26 Μαΐου 2011

Ο Γιούνκερ δηλώνει πως το ΔΝΤ είναι απρόθυμο να εκταμιεύσει την 5η δόση

Το ΔΝΤ ενδέχεται να μην εκταμιεύσει την επόμενη δόση για το πακέτο δανεισμού της Ελλάδος, που πρέπει να χορηγηθεί τον ερχόμενο μήνα, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

«Εάν οι Ευρωπαίοι αναγκαστούν να πουν πως η εκταμίευση εκ μέρους του ΔΝΤ της δόσης της 29ης Ιουνίου δεν είναι λειτουργικά εφαρμόσιμη, τότε εκείνο που το Ταμείο αναμένει είναι να αναλάβουν οι Ευρωπαίοι για λογαριασμό του και να επωμισθούν το μερίδιο του ΔΝΤ για τη χρηματοδότηση», τόνισε ο Γιούνκερ σε συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο.

«Αυτό δεν πρόκειται να λειτουργήσει διότι ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια -- στη Γερμανία, στη Φιλανδία, στην Ολλανδία, αλλά και σε άλλες χώρες --δεν είναι προετοιμασμένα να το κάνουν», πρόσθεσε ο Γιούνκερ.

Όπως μεταδίδει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς, τα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια καταβυθίσθηκαν και οι μετοχές ασφαλών μελλοντικών αποδόσεων (bond futures) σημείωσαν κατακόρυφη άνοδο όταν ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανακοίνωσε πως το ΔΝΤ αναμένει από την ΕΕ να αναλάβει εξ ολοκλήρου την εκταμίευση της ελληνικής δόσης εάν αυτό δεν καταστεί δυνατό να εισφέρει το μερίδιό του, πλην όμως κάτι τέτοιο δεν θα μπορέσει να γίνει εφικτό.

Στέλεχος του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον επιβεβαίωσε πως το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα δεν θα μπορέσει να χρηματοδοτήσει περαιτέρω την Ελλάδα εάν δεν διαθέτει εγγυήσεις από τους ευρωπαίους εταίρους της για το πρόγραμμα εξόδου από την κρίση: «ουδέποτε δανείζουμε εάν δεν έχουμε εγγυήσεις πως δεν πρόκειται να υπάρξει κενό στη χρηματοδότηση. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίον διατηρούμε την ασφάλεια στα χρήματα των μελών μας», τόνισε η ίδια πηγή.

Μετά τις δηλώσεις του Γιούνκερ, τα ομόλογα της γερμανικής κυβέρνησης εκτινάχθηκαν στα Χρηματιστήρια: «αυτό είναι πολύ αρνητικό για την Ελλάδα. Πάει την κρίση σε άλλο επίπεδο», είπε ένας χρηματιστής.