειστοί για λόγους συντήρησης. Στον αντιδραστήρα 4 πρόβλημα που τώρα ελέγχεται υπήρξε στις ράβδους που βρίσκονταν στη δεξαμενή ψύξης όπου αποθηκεύονται οι χρησιμοποιημένες ράβδοι, στους τελευταίους ορόφους του κτηρίου.

Τέλος η Toshiba έκανε την πρότασή της στην Κυβέρνηση που προβλέπει απεγκατάσταση του εργοστασίου της Fukushima σε 10 χρόνια. Πρόταση για το ίδιο θέμα αναμένεται να κάνει και η Hitachi (η άλλη ιαπωνέζχικη εταιρία που φτιάχνει πυρηνικούς αντιδραστήρες) μαζί με την General Electric. Αυτή την περίοδο μια άλλη εταιρία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας, η Chubu Electric Power Co., απεγκαθιστά το πυρηνικό εργοστάσιο της Hamaoka σε μια διαδικασία που θα ολοκληρωθεί το 2037!!