09 Μαΐου 2011

Αλβανία: Δηλώσεις Σαλί Μπερίσα και Έντι Ράμα για τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στη χώρα

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgPHLHmSU0ClDMl_pvdzJ_BFoeZbFp9BDeS9DlruGpwXU_LHSDYy6ygdF-MXT0cSP5ZdeMBzF2xtZ7fvcw__4gvuSc8vxmawiXoUIX-D2ZbJ0nK6F6tkmZJig6OLB943ibE0ntjgDFzV7E/s1600/%25CE%259C%25CF%2580%25CE%25B5%25CF%2581%25CE%25AF%25CF%2583%25CE%25B1+1.jpghttp://s.enet.gr/resources/2010-11/rama-thumb-large.jpgΤις δικές τους εκτιμήσεις και θέσεις για τις χθεσινές δημοτικές εκλογές στην Αλβανία έδωσαν, σε ξεχωριστές συνεντεύξεις Τύπου, οι δύο μεγάλοι "μονομάχοι" των δημοτικών εκλογών, ο πρωθυπουργός Σαλί Μπερίσα και ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης) και υποψήφιος δήμαρχος Τιράνων, Έντι Ράμα.

Στη συνέντευξη Τύπου, που έδωσε μετά τη λήξη της ψηφοφορίας, ο Σαλί Μπερίσα δήλωσε ότι η διαδικασία πληρούσε όλα τα ευρωπαϊκά στάνταρτ. "Οι Αλβανοί ψήφισαν ως Ευρωπαίοι", είπε χαρακτηριστικά και συνεχάρη τα μέλη των εφορευτικών επιτροπών, τους παρατηρητές και τα ΜΜΕ.

Σημείωσε ακόμη ότι το Δημοκρατικό Κόμμα, του οποίου ηγείται, θα αναγνωρίσει το εκλογικό αποτέλεσμα, όποιο και αν είναι αυτό.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Μπερίσα χαρακτήρισε, έμμεσα, νικητή το Δημοκρατικό Κόμμα τόσο σε κλίμακα επικράτειας, όσο και στον επίμαχο Δήμο Τιράνων.

Μια ώρα μετά, εμφανίστηκε ενώπιον των δημοσιογράφων, αρκετά ενθουσιώδης, ο πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, ο οποίος ήταν για τέταρτη φορά υποψήφιος για το Δήμο Τιράνων.

Αφού δήλωσε πεπεισμένος για την επικράτησή του στο Δήμο της αλβανικής πρωτεύουσας, ο κ. Ράμα είπε πως αυτό που αναμένει απλώς είναι να δει το βάθος της νίκης του στα Τίρανα.

Ο ίδιος εμφανίστηκε αισιόδοξος και για τα αποτελέσματα του Σοσιαλιστικού Κόμματος και της συμμαχίας, της οποίας ηγείται, σε όλη την επικράτεια, κάνοντας λόγο για νίκη.

Είπε ακόμη ότι "η προεκλογική εκστρατεία ήταν ωραία 'στο γυαλί' (στην τηλεόραση), αλλά από τις πιο βρώμικες στην πραγματικότητα". Αυτό οφείλεται, κατά τον πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, στις πιέσεις της κυβέρνησης προς τους ψηφοφόρους και στην αξιοποίηση του κρατικού μηχανισμού προς όφελος της εκστρατείας του κυβερνώντος κόμματος.

Τόνισε, επίσης, ότι είναι χρέος του Σοσιαλιστικού Κόμματος να εγγυηθεί τη διαφάνεια της ψήφου κάθε Αλβανού πολίτη, αφήνοντας έτσι αιχμές ότι οι προσπάθειες για νοθεία του αποτελέσματος θα συνεχιστούν από το κυβερνών κόμμα στη φάση της καταμέτρησης, όπως επισημαίνουν οι πολιτικοί αναλυτές.

Επιπλέον, εμμέσως άφησε να εννοηθεί ότι η νίκη της συμμαχίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης σ΄ αυτές τις εκλογές θα δρομολογήσει στο μέλλον τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα.

Σε κλίμακα επικράτειας, η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες ανήλθε στο 51% στο σύνολο των εγγεγραμμένων, ενώ ούτε αυτή τη φορά λειτούργησε το σύστημα των exit polls.