05 Μαΐου 2011

Υπολοχαγός με ρίζες στο 1821, επικεφαλής του αγήματος που θα τιμήσει την 70ή επέτειο της Μάχης της Κρήτης

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/4/44/Australians_Crete_(007789).jpg/220px-Australians_Crete_(007789).jpgΣτις 15 Μαΐου, ένα άγημα της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Φρουράς (AFG), θα ταξιδέψει στην Ελλάδα για να λάβει μέρος σε 16 εκδηλώσεις για την 70η επέτειο της Μάχης της Κρήτης και να τιμήσει τη μνήμη των Αυστραλών που πολέμησαν, έπεσαν, τραυματίστηκαν και αιχμαλωτίστηκαν πολεμώντας τους Ναζί.

Οι άνδρες της Αυστραλιανής Ομοσπονδιακής Φρουράς θα πλαισιώσουν την αποστολή του Υπουργείου Βετεράνων Στρατιωτών που θα επισκεφθεί την Ελλάδα και θα απαρτίζεται από βετεράνους που πολέμησαν στην Ελλάδα το 1941.

Αξιοσημείωτο είναι πως επικεφαλής του αγήματος θα είναι ο Ελληνοαυστραλός υπολοχαγός Λουκάς Χάϊτας, ο οποίος δήλωσε: "Είμαστε εξαιρετικά τυχεροί που έχουμε την ευκαιρία να παραστούμε στις εκδηλώσεις μνήμης στην Ελλάδα και στην Κρήτη".

Ο υπολοχαγός Χάϊτας τόνισε ότι αισθάνεται ιδιαίτερη συγκίνηση γιατί συμπτωματικά ανακάλυψε ότι ένας από τους προγόνους του είχε πολεμήσει στην Επανάσταση του 1821. "Αυτό για μένα έχει ξέχωρη σημασία. Σαν πολίτης με ελληνική και αυστραλιανή καταγωγή αισθάνομαι υπερήφανος που οι πρόγονοί μου αγωνίστηκαν για την ελευθερία" είπε.