05 Μαΐου 2011

Ιαπωνία-Πυρηνική κρίση:Εργάτες εισέρχονται για πρώτη φορά στο κτίριο του αντιδραστήρα 1

http://www3.nhk.or.jp/nhkworld/english/update/images/05_17_n_l.jpgΕργάτες εισήλθαν σήμερα στο κτίριο του αντιδραστήρα 1 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι της βορειοανατολικής Ιαπωνίας, για πρώτη φορά από τότε που ο πυρηνικός σταθμός υπέστη ζημιές από τον ισχυρό σεισμό και το φονικό τσουνάμι της 11ης Μαρτίου, ανακοίνωσε η διαχειρίστρια εταιρία Tepco.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρίας, δυο εργάτες, εφοδιασμένοι με ειδικές στολές και φιάλες οξυγόνου. βάρους 13 κιλών, εισήλθαν στο κτίριο, στο πλαίσιο επιχείρησης που στόχο έχει τη δημιουργία ενός συστήματος εξαερισμού για να μειωθούν τα επίπεδα της ραδιενέργειας. Οι εργάτες θα εργάζονται σε ομάδες των τριών για 10 λεπτά και αναμένεται ο εξαερισμός να είναι έτοιμος να λειτουργήσει στο τέλος της ημέρας.

Η εταιρία ανακοίνωσε ότι θα χρειαστούν τρεις λειτουργίας του εξαερισμού για να μειωθεί η ακτινοβολία σε επίπεδα που θα επιτρέπουν στους εργάτες να μείνουν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα μέσα στον αντιδραστήρα. Στη συνέχεια την Κυριακή οι εργάτες θ' αρχίσουν να επισκευάζουν τους σωλήνες και τις βαλβίδες και το σχέδιο προβλέπει ότι το ψυκτικό σύστημα του αντιδραστήρα θα λειτουργεί στις 16 Μαΐου.

Εργάτες της Tepco προσπαθούν εδώ και περίπου δυο μήνες να αποκαταστήσουν τα συστήματα ψύξης των τεσσάρων αντιδραστήρων που έχουν υποστεί ζημιές από το καταστροφικό τσουνάμι.

Η εταιρία εκτιμά ότι θα χρειαστούν τρεις μήνες για ν΄αρχίσουν να μειώνονται τα επίπεδα της ραδιενέργειας και εννέα μήνες για να ψύξουν τους αντιδραστήρες.