13 Μαΐου 2011

Η Μάχη της Κρήτης - 70 χρόνια από τότε που ο λαός της Κρήτης ύψωσε το ανάστημά του στον Χίτλερ.

http://www2.rizospastis.gr/getImage.do?size=medium&id=43465&format=.jpgΩς μια από τις σημαντικότερες μάχες κατά την περίοδο του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, έχει αναγνωρισθεί η μάχη της Κρήτης.

Η ηρωική αντίσταση των Κρητικών και των συμμάχων, πέρα από κάθε προσδοκία, είχε ως αποτέλεσμα να καθυστερήσει σημαντικά η κατάληψη του νησιού και η προέλαση των στρατευμάτων του Χίτλερ, ενώ χάθηκαν για τους Γερμανούς πολύτιμες δυνάμεις και στρατιωτικό υλικό.

Φέτος, συμπληρώνονται 70 χρόνια από τότε που ο λαός της Κρήτης ύψωσε το ανάστημά του στην πανίσχυρη τότε πολεμική μηχανή του Χίτλερ.

Για το έπος του Κρητικού λαού έχουν γραφεί και έχουν ακουστεί πολλά.

Άλλωστε μια απλή περιήγηση στο νησί «μαρτυρά» και τον τρόπο που οι Κρητικοί αντιστάθηκαν.

Χωριά όπως η Κάνδανος, τα Ανώγεια και η Βιάννος, καταστράφηκαν ολοσχερώς από τα ναζιστικά στρατεύματα, ενώ σε κάθε γωνιά του νησιού υπάρχουν μνημεία που μας παραπέμπουν στα γεγονότα εκείνης της εποχής.

Και φέτος, 70 χρόνια μετά, σε όλη τη μεγαλόνησο πραγματοποιούνται εκδηλώσεις τιμής και μνήμης στις οποίες το "παρών" θα δώσουν και βετεράνοι πολεμιστές.

Στα Χανιά, οι εκδηλώσεις αρχίζουν στις 14 Μαΐου για να κορυφωθούν την Κυριακή 22 Μαΐου στο ιστορικό αεροδρόμιο του Μάλεμε, που υπήρξε και ένα από τα σημαντικότερα σημεία αντίστασης και ηρωισμού.

Το ιστορικό της μάχης από την ημέρα της επίθεσης μέχρι και την κατάληψη του νησιού περιγράφει και το έπος της αντίστασης.

20 Μαΐου: Αρχίζει η επίθεση. Στις 6:30 το πρωί, οι σταθμοί επιτηρήσεως αναφέρουν την προσέγγιση αεροσκαφών. Λίγο αργότερα σφοδροί βομβαρδισμοί ακούγονται στα Χανιά . Ακολουθεί η πτώση την 7:30 πρωινή των αλεξιπτωτιστών, ενώ στους τομείς Ρεθύμνου και Ηρακλείου οι αλεξιπτωτιστές θα πέσουν μετά το μεσημέρι.

21 Μαΐου: Οι Γερμανοί εξακολουθούν να ρίχνουν το κύριο βάρος στο Μάλεμε. Η μοίρα του αγγλικού στρατού χτυπά γερμανική νηοπομπή 18 μίλια έξω από τα Χανιά . Βυθίζονται 15 διάφορων ειδών σκάφη και πνίγονται 4.000 Γερμανοί.

22 Μαΐου: Καταλαμβάνεται το χωριό Μάλεμε από τους Γερμανούς . Η απόπειρα ανακαταλήψεως του αεροδρομίου από τις ελληνοβρετανικές δυνάμεις αποτυγχάνει. Ο υποστράτηγος Ρίγκελ , διοικητής των γερμανικών δυνάμεων στην Κρήτη, προσγειώνεται με το επιτελείο του στην δυτική όχθη του Ταυρωνίτη.

23 Μαΐου: Το αντιτορπιλικό "Ντικόι" παίρνει από την Αγία Ρουμέλη τον βασιλιά και την ακολουθία του, ενώ οι Γερμανοί κινούνται προς την Κάντανο.

25 Μαΐου: Καταλαμβάνεται η Κάντανος.

26 Μαΐου: Καταλαμβάνεται ο Γαλατάς.

27 Μαΐου: Αποβιβάζεται στη Σούδα το απόσπασμα των καταδρομών του συνταγματάρχη Λεϋμόκ από 750 άνδρες που έπαιζε το ρόλο οπισθοφυλακής των βρετανικών δυνάμεων στα Χανιά . Από τον αρχιστράτηγο της Μέσης Ανατολής στέλνεται στο διοικητή των Δυνάμεων Κρήτης η διαταγή για την εκκένωση και καταλαμβάνεται η πόλη των Χανίων. Την ίδια ημέρα, ο αρχιστράτηγος Μέσης Ανατολής Ουέιβελ αποφασίζει την εκκένωση του νησιού. Στέλνονται πλοία. Πέφτουν τα Χανιά.

28 Μαΐου 1941. Ιταλικά στρατεύματα, προερχόμενα από τα ιταλοκρατούμενα Δωδεκάννησα, αποβιβάζονται στη Σητεία και στη συνέχεια καταλαμβάνουν όλο το Νομό Λασιθίου. Διοικητής ήταν ο Ιταλός Στρατηγός Άγγελος Κάρτας, που έκανε έδρα του νομού τη Νεάπολη.

28 Μαΐου : Οι Άγγλοι εκκενώνουν το Ηράκλειο.

29 Μαΐου : Οι Γερμανοί καταλαμβάνουν Ηράκλειο και Ρέθυμνο.

30 Μαΐου :1941. Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στρατηγός Φράιμπεργκ αποχωρεί από την Κρήτη.

31 Μαΐου: 1941 Το τελευταίο Βρετανικό πλοίο παραλαμβάνει μέρος των συμμαχικών στρατευμάτων. Οι δυνάμεις που δεν κατορθώνουν να επιβιβαστούν και που ο αριθμός τους ανέρχεται σε 5.500 άτομα περίπου, παραδίδονται, συλλαμβάνονται ή καταφεύγουν στα βουνά της Κρήτης.

Η γερμανική σβάστικα κυματίζει στο νησί, η κατοχή απλώνεται σ' αυτό και ταυτοχρόνως αρχίζει και η αντίσταση του Κρητικού λαού.