26 Μαΐου 2011

«ΑΛΛΑ ΛΟΓΙΑ Ν’ ΑΓΑΠΙΟΜΑΣΤΕ» ΗΤΑΝ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ Μ. ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ ΣΤΟΝ Γ. ΚΑΡΑΣΜΑΝΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΖΗΜΙΕΣ ΣΤΙΣ ΔΕΝΤΡΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΤΟΥ 2009

Πραγματοποιήθηκε στη Βουλή την Τρίτη 17/05/2011 η συζήτηση της αναφοράς που είχε καταθέσει ο Γιώργος Καρασμάνης σχετικά με το Υπόμνημα του Αγροτικού Συνεταιρισμού Βρυττών που αφορούσε, αφενός τις ζημίες που είχαν υποστεί οι δεντροκαλλιεργητές του Νομού την Άνοιξη του 2009 από δυσμενείς καιρικές συνθήκες, και αφετέρου τις υψηλές ασφαλιστικές εισφορές που καλούνται να πληρώσουν όλοι οι παραγωγοί στον ΕΛΓΑ, εισφορές που οι ίδιοι τις έχουν χαρακτηρίσει «χαράτσια», αφού είναι 2 και 3 φορές παραπάνω από τις περσινές.

Αν και στην ολομέλεια της Βουλής δεν παρουσιάστηκε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης, ούτε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κουτσούκος με τους οποίους κατ’ επανάληψη στο παρελθόν ο Γιώργος Καρασμάνης συζήτησε στη Βουλή το συγκεκριμένο θέμα, αλλά παραβρέθηκε για ν’ απαντήσει η Υφυπουργός κ. Αποστολάκη η οποία δεν είναι καθ’ ύλην αρμόδια, ο Βουλευτής σεβόμενος την Υφυπουργό ως συνάδελφο και ως πολιτικό, δέχτηκε να πραγματοποιηθεί η συζήτηση.

Ο Γιώργος Καρασμάνης επικεντρώθηκε κυρίως στο θέμα των ζημιών στις δεντροκαλλιέργειες την Άνοιξη του 2009, αφού όπως τόνισε για το ζήτημα των υπέρογκων ασφαλιστικών εισφορών που ζητάει ο ΕΛΓΑ από τους παραγωγούς, έχει ήδη καταθέσει επερώτηση την οποία συνυπογράφουν συνολικά 55 Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και αναμένεται να συζητηθεί στο προσεχές χρονικό διάστημα με την εμπλοκή στη συζήτηση όλων των Κομμάτων.

Όπως τόνισε ο Βουλευτής, οι δεντροκαλλιέργειες όλων των Δημοτικών Διαμερισμάτων του ορεινού όγκου της Έδεσσας, της Αριδαίας, αλλά και της κορυφογραμμής στα Ελληνοσκοπιανά σύνορα που είναι τα χωριά Πρόμαχοι, Γαρέφι, Νότια, Περίκλεια, Αρχάγγελος, και γενικότερα ολόκληρου του Νομού, έχουν υποστεί μεγάλη καταστροφή την Άνοιξη του 2009 από δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Παρά το γεγονός όμως ότι υπάρχουν προεκτιμήσεις των γεωπόνων του ΕΛΓΑ Βέροιας και έχει αποδειχθεί ζημία που κυμαίνεται από 40-90%, οι άνθρωποι αυτοί ακόμη δεν έχουν αποζημιωθεί, αφού η σημερινή Κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε έκδοση σχετικής απόφασης, για την οποία ρητά είχε δεσμευθεί η προηγούμενη Κυβέρνηση, αλλά και η προηγούμενη Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπατζελή.

Η απάντηση όμως της κ. Αποστολάκη ήταν «άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε», αφού αναλώθηκε σε γενικόλογα θέματα περί χρέους του ΕΛΓΑ, δείχνοντας παράλληλα ότι η ίδια είναι παντελώς ανημέρωτη για την ουσία του ζητήματος, λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι παραγωγοί δεν έχουν λάβει την αποζημίωσή τους επειδή δεν έγιναν εξατομικευμένες εκτιμήσεις από τον ΕΛΓΑ και δεν στάλθηκαν πορίσματα, όταν είναι σε όλους γνωστό ότι για να γίνει κάτι τέτοιο απαραίτητη προϋπόθεση είναι η έκδοση απόφασης από την ηγεσία του Υπουργείου, η οποία άλλωστε είναι και το ζητούμενο.

Ακολούθως, ο Γιώργος Καρασμάνης αφού κάλεσε για μία ακόμη φορά την Κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα της αποζημίωσης των συγκεκριμένων δεντροκαλλιεργητών, επεσήμανε τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, τονίζοντας μάλιστα χαρακτηριστικά ότι οι ίδιοι παραγωγοί μόλις πριν από 2 ώρες έπαθαν βιβλική καταστροφή από 3 απανωτές χαλαζοπτώσεις, αντιμετωπίζουν πλέον ζήτημα επιβίωσης και είναι αδύνατο να μπορέσουν να φανούν συνεπείς απέναντι στον ΕΛΓΑ και να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές, τις οποίες οι ίδιοι έχουν χαρακτηρίσει «χαράτσια».

Τέλος ο Γιώργος Καρασμάνης τόνισε στην κ. Αποστολάκη ότι θα επαναφέρει το ζήτημα των αποζημιώσεων των δεντροκαλλιεργητών για τις ζημίες του 2009, προκειμένου ν’ απαντήσει είτε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σκανδαλίδης, είτε ο αρμόδιος Υφυπουργός κ. Κουτσούκος προκειμένου να εξευρεθεί λύση.