26 Μαΐου 2011

Σερβία: Καταπονημένος και πολύ γερασμένος δείχνει ο Μλάντιτς- Οδηγήθηκε στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για εγκλήματα πολέμου

A boy walks pass graffiti of war crimes fugitive ...Ο κατηγορούμενος για εγκλήματα πολέμου, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, Ράκτο Μλάντιτς, ο οποίος συνελήφθη από τις σερβικές αρχές, οδηγήθηκε πριν από λίγη ώρα στον ανακριτή του ειδικού δικαστηρίου για τα εγκλήματα πολέμου, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.

Όπως μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, επικαλούμενα ανεπίσημες πληροφορίες, ο Μλάντιτς φαίνεται καταπονημένος, δείχνει πολύ γερασμένος και έχει παράλυτο το ένα του χέρι.

Σύμφωνα με το ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Β92, ο Μλάντιτς δεν άλλαξε τα χαρακτηριστικά του προσώπου του, αφήνοντας γένια, όπως είχε κάνει ο Ράντοβαν Κάρατζιτς.

Κατά τη σύλληψή του, που ο Β92 υποστηρίζει ότι έγινε χθες το βράδυ και όχι σήμερα το πρωί, όπως αναφέρουν οι αρχές, δεν παρουσίασε αντίσταση και μάλιστα ήταν πολύ συνεργάσιμος.

Το σπίτι όπου συνελήφθη, στο χωριό Λαζάρεβο του Ζρένιανιν, ανήκει σε ξάδελφό του.

Ο πρόεδρος της κοινότητας, Ράντμιλο Στάνισιτς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι κανείς κάτοικος δεν γνώριζε ότι ο Μλάντιτς κρύβεται στο χωριό τους.

Στο μεταξύ, ο εκτελών χρέη προέδρου του Σερβικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Ντράγκαν Τοντόροβιτς, σχολιάζοντας τη σύλληψη του Μλάντιτς δήλωσε ότι το κόμμα του θα οργανώσει συγκέντρωση τις επόμενες ημέρες και θα καλέσει το λαό να διαμαρτυρηθεί για τη σύλληψη του πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας.

Στο χωριό Λαζάρεβο συνελήφθη ο Μλάντιτς, σύμφωνα με τα ΜΜΕ

Στο χωριό Λαζάρεβο, σύμφωνα με όσα μεταδίδουν τα σερβικά ΜΜΕ, συνελήφθη ο Ράτκο Μλάντιτς, κοντά στην πόλη Ζρένιανιν, που βρίσκεται σε απόσταση περίπου 120 χλμ ΒΔ του Βελιγραδίου. Ο Μλάντιτς κρυβόταν εκεί, με την ονομασία Μίλοραντ Κόμαντιτς.

Κάτοικοι της περιοχής δήλωσαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι στο χωριό αυτό ο Μλάντιτς έχει συγγενείς, τους οποίους και επισκεπτόταν συχνά τη δεκαετία του 1990.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι η αστυνομία εντόπισε τον Μλάντιτς ύστερα από πληροφορία που έλαβε, ότι κάποιο άτομο με τα δικά του χαρακτηριστικά είχε κάνει την εμφάνισή του στην περιοχή.

Ο Ράτκο Μλάντιτς παραμένει προς το παρόν στα κρατητήρια της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας (ΒΙΑ), ενώ έχει ξεκινήσει η διαδικασία έκδοσής του στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για την πρώην Γιουγκοσλαβία, που υπολογίζεται πως θα διαρκέσει δέκα ημέρες.

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς, επιβεβαιώνοντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, τη σύλληψη του Μλάντιτς, δήλωσε υπερήφανος για τις υπηρεσίες ασφάλειας της Σερβίας.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, η σύλληψη του Μλάντιτς "ρίχνει στο κενό τις κατηγορίες ότι η Σερβία δεν συνεργάζεται με το Δικαστήριο της Χάγης".

Αναφερόμενος δε στο αρνητικό πόρισμα που έστειλε πρόσφατα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο Γενικός Εισαγγελέας του ΔΠΔ της Χάγης, Σερζ Μπράμερτζ, είπε πως στην ουσία ακυρώνεται το περιεχόμενό του.

Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι με τη σύλληψη του Μλάντιτς ανοίγει ο δρόμος για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της Σερβίας, αφού πλέον δεν θα υπάρχουν δικαιολογίες για να αναβάλλεται η διαδικασία αυτή (η Σερβία αναμένει το φθινόπωρο να λάβει καθεστώς υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση).

Ο πρόεδρος της Σερβίας εξέφρασε επίσης τη βεβαιότητα ότι δεν θα υπάρξουν αντιδράσεις από τον κόσμο, σημειώνοντας ότι η Σερβία, με τη σύλληψη του Μλάντιτς εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της, που απορρέουν από τη σχετική νομοθεσία της χώρας.

Αντιδράσεις

Ο δικηγόρος της οικογένειας Μλάντιτς, Μίλος Σάλιτς, δήλωσε ότι η οικογένεια του πρώην επικεφαλής των σερβοβοσνιακών δυνάμεων βρίσκεται σε κατάσταση σοκ.

"Άκουσα ότι η πληροφορία έχει επιβεβαιωθεί. Η οικογένεια δεν γνώριζε για τη σύλληψη έως τώρα", δήλωσε ο Σάλιτς στο πρακτορείο ειδήσεων Srna της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας.

Από τα πολιτικά κόμματα στη Σερβία, άμεση ήταν η αντίδραση του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, ο αρχηγός του οποίου, Τσέντομιρ Γιοβάνοβιτς, συνεχάρη τον πρόεδρο της Σερβίας.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Σερβικού Κινήματος Ανανέωσης, Βουκ Ντράσκοβιτς, υπογράμμισε ότι η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς καθιστά τη Σερβία ελεύθερη. "Η σύλληψη ανοίγει πλήρως τις πόρτες για ένα ευρωπαϊκό και δημοκρατικό μέλλον για τη Σερβία. Παράλληλα, κλείνει την πόρτα στις οπισθοδρομικές δυνάμεις και της πολιτικής τους, που είναι να ωθούν τη Σερβία προς τα πίσω, στην τραγική δεκαετία του 1990", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντράσκοβιτς.

Ο πρόεδρος της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας, Μίλοραντ Ντόντικ, δήλωσε ότι η σύλληψη ήταν υποχρέωση που ανέλαβε η Σερβία προς τους διεθνείς οργανισμούς.

Την ικανοποίησή τους εξέφρασαν και οι συγγενείς των θυμάτων της Σρεμπρένιτσα. Η πρόεδρος του συλλόγου "Μητέρες της Σρεμπρένιτσα" Μουνίρα Σούμπασιτς δήλωσε ότι οι συγγενείς των θυμάτων αισθάνονται δικαιωμένοι, παρότι άργησε η σύλληψη.

Ο πρώην επικεφαλής των δυνάμεων των Σέρβων της Βοσνίας, την περίοδο του πολέμου, κατηγορείται από το ΔΠΔ για την πρώην Γιουγκοσλαβία για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, παραβίαση του εθιμικού δικαίου του πολέμου και γενοκτονία για την περίπτωση της σφαγής στη Σρεμπρένιτσα, της μεγαλύτερης θηριωδίας από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.