12 Μαΐου 2011

Το Σχέδιο Επανεκκίνησης αναλυτικά

Επτά βήματα για την επανεκκίνηση

Πρώτον μείωση των φορολογικών συντελεστών: Προτείνουμε συντελεστή κερδών 15% για όλες τις εταιρίες και φορολόγηση στα μερίσματα 15% από 25 που είναι σήμερα. Ο ανώτατος συντελεστής φορολογίας εισοδήματος αρχικά από το 45% θα υποχωρήσει στο 40% και μέσα σε τρία χρόνια δεν θα ξεπερνά το 30%. Ο ΦΠΑ από 23 σε 19% για την υψηλή κατηγορία, από 13 σε 9% στη μεσαία ενώ για τις τουριστικές επιχειρήσεις στο 4,5%. Για τα καύσιμα είπε ότι θα αφαιρεθεί σε δύο χρόνια ο επιπλέον ειδικός φόρος που μπήκε επί ΠΑΣΟΚ. Προέταξε τη μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 25% κατά το παράδειγμα της Ιρλανδίας αλλά με δρακόντειες ποινές για την μαύρη εργασία και σταδιακή κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων.

Δεύτερον τακτοποίηση των εκκρεμοτήτων του παρελθόντος: Κατάργηση του πόθεν έσχες κατοικίας, όχι άλλη αύξηση στις αντικειμενικές αξίες και κατάργηση του «πόθε ν έσχες» με εξαίρεση των πολιτικών όπου επανέφερε την πρότασή του για να εξεταστεί το «πόθεν έσχες» όσων διατέλεσαν υπουργοί από το 1974 μέχρι σήμερα.

Τρίτο, η γενικότερη μεταρρύθμιση του φορολογικού συστήματος με καθιέρωση απλού και σταθερού συστήματος με κωδικοποίηση των διατάξεων και αυστηρές ποινές για όσους φοροδιαφεύγουν.

Τέταρτο, η νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με ταυτόχρονη αεροφωτογράφηση όλης της Ελλάδας και απαγόρευση δια ροπάλου της αυθαίρετης δόμησης.

Πέμπτο, θα εξοφληθούν οι εκκρεμότητες του κράτους προς τους ιδιώτες και οι οφειλές κάθε είδους. Δεν μπορεί το κράτος να πρωτοστατεί στο κίνημα δεν πληρώνω.

Έκτο, η δέσμευση των τραπεζών ότι θα προσφέρουν στην οικονομία ένα μέρος 20-30% των εγγυήσεων που παίρνουν. Μέχρι στιγμής έχουν λάβει 63 δις και προχθές προσθέσαμε ρύθμιση για 30 δις. «Ζήτησα από τον κ. Τρισέ να παραταθούν τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας των τραπεζών και για το 2012» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Έβδομο, μέτρα μηδενικού ή ελάχιστου δημοσιονομικού κόστους όπως επιδότηση επιτοκίου πρώτης κατοικίας κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες που θα επανενεργοποιήσει την οικοδομή που είναι η ατμομηχανή της οικονομίας. Επίσης πρόγραμμα βελτίωσης του ενεργειακού δυναμικού των σπιτιών, αξιοποίηση των ευρωπαικών κονδυλίων, πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων. Αυτές οι ανάσες μπορούν να φέρουν άμεσα στο δημόσιο ταμείο πάνω από 8 δις τα δύο πρώτα χρόνια.

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Σαμαράς στην αποκατάσταση της αδικίας στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων όσων έπαιρναν μέχρι 700 ευρώ όπως και τις ενισχύσεις προς τους πολύτεκνους.

Το σύνολο των μέτρων επανεκκίνησης θα έχουν κέρδος μείωσης του ελλείμματος κατά 2% ανέφερε και πρόσθεσε:

Μέτρα για την αντιμετώπιση της σπατάλης

Κοστολόγηση των νοσοκομείων με πλήρη μηχανογράφηση και όρους στην συνταγογράφηση σε όλα τα επίπεδα. Πάγωμα των προσλήψεων στο δημόσιο για τρία χρόνια και μετά μία πρόσληψη για πέντε συνταξιοδοτήσεις. Περικοπή των επιδομάτων στα ρετιρέ και ιδίως των ΔΕΚΟ.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ εγκαινίασε νέο κύκλο σπατάλη και ότι μεγαλώνει ξανά το κράτος του κόμματος. Εμείς δεν προτείνουμε οριζόντιες περικοπές ανέφερε και πρόσθεσε ότι η εφαρμογή του προγράμματος επανεκκίνησης της ΝΔ θα έχει αποτέλεσμα μείωση του ελλείμματος σε 1% του ΑΕΠ σε τρία χρόνια.

Μίλησε για θεσμικά μέτρα που θα συνοδεύσουν την επανεκκίνηση της οικονομίας προτάσσοντας τον περιορισμό της γραφειοκρατίας και έκανε ειδική αναφορά στην ανακήρυξη ΑΟΖ που φοβάται το ΠΑΣΟΚ και αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας.

Δημόσια περιουσία και αποκρατικοποιήσεις

Αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου ύψους 50 δις. Το προτείναμε γιατί ξέραμε ότι το χρέος θα ξεφύγει αλλά η κυβέρνηση μας χλεύασε ανέφερε ο κ. Σαμαράς σήμερα η Τρόικα το βάζει σαν όρο του δανεισμού και πρόσθεσε ότι το σχέδιο αυτό απαιτεί χρόνο ενώ έκανε λόγο για ανοησίες και φιάσκα τύπου Αστακού.

Για το θέμα των Ακινήτων ανέφερε ότι μεμονωμένα ακίνητα μπορούμε να τα πουλήσουμε και πρότεινε αξιοποίηση και της εκκλησιαστικής περιουσίας. «Αξιοποιώ την περιουσία του Δημοσίου σημαίνει πείθω κάποιους να επενδύσουν είπε ο κ. Σαμαράς. Αν δεν γίνει η επανεκκίνηση της οικονομίας δεν μπορεί να υπάρξει αξιοποίηση της περιουσίας θα είναι ξεπούλημα. Μορφές αξιοποίησης είναι πολλές: από ενοικίαση και ΣΔΙΤ μέχρι Αμοιβαία Κτηματομεσιτικά Κεφάλαια. Εταιρίες Συμμετοχών και δημιουργία ειδικών επενδυτικών Οχημάτων για την αξιοποίηση των πλουτοπαραγωγικών πηγών». Πάντως είπε ο κ. Σαμαράς ότι «δεν είμαι ατζέντης για να μιλήσω σήμερα για το ένα ή το άλλο ακίνητο όπως περιμένουν ορισμένοι».

Τάχθηκε υπέρ των αποκρατικοποιήσεων αλλά σημείωσε ότι όλες μαζί οι ΔΕΚΟ στο χρηματιστήριο δεν φθάνουν τα 6 δις αν η κυβέρνηση αρχίσει να πουλά μαζικά μετοχές θα ρίξει κι άλλο τις τιμές. Χαρακτήρισε λάθος το σχέδιο για πώληση του 17% της ΔΕΗ που δείχνει μόνο ταμειακό πανικό. «Θα προχωρήσουμε σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ με σύγχρονο τρόπο ξεκινώντας από την απελευθέρωση της ενέργειας. Τα δίκτυα διανομής και μεταφοράς πρέπει να μείνουν σε κρατικό έλεγχο. Θα αναζητήσουμε στρατηγικό επενδυτή για το κομμάτια που θα προτείνουμε προς αποκρατικοποίηση.

Στρατηγικός επενδυτής είπε ο κ. Σαμαρά θα αναζητηθεί και για τις άλλες ΔΕΚΟ. Για τον ΟΠΑΠ είπε ότι φέρνει έσοδα δεν μπορούμε να τον πουλήσουμε σε τιμή όσο τα έσοδά του για δύο ή τρία χρόνια ενώ στράφηκε και εναντίον των συνδικαλιστών λέγοντας ότι « Κανένα συνδικάτο ΔΕΚΟ δεν είναι ιδιοκτήτης της ενέργειας ή άλλων δημόσιων υποδομών».

Διαβάστε κι αυτό το παράρτημα



http://www.antinews.gr/2011/05/12/100511/#more-100511