03 Μαΐου 2011

Ουγγαρία: Μέλη ακροδεξιών οργανώσεων που παρελαύνουν για τον εκφοβισμό Ρομά θα φυλακίζονται εφεξής, μετά από τροποποίηση του νόμου

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgngOEeRAn_cw9gkG5I_8d6K4zYqmZP9Ps8hB_I9EldfD8RmO91_GIgBxmcdPi6ROQcZL9SWAfS1okqFcnR7N8t8ArXomPZiWSzVQZYx8573Xped9ixCWY3cdTA-koSP8Hl-NutT-t5oiw/s1600/u__Jobbik_.jpgΜέλη παραστρατιωτικών οργανώσεων που φορούν στρατιωτικές στολές παραλλαγής σε περίπτωση που συμμετέχουν στο μέλλον --όπως συμβαίνει το τελευταίο διάστημα-- σε περιπολίες για τον εκφοβισμό των Ρομά θα κινδυνεύουν να φυλακιστούν βάσει της μεταρρύθμισης του ποινικού κώδικα που ψήφισε χθες Δευτέρα βράδυ το ουγγρικό κοινοβούλιο.

Το νομοσχέδιο υπερψηφίστηκε χάρη στις ψήφους βουλευτών του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος Fidesz αλλά και ψήφους κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Διατάξεις του εν λόγω νομοσχεδίου προβλέπουν "ποινές φυλάκισης έως τριών ετών, αν εκφοβίζονται μέλη εθνοτήτων ή εθνικών-θρησκευτικών μειονοτήτων", όπως επίσης "ποινές φυλάκισης έως και δύο ετών, για συμμετοχή σε παράνομες επιχειρήσεις τήρησης της δημόσιας τάξης".

"Η τήρηση της δημόσιας τάξης είναι ένα αποκλειστικό κρατικό προνόμιο", επιτάσσει άλλη διάταξη του ίδιου νομοσχεδίου, που εισήχθη προς συζήτηση στο κοινοβούλιο κατόπιν πρωτοβουλίας του κόμματος Fidesz, του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν.

http://octoberfreedom.files.wordpress.com/2010/03/jobbik_cimer_nagy.jpgΤο ακροδεξιό κόμμα Jobbik, από την πλευρά του, που διάκειται περισσότερο φιλικά απ' όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα προς τα μέλη των ανωτέρω οργανώσεων, καταψήφισε αυτήν την μεταρρύθμιση. Το κόμμα αυτό, με το σύνθημα: "Εγκληματικότητα, όχι, ας διατηρήσουμε τη δημόσια τάξη" κατετάγη τρίτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κατά τις βουλευτικές εκλογές που έγιναν πέρυσι τον Απρίλιο στην (προεδρεύουσα της ΕΕ το τρέχον εξάμηνο) Ουγγαρία.