21 Μαΐου 2011

Η γερμανική κυβέρνηση σχεδιάζει να θέσει τέσσερα κρατίδια "υπό επιτήρηση"... έχουν υψηλά ελλείμματα μιας και κυβερνώνται επί χρόνια από σοσιαλΗστές

http://www.loreley-info.com/images/karten/bundeslaender-deutschland.gifΗ ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας εξετάζει το ενδεχόμενο να θέσει τα τέσσερα κρατίδια που έχουν το υψηλότερο χρέος, περιλαμβανομένου του Βερολίνου, υπό στενή οικονομική επιτήρηση, αποκάλυψαν στελέχη του υπουργείου Οικονομικών την Παρασκευή.

Τα τέσσερα ομόσπονδα κρατίδια, τα οποία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τον δανεισμό και τις ενισχύσεις από πλουσιότερες περιοχές της Γερμανίας, ενδέχεται να αναγκαστούν να μειώσουν σημαντικά τον προϋπολογισμό τους, με αξιωματούχους από άλλες περιοχές να ελέγχουν την πρόοδό τους, κατά το υπόδειγμα του ΔΝΤ και της παρακολούθησης των χωρών της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν κρίσεις χρέους, μετέδωσε το Γερμανικό Πρακτορείο.

Είναι η πρώτη φορά στη σύγχρονη γερμανική ιστορία που οποιοδήποτε από τα 16 ομόσπονδα κρατίδια --που θεωρούν πολύτιμη την αυτονομία τους-- τίθεται υπό ένα τέτοιο σχήμα επιτήρησης με 6μηνιαίους ελέγχους.

Το Συμβούλιο Σταθερότητας, σώμα που συνέπηξαν από κοινού η ομοσπονδιακή και οι κρατιδιακές κυβερνήσεις, συνέρχεται την Δευτέρα για να εξετάσει το θέμα της υπαγωγής σε επιτήρηση του Βερολίνου, της Βρέμης, του Σάαρλαντ και του Σλέσβιγκ-Χόλσταϊν.

Τα κρατίδια είχαν προειδοποιηθεί για το ενδεχόμενο αυτό τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς τα οικονομικά τους προβλήματα διογκώνονταν. Αντίθετα πάντως με την επιτήρηση του ΔΝΤ, το Συμβούλιο Σταθερότητας δεν προβλέπεται να επιβάλει ποινές για την μη συμμόρφωση με τις εντολές του.

Το σχέδιο ήλθε στην δημοσιότητα δύο ημέρες πριν τις τοπικές εκλογές στη Βρέμη, το μικρότερο κρατίδιο της ομόσπονδης Γερμανίας. Η κυβέρνηση της Βρέμης αντιμετωπίζει το υψηλότερο κατά κεφαλήν χρέος από κάθε άλλη, καθώς οφείλει στους πιστωτές της €27.300 ανά κάτοικο.

Καθώς έχουν πληθυσμούς με χαμηλά εισοδήματα, τα κρατίδια δεν έχουν επαρκή φορολογικά έσοδα ούτε άλλους πόρους για να αυτοχρηματοδοτηθούν.