13 Απριλίου 2011

Φουκουσίμα: Ξεκίνησε η μεταφορά ραδιενεργού νερού από την τουρμπίνα στη δεξαμενή. Η Toyota θα διακόψει προσωρινά την παραγωγή στην Ευρώπη

http://www3.nhk.or.jp/daily/english/update/images/13_24_v_s.jpgΗ διαχειρίστρια εταιρία του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα ξεκίνησε να μεταφέρει ποσότητες εξαιρετικά ραδιενεργού νερού σε δεξαμενή, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα.

Μία σειρά από ισχυρούς σεισμούς που σημειώθηκαν την Δευτέρα και την Τρίτη προκάλεσαν καθυστέρηση στην επιχείρηση, αλλά η διαχειρίστρια εταιρία TEPCO, ξεκίνησε χθες Τρίτη στις 7:30 μμ (10:30 GMT) να αντλεί το νερό από τον αντιδραστήρα.

Περίπου 700 τόνοι νερού θα μεταφερθούν σε έναν συμπυκνωτή όπου ψύχεται ο ατμός που απελευθερώνεται από τον αντιδραστήρα, μία διαδικασία που, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo αναμένεται να διαρκέσει 40 ώρες, ενώ ηδη η στάθμη του νερού έχει πέσει κατά 4 εκ. από τα 95 εκ. που ήταν.

Παράλληλα, η κυβέρνηση αποφάσισε να απαγορεύσει την πώληση μανιταριών που φύονται σε 16 περιοχές, οι οποίες βρίσκονται κοντά στο πυρηνικό εργοστάσιο, εξαιτίας των υψηλών επιπέδων ραδιενέργειας, δήλωσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιουκίο Εντάνο.

Ο ίδιος είπε ότι η συνεχιζόμενη πυρηνική κρίση έχει σοβαρές επιπτώσεις στους βασικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι οι εξαγωγές και η βιομηχανική παραγωγή.

Το ιαπωνικό πρακτορείο ειδήσεων Jiji μετέδωσε ότι ο Γκρέγκορι Γιάτσκο, πρόεδρος της Πυρηνικής Ρυθμιστικής Επιτροπής των ΗΠΑ (NRC), δήλωσε ότι το εργοστάσιο δεν είναι ακόμα ασφαλές.

"Δεν παρατηρούμε σημαντικές αλλαγές από μέρα σε μέρα στους αντιδραστήρες" του εργοστασίου της Φουκουσίμα Νταϊτσί, είπε ο Γιάτσκο.

Όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, από τον σεισμό και το τσουνάμι της 11ης Μαρτίου πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν περισσότεροι από 100 χώροι εκκένωσης στις περιφέρειες Μιγιάγκι, Φουκουσίμα και Ιουάτε, στην βορειο-ανατολική Ιαπωνία.

Το πρακτορείο μετέδωσε ακόμα ότι πολλοί άνθρωποι πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους όταν μετέβησαν σε αυτούς τους χώρους που θεωρούσαν ασφαλείς.

Την ίδια ώρα, η αυτοκινητοβιομηχανία Toyota ανακοίνωσε ότι θα διακόψει για αρκετές μέρες την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσιά της στην Ευρώπη εξαιτίας των ελλείψεων σε ανταλλακτικά που προκλήθηκαν μετά το σεισμό και το τσουνάμι, ανακοίνωσε σήμερα η εταιρία.

Τα εργοστάσια που θα "παγώσουν" την παραγωγή τους βρίσκονται στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Τουρκία και την Πολωνία, αναφέρει στην ιστοσελίδα της η Toyota.