23 Μαΐου 2011

Αλβανία: Ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη του νέου δημάρχου Τιράνων- Πρωτιά Μπάσα με διαφορά 83 ψήφων από τον Ράμα

http://www.athina984.gr/files/news-images/albania_fm_basha2k11.JPGΟλοκληρώθηκε στα Τίρανα η καταμέτρηση των ψήφων για την ανάδειξη του νέου δημάρχου της αλβανικής πρωτεύουσας, με τον υποψήφιο του συνασπισμού, του οποίου ηγείται το κυβερνών Δημοκρατικό Κόμμα, Λουλζίμ Μπάσα, να ανατρέπει τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, που έδιναν προβάδισμα στον αντίπαλό του, απερχόμενο δήμαρχο και πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, και να κατακτά την πρωτιά.

Όπως μεταδίδει το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής, χθες το βράδυ ολοκληρώθηκε η καταμέτρηση και των ψηφοδελτίων από τις κάλπες των δημοτικών συμβούλων. Πρόκειται για ψηφοδέλτια που αφορούσαν μεν την ανάδειξη του δημάρχου, αλλά είχαν ριχτεί εκ παραδρομής από τους ψηφοφόρους στην κάλπη με τα ψηφοδέλτια για την ανάδειξη των δημοτικών συμβούλων.

Η απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής να αξιοποιήσει και αυτά τα ψηφοδέλτια προκάλεσε την έντονη αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σοσιαλιστικό Κόμμα) και του ίδιου του Έντι Ράμα, ο οποίος βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων αναδεικνύονταν νικητής, με διαφορά δέκα ψήφων από τον αντίπαλό του.

Τις προηγούμενες ημέρες κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η καταμέτρηση των ψήφων αυτών, χιλιάδες οπαδοί του Σοσιαλιστικού Κόμματος διαδήλωναν έξω από το κτίριο της Επιτροπής, υποστηρίζοντας ότι η διαδικασία αυτή είναι παράνομη, αφού ο νόμος προβλέπει πως τα ψηφοδέλτια αυτά είναι άκυρα.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή ανακοίνωσε, ωστόσο, σήμερα ότι η καταμέτρηση των ψήφων έχει ολοκληρωθεί, με τον Μπάσα να συγκεντρώνει 83 ψήφους περισσότερες από ό,τι ο Ράμα.

"Ο θεσμός (η Επιτροπή) έχει ολοκληρώσει το έργο της και τώρα θα ανακηρύξει το τελικό αποτέλεσμα για το Δήμο Τιράνων", δήλωσε ο πρόεδρος της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής.