16 Μαΐου 2011

Αλβανία: Αυξάνεται η ένταση στο πολιτικό σκηνικό, καθώς η εφορευτική επιτροπή δεν ανακοίνωσε ούτε σήμερα τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών

Σημαντικό ρόλο φαίνεται πως πρόκειται να διαδραματίσουν οι δυτικοί παρατηρητές για την έκβαση της διαδικασίας των δημοτικών εκλογών της 8ης Μαΐου στην Αλβανία. Την ίδια ώρα καθυστερεί η επίσημη ανακοίνωση των εκλογικών αποτελεσμάτων για την πρωτεύουσα, τα Τίρανα.

Η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή δεν ανακοίνωσε ούτε σήμερα το εκλογικό αποτέλεσμα για την πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι έχουν συμπληρωθεί 8 ημέρες από την έναρξη της καταμέτρησης των ψήφων και τρεις ημέρες από τη λήξη της διαδικασίας αυτής.

Η ένταση ανάμεσα τα δύο στρατόπεδα, το Δημοκρατικό Κόμμα και το Σοσιαλιστικό Κόμμα της αντιπολίτευσης, ανεβαίνει. Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος και ταυτόχρονα υποψήφιος δήμαρχος στα Τίρανα ανακοίνωσε από την Παρασκευή την νίκη του με το ισχνό προβάδισμα των δέκα ψήφων και ζητά επίμονα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή να ανακοινώσει το αποτέλεσμα.

Το Δημοκρατικό Κόμμα όμως επιμένει ότι ο νικητής θα προκύψει από την απόφαση της Επιτροπής, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η έχει κερδίσει ο υποψήφιος δήμαρχος του Δημοκρατικού Κόμματος Λιουλεζίμ Μπάσια.

Ο Πρόεδρος του σοσιαλιστικού Κόμματος Έντι Ράμα, χαρακτήρισε εσκεμμένη την καθυστέρηση ανακοίνωσης του αποτελέσματος και δήλωσε σήμερα ότι σε περίπτωση αλλαγής του εκλογικού αποτελέσματος στο τραπέζι από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή οι εξελίξεις στη χώρα θα τραπούν σε επικίνδυνη καμπή.

Αμέσως μετά τη δήλωση αυτή, τρεις πρεσβευτές --ο αμερικανός Αλεξάντερ Αρβίζου, αυτός του ΟΑΣΕ Όιγκεν Φόλφαρτ και αυτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Τίρανα Έτορε Σέκι--, αφίχθηκαν εσπευσμένα στα γραφεία της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής. Συναντήθηκαν με τον πρόεδρο της Επιτροπής Αρμπέν Ριστάνι που ανήκει στο Δημοκρατικό Κόμμα και με την αντιπρόεδρο Ντεσίρα Σουμπάσι, που ανήκει στην αντιπολίτευση.

Θα ακολουθήσει προγραμματισμένη σύσκεψη της Επιτροπής, στους κόλπους της οποίας το κλίμα χαρακτηρίζεται τεταμένο.