30 Μαΐου 2011

Οι ΠΑΣΟΚοι κόντεψαν να τινάξουν την... µπάνκα στον αέρα

ΕΝΤΟΝΗ ΑΝΗΣΥΧΙΑ στους τραπεζικούς κύκλους της χώρας προκαλεί το κύµα µαζικών αναλήψεων µετρητών, αλλά και µεταφοράς χρηµάτων σε τράπεζες του εξωτερικού, κυρίως από µικροκαταθέτες. Η αβεβαιότητα για τις οικονοµικές εξελίξεις, αλλά και η φηµολογία για σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχµή, που πυροδοτήθηκαν από τις δηλώσεις του Παπακωνσταντίνου και της Δαμανάκη, οδηγούν µαζικά τους καταθέτες στα γκισέ και στα ΑΤΜ των τραπεζών απειλώντας – σύµφωνα µε τους τραπεζίτες – να δυναµιτίσουν το σύστηµα.

Και αυτό γιατί, όπως αναφέρουν, ακόµη και αν η χώρα συνεχίσει να ανταποκρίνεται κανονικά στις υποχρεώσεις τις προς τους δανειστές της, υπάρχει περίπτωση οι τράπεζες να στραγγίξουν από µετρητά λόγω των συνεχών αναλήψεων µε καταστροφικές συνέπειες για την οικονοµία. Προκειµένου να αναστρέψει το κλίµα, µάλιστα, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος έσπευσε να δηλώσει την Παρασκευή ότι βρίσκει «εντελώς γελοία» την κινδυνολογία ότι η Ελλάδα µπορεί να βγει από το ευρώ. Αναφερόµενος στις τράπεζες τόνισε ότι έχουν ισχυρούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, καλύτερουςαπό τον µέσο όρο της ευρωζώνης, αλλά επλήγησαν από τη δηµοσιονοµική κρίση, ενώ υπενθύµισε και την ύπαρξη του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο θα χρηµατοδοτήσει όποια από αυτές αντιµετωπίσει πρόβληµα.

ΙΔΙΟ ΣΚΗΝΙΚΟ. Οι τραπεζίτες προσθέτουν επίσης ότι η ανησυχία από την πλευρά των καταθετών θυµίζει τα σκηνικά του Απριλίου και του Μαΐου 2010, πριν «κλειδώσει» η βοήθεια από την τρόικα.

Τότε πραγµατοποιήθηκαν µαζικές εκροές κεφαλαίων προς το εξωτερικό, µε αποτέλεσµα να µειωθούν σηµαντικά τα καταθετικά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.

Με τη διαφορά όµως ότι τις εκροές έκαναν κυρίως µεγαλοκαταθέτες, οι οποίοι µετέφεραν χρήµατα στην Κύπρο, την Ελβετία και σε άλλες χώρες. Τώρα όµως το κύµα των αναλήψεων αφορά κυρίως µικροκαταθέτες, οι οποίοι σηκώνουν τις οικονοµίες τους.

Ολη την προηγούµενη εβδοµάδα, µε αποκορύφωµα την Παρασκευή, ήταν αρκετά συχνό το φαινόµενο καταθέτες – κυρίως µεγαλύτερης ηλικίας – να σηκώνουν ποσά έως 10.000 ευρώ µε σκοπό να τα κρύψουν σε ασφαλές µέρος. Το κύµα αναλήψεων που ξεκίνησε στις αρχές της εβδοµάδας κορυφώθηκε την Παρασκευή, καθώς – σύµφωνα µε τη φηµολογία των ηµερών – οι δυσάρεστες ανακοινώσεις γίνονται το Σαββατοκύριακο, όταν οι αγορές είναι κλειστές. Οπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, η τάση αυτή – αποτέλεσµα της ανυπόστατης φηµολογίας περί επιστροφής στη δραχµή – µπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Και αυτό διότι δεν αποκλείουν να υπάρξει κύµα ληστειών, µε δεδοµένο ότι οι εγκληµατίες γνωρίζουν πλέον ότι σε πολλά σπίτια υπάρχουν µεγάλα ποσά σε µετρητά.