08 Μαΐου 2011

Αίγυπτος: Η κυβέρνηση θα υπερασπιστεί την εθνική ασφάλεια με "σιδηρά πυγμή"-12 οι νεκροί από τα χθεσινά επεισόδια

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση διαβεβαίωσε σήμερα ότι θα υπερασπιστεί την εθνική ασφάλεια "με σιδηρά πυγμή" και ότι θα λάβει μέτρα κατά των επιθέσεων σε χώρους λατρείας, την επομένη των διαδογματικών βίαιων επεισοδίων μεταξύ κοπτών χριστιανών και σαλαφιστών μουσυολμάνων που προκάλεσαν το θάνατο 12 ανθρώπων στο Κάιρο.

Οι αρχές "θα χτυπήσουν με σιδηρά πυγμή όλους όσοι προσπαθούν να βλάψουν την ασφάλεια του κράτους", δήλωσε ο αιγύπτιος υπουργός Δικαιοσύνης Αμπντέλ Αζίζ αλ Γίντι έπειτα από ένα έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε μετά τις χθεσινές ταραχές.

Η αιγυπτιακή κυβέρνηση θα "θέσει σε άμεση και αυστηρή εφαρμογή νόμους που θα ποινικοποιούν τις επιθέσεις εναντίον χώρων λατρείας και ενάντια στην ελευθερία λατρείας", διαβεβαίωσε ο υπουργός προσθέτοντας ότι θα χρησιμοποιηθούν οι αντιτρομοκρατικοί νόμοι εναντίον των δραστών των επεισοδίων.

Εντωμεταξύ απαγόρευση της κυκλοφορίας έχει επιβληθεί γύρω από την εκκλησία της Αγίας Μίνας, όπου σημειώθηκαν τα επεισόδια, μέχρι αύριο Δευτέρα στις 11:00 τοπική ώρα, σύμφωνα με την κρατική τηλεόραση.

Τα βίαια επεισόδια που ξέσπασαν χθες Σάββατο βράδυ στη συνοικία Ιμπάμπα του Καΐρου μεταξύ μουσουλμάνων και χριστιανών προκάλεσαν το θάνατο 12 ανθρώπων και τον τραυματισμό 232, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό που μετέδωσε η αιγυπτιακή τηλεόραση επικαλούμενη το υπουργείο Υγείας.

Εξάλλου ο αιγυπτιακός στρατός ανακοίνωσε ότι 190 άνθρωποι συνελήφθησαν και θα παραπεμφθούν στο στρατοδικείο.