30 Μαΐου 2011

Η εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας είναι μία απόφαση πολιτικού χαρακτήρα, σύμφωνα με την πρόεδρο της Areva Αν Λοβερζόν

Η πρόεδρος του γαλλικού πυρηνικού ομίλου Areva Αν Λοβερζόν δήλωσε σήμερα ότι η απόφαση του Βερολίνου για τη διακοπή της λειτουργίας των πυρηνικών της αντιδραστήρων το 2022 είναι "απολύτως πολιτικού χαρακτήρα" και δεν αποκλείει μια ανατροπή της κατάστασης από σήμερα μέχρι τότε.

"Αποτελεί μία απολύτως πολιτική απόφαση. Δεν πραγματοποιήθηκε δημοψήφισμα, ούτε υπήρξε επίκληση της άποψης της κοινής γνώμης, ακόμη και αν οι δημοσκοπήσεις δείχνουν την ευαισθησία των Γερμανών", δήλωσε η Αν Λοβερζόν στο ραδιοφωνικό δίκτυο BFM.

Η μεγάλη πλειοψηφία των 17 γερμανικών αντιδραστήρων θα τεθεί εκτός λειτουργίας μέχρι το τέλος του 2021, και οι τρεις τελευταίοι, οι πιο σύγχρονοι, θα λειτουργούν μέχρι το 2022 το αργότερο, ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος Νόρμπερτ Ρέτγκεν, χαρακτηρίζοντας την απόφαση "μη αναστρέψιμη".

Η Γερμανία διαθέτει 17 αντιδραστήρες στο έδαφός της, μεταξύ των οποίων οκτώ που δεν είναι πλέον συνδεδεμένοι με το δίκτυο παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Οι οκτώ αυτοί αντιδραστήρες δεν θα επαναδραστηριοποιηθούν, διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Σε ερώτηση σχετικά με τον μη αναστρέψιμο χαρακτήρα αυτής της απόφασης, η Αν Λοβερζόν δήλωσε ότι "μέχρι το 2022, πολλά πράγματα μπορεί να συμβούν" και αναφέρθηκε ειδικότερα στην αβέβαιη δικαστική έκβαση της προσφυγής της γερμανικής εταιρείας ενεργείας RWE κατά της διακοπής λειτουργίας ενός από τους πυρηνικούς της αντιδραστήρες στη Γερμανία.

Σύμφωνα με την πρόεδρο της Areva, η διακοπή της λειτουργίας επτά πυρηνικών αντιδραστήρων στη Γερμανία έχει ήδη προκαλέσει σημαντική αύξηση του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας, με συνέπειες επί της υπάρχουσας βιομηχανικής βάσης.

Η πρόεδρος της γαλλικής εργοδοτικής ένωσης Medef Λοράνς Παριζό δήλωσε από την πλευρά της ότι η απόφαση για την εγκατάλειψη της πυρηνικής ενέργειας αποτελεί "μία πολύ σημαντική απόφαση" που κινδυνεύει να θέσει μακροπρόθεσμα" ένα πρόβλημα ανταγωνιστικότητας" για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

"Πρόκειται για μία απόφαση σημαντική, τόσο για τη Γερμανία, όσο και για ολόκληρη την Ευρώπη", δήλωσε η Λοράνς Παριζό στο τηλεοπτικό δίκτυο RMC/BFM TV.